Δήμος Ήλιδας: Ομόφωνο «ναι» στην Πανηλειακή κινητοποίηση για τον δρόμο

Την συμμετοχή και του δήμου Ήλιδας στην αυριανή Πανηλειακή κινητοποίηση στο Βουπράσιο, αποφάσισε χθες βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας.

Το θέμα τέθηκε στην ημερήσια διάταξη, μετά από αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, να δηλώνει «ναι», χωρίς να τίθενται στο σκεπτικό της απόφασης οι θέσεις ως προς των τρόπο κατασκευής του έργου του αυτοκινητοδρόμου, αλλά με την απαίτηση να γίνει άμεσα το έργο για να σταματήσει η «ανθρωποθυσία» στον δρόμο – «καρμανιόλα».

Η συνεδρίαση και η  συζήτηση του θέματος έγινε σε βαρύ κλίμα για τον τραγικό θάνατο των δύο νέων ανθρώπων την Κυριακή το βράδυ στην Μανωλάδα, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

«Όχι στο δρόμο του θανάτου»

Εισηγητής του θέματος συμμετοχής του δήμου στην αυριανή κινητοποίηση ήταν ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Δημήτρης Κράλλης, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει συλλογική θέση για συμμετοχή στην κινητοποίηση και στην απεργία με αίτημα την συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου.

Τόνισε ότι δεν γίνεται να μην συμμετέχει ο δήμος Ήλιδας, όταν θα συμμετέχουν και άλλοι δήμοι της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, αλλά και άλλων Περιφερειών, λέγοντας ότι «ενωμένοι να διαμορφώσουμε συνθήκες για την Ηλεία του μέλλοντος, όχι στον δρόμο του θανάτου».

«Να ολοκληρωθεί το έργο, εντός χρονοδιαγράμματος»

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος ανέφερε ότι και κατά το παρελθόν έχει διαφωνήσει με την κατάτμηση του έργου, αλλά σήμερα, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν υπάρχει άλλη επιλογή για να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση.

Κάλεσε, όπως και σε προηγούμενη συνεδρίαση, το δημοτικό συμβούλιο να λάβει απόφαση, ο δήμος Ήλιδας να συμμετέχει στην αυριανή  απεργιακή κινητοποίηση και στην συμβολική κατάληψη του δρόμου στο Βουπράσιο, όπως αποφάσισε το Πανηλειακό Μέτωπο Αιρετών. Πρόσθεσε δε, ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί το έργο εντός του χρονοδιαγράμματος.

Πραγματική απεργία;…

Υπέρ της συμμετοχής τάχθηκε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Άγγελος Κολόσακας, τονίζοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι να κατασκευαστεί το έργο για να μην κινδυνεύει καθημερινά και όχι ποιος εργολάβος θα επωφεληθεί.

Κατέθεσε και σχέδιο απόφασης στο προεδρείο για συμμετοχή στην κινητοποίηση, ενώ στην παράμετρο της κήρυξης απεργίας για αύριο, εξέφρασε τον φόβο του μήπως αυτή η έννοια και στάση εκφυλιστεί και κάποιοι να «απεργήσουν», χωρίς να δώσουν το «παρών» στο Βουπράσιο, που είναι και το ζητούμενο. Το σχέδιο απόφασης της Λαϊκής Συσπείρωσης περιελάμβανε και την απαίτηση κατάργησης όλων των διοδίων.

«Ναι» στην κινητοποίηση… «όχι» στη θέση του μετώπου

Τελευταίος μίλησε ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στο τροχαίο δυστύχημα της Κυριακής, είπε ότι εάν δεν «προχωρήσει» του έργο άμεσα, θα υπάρξουν σίγουρα κι άλλα θύματα.

«Υπό αυτό το βάρος, δεν επιτρέπονται διαγκωνισμοί και αντεγκλήσεις μεταξύ μας. Εμείς, θέλουμε το έργο να παραδοθεί άμεσα, αύριο! Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα γίνει το έργο με τον τρόπο που λέει το Μέτωπο Αιρετών. Πως θα γίνει με 8 εργολάβους και μέσα στο χρονοδιάγραμμα;

Το ζητούμενο λοιπόν είναι να γίνει ο δρόμος. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα τον φτιάξει» ανέφερε.

Σχετικά, με την αυριανή κινητοποίηση ξεκαθάρισε ότι: «προφανώς, συμμετέχουμε στην κινητοποίηση και οργανώνουμε κινητοποιήσεις, όχι όμως με αυτά τα σκεπτικά. Συμφωνώ να πάμε την Τετάρτη εκεί και να διατρανώσουμε την απαίτησή μας. Δεν συμφωνώ με τους σημερινούς. Συμφωνώ για πανδημοτική, παλλαϊκή κινητοποίηση.

Να πάρουμε μια απόφαση ότι συμμετέχουμε μαζικά, συλλογικά και απαιτούμε να ολοκληρωθεί ο δρόμος, χωρίς να αναλωθούμε ποιου θέσεις στηρίζουμε».

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο κ. Χριστοδουλόπουλος έλαβε το λόγο, χαιρετίζοντας την θέση του κ. Λυμπέρη για συμμετοχή μαζί με όλη την Ηλεία: «Είναι μεγάλη νίκη για τον δήμο Ήλιδας να πάμε σύσσωμοι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Ήλιδας διευκρίνισε, ότι δεν συντάσσεται με το «μέτωπο» που λέει ότι με το σημερινό πλαίσιο μπορεί να γίνει το έργο, ζητώντας να μην τεθεί στην πρόταση προς ψήφιση θέμα τρόπου κατασκευής, αλλά μόνο άμεσης υλοποίησης του έργου.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε αίθουσα του νέου Συνεδριακού.