Ομογένεια

Ομογενής, η καλύτερη νεαρή γιατρός της Αυστραλίας

anastasia-vlachadi-castles.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το βραβείο του Ιατρικού Συμβουλίου Βικτώριας, το οποίο απονεμήθηκε στην Αναστασία, είναι ένας ετήσιος θεσμός που αναγνωρίζει την προσφορά νέων γιατρών στην ιατρική και την έρευνα.

Την αίτηση υποψηφιότητάς της για να διεκδικήσει αυτό το βραβείο την υπέβαλε ο διευθυντής Δρ Bill Van-Gaal του Καρδιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Northern, χωρίς η Αναστασία να το γνωρίζει.

Η επιστημονική της κατάρτιση, σίγουρα βοήθησε, δεν ήταν, όμως, μόνο αυτός ο λόγος που η Αναστασία Βλαχάδη-Castles από το Mill Park της Βικτώριας, βραβεύτηκε ως η καλύτερη νεαρή γιατρός της Πολιτείας για το 2015. Ήταν μία άλλη δραστηριότητά της, επιπρόσθετη των επαγγελματικών της καθηκόντων, αυτή της οργάνωσης ενός πρωτοπόρου προγράμματος μεντόρων για νέους γιατρούς που εργάζονται στο νοσοκομείο Northern της Βικτώριας όπου εργάζεται και η Αναστασία.

«Δεν το περίμενα, ήμουν στην Αμερική όταν μου τηλεφώνησαν και μου είπαν ότι βραβεύτηκα ως η καλύτερη γιατρός της Βικτώριας» μας είπε, όταν καταφέραμε τελικά να επικοινωνήσουμε μαζί της. Και ότι το καταφέραμε δεν είναι τυχαίο. Η νεαρή γιατρός εργάζεται επί καθημερινής βάσης νυχτερινή βάρδια στα νοσοκομεία Northern και Austin, ενώ παράλληλα, όπως προαναφέραμε, εκτελεί χρέη προέδρου του προγράμματος παροχής συμβουλευτικής και εκπαιδευτικής στήριξης σε νέους γιατρούς.

Η Αναστασία σπούδασε, αρχικά, Ακτινολογία στο Πανεπιστήμιο Monash και στη συνέχεια Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Deakin, ενώ έχει επίσης και πτυχίο Ελληνικών Σπουδών και για δύο περίπου χρόνια δίδασκε Ελληνικά στο VSL. Περιττό ίσως να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι η Δρ Αναστασία, εκτός από τα καθήκοντα του γιατρού, εκτελεί και καθήκοντα διερμηνέα για τους ελληνικής καταγωγής ασθενείς του νοσοκομείου.

«Τελειώνοντας την πρακτική μου εξάσκηση στην γενική ιατρική, θέλω να ειδικευτώ στην καρδιολογία» μου είπε, προσθέτοντας ότι το να γίνει γιατρός ήταν πάντα το όνειρό της. «Από τεσσάρων χρονών ήθελα να κάνω καλά ανθρώπους».

Εκείνο, όμως, που την ώθησε στο να δει το ιατρικό επάγγελμα πιο ολιστικά, ήταν η εμπειρία της από την μέχρι τώρα θητεία της στο νοσοκομείο. «Ιδιαίτερα για τους νέους γιατρούς που ξεκινούν την πρακτική τους εξάσκηση στο νοσοκομείο είναι πολύ δύσκολα. Είναι η πρώτη μας επαφή με ασθενείς για τη ζωή των οποίων είμαστε υπεύθυνοι. Αυτό και μόνο μας αγχώνει όσο δεν μπορείς να φανταστείς. Την ίδια στιγμή, όπως ίσως έχεις ακούσει πρόσφατα από τα ΜΜΕ, πολλοί νέοι γιατροί πέφτουν θύματα επαγγελματικού εκφοβισμού και καταπίεσης από τους μεγαλύτερους συναδέλφους τους. Δεν σημαίνει ότι αυτό ισχύει στο Northern, αλλά ισχύει σε άλλα νοσοκομεία. Με αυτό το σκεπτικό αποφάσισα να οργανώσω αυτό το πρόγραμμα. Πιστεύω ότι για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που προσφέρουμε ως γιατροί, πρέπει να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα. Αυτό, όμως, δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται να αλλάξει η κουλτούρα που επικρατεί στο ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων. Το πρόγραμμα που δημιούργησα στοχεύει σ’ αυτό ακριβώς» λέει η Δρ. Βλαχάδη-Castles.

Όπως μαθαίνω μάλιστα, αυτή τη στιγμή η Αναστασία κάνει και μεταπτυχιακό στην Ιατρική Εκπαίδευση, προκειμένου να αποκτήσει ακόμα περισσότερα εφόδια στο να παράσχει την απαραίτητη στήριξη σε νέους γιατρούς. «Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να ασχοληθώ και με την ιατρική εκπαίδευση» προσθέτει η γιατρός με τα μεγάλα οράματα.

Όπως ίσως αντιλαμβάνεστε και εσείς από αυτό το μικρό δείγμα των δραστηριοτήτων και επιστημονικών ανησυχιών της, η Δρ Βλαχάδη-Castles δεν είναι απλώς μία νεαρή γιατρός. Τα πεπραγμένα και οι στόχοι της, την τοποθετούν ανάμεσα σε εκείνους τους επιστήμονες που θεωρούν επαγγελματική επιτυχία το να προσφέρουν στην επαγγελματική επιτυχία και το ευ ζην των συναδέρφων τους γεγονός που όπως η ίδια πιστεύει θα έχει και θετικό αντίκτυπο στις υπηρεσίες που αυτοί θα προσφέρουν στην ευρύτερη κοινωνία. Και αυτό είναι που έκανε την Αναστασία να ξεχωρίσει. Δεν είναι «καθημερινό» φαινόμενο η Δρ Αναστασία!

Πηγή: sofiatimes.com

Όλη η επικαιρότητα