Ηλεία

Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας – Εμπορικός Σύλλογος Πύργου: Ζητούμενο η ενότητα

Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη για ενότητα, βάζοντας στην άκρη μικροπολιτικές και συμφέροντα, ώστε να σταματήσουν τα ευχολόγια και να βγει τελικά η Ηλεία από το περιθώριο της ανάπτυξης, τόνισαν οι φορείς του Πύργου και της Ηλείας που το απόγευμα Τετάρτης συναντήθηκαν στην κοινή εκδήλωση της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας και του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου  και ήταν από τις φορές που γέμισε ασφυκτικά, με τις παρουσίες εκπροσώπων φορέων και συλλόγων να «αναγνωρίζουν» τον σημαντικό ρόλο της μικρομεσαίας επιχείρησης στην Ηλεία και να «υποδηλώνουν» ουσιαστικά την στήριξή τους σε κάθε προσπάθεια που καταβάλουν οι έμποροι και επιχειρηματίες του τόπου για να την κρατήσουν «ζωντανή». Κι αυτό, έχοντας καταφέρει να περάσουν από τις «συμπληγάδες» του προβλήματος των απορριμμάτων αλλά και των φοροεισπρακτικών μέτρων που επιβάλει κάθε τόσο η Κυβέρνηση, ξεκινώντας από τον επιχειρηματικό κόσμο.

«Η πιο δύσκολη χρονιά…»

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Κώστας Πετρόπουλος, καλωσορίζοντας τους παριστάμενους και ευχόμενος καλή χρονιά με υγεία σε όλους. Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, την χαρακτήρισε ως την πιο δύσκολη μέχρι στιγμής στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, ενώ σημείωσε πως, η προοπτικής της πατρίδας, δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε. «…τα προβλήματα για τη μικρομεσαία επιχείρηση και το χειμαζόμενο εμπόριο παραμένουν άλυτα. Φτάσαμε στα όριά μας και τα ξεπεράσαμε. Η μικρομεσαία επιχείρηση έχει ουσιαστικά επιταχθεί από το Κράτος, και ο έμπορος που εξακολουθεί να κρατάει ανοιχτό το μαγαζί ή τη βιοτεχνία του, είναι ήρωας», είπε  μεταξύ άλλων ο κ.Πετρόπουλος, σημειώνοντας ωστόσο, που για τον Εμπορικό Σύλλογο, η χρονιά – παρά τα προβλήματα – ήταν δημιουργική. Έκανε ένα σύντομο απολογισμό των δράσεων και των συνδικαλιστικών παρεμβάσεων του για θέματα που αφορούν τον εμπορικό κόσμο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη δημιουργία της Τράπεζας Αίματος και στην διοργάνωση της 1ης Λευκής Νύχτας, η επιτυχία της οποίας έγινε η αφορμή για να συνεχιστεί και κάθε χρόνο να γίνεται και καλύτερη. Πριν κλείσει την ομιλία του, αναφέρθηκε στο μεγάλο «στοίχημα», που δεν είναι άλλο από την διέλευση και στάση τουριστών από το Κατάκολο, στον Πύργο. Κάτι που όπως είπε «…η στήριξη του Δημάρχου και του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου, μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε». Και έκλεισε με την παράκληση «…το 2017, ας μην ρωτάμε τι κάνει ο Σύλλογος για εμάς τους εμπόρους, αλλά τι έχουμε κάνει εμείς για τον Σύλλογο μας. Ο Εμπορικός Σύλλογος δεν είναι κανενός, ο Εμπορικός Σύλλογος ανήκει σε όλους μας».

«Ζητάμε την ουσιαστική σας παρέμβαση»

Στην ομιλία του, μετά τις ευχαριστίες προς όλους για την ανταπόκρισή τους και τις ευχές τους για καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας Αθανάσιος Σκορδαλής, έκανε ένα σύντομο απολογισμό του 2017, καταλογίζοντας μάλιστα και ευθύνες. «Η χρονιά που πέρασε ήταν μια ακόμα χρονιά μεγάλων αντιφάσεων και δυστυχώς, μεγάλων απογοητεύσεων. Και τις μεγαλύτερες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, τις έχει το πολιτικό σύστημα. Η επιχειρηματικότητα δοκιμάστηκε και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέγραψαν τεράστιες απώλειες», είπε ο κ.Σκορδαλής, τονίζοντας ότι η Ηλεία, σ’ αυτή τη δυσχερή κατάσταση, βρίσκεται σε ακόμα πιο δεινή θέση, με τις μικρές επιχειρήσεις να προσπαθούν, εναγωνίως, να επιβιώσουν. «Τα προβλήματα που κληροδότηες το 2016 στη νέα χρονιά, επικεντρώνονται κυρίως στα έργα υποδομής, τα οποία σταματούν στα σύνορά μας, κάνοντας τις επιχειρήσεις μας προβληματικές και μη ανταγωνιστικές. Η Ηλεία παραμένει ο «τελευταίος τροχός της αμάξης» για την κεντρική εξουσία, η οποία δίνει προτεραιότητα σε όμορους νομούς και αφήνει στο περιθώριο την Ηλεία», θύμισε – για πολλοστή φορά – ο κ.Σκορδαλής, που δεν παρέλειψε να μεταφέρει τη μεγάλη δυσαρέσκεια των εμπόρων της Ηλείας, για τα ζητήματα αυτά που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την δύσκολη καθημερινότητα και τον αγώνα τους να κρατήσουν ανοιχτά τα καταστήματά τους και να επιβιώσουν οι οικογένειές τους αλλά και για την παντελή έλλειψη στήριξης από την Πολιτεία. Μίλησε για την καθημερινή προσπάθεια ου Εμπορικών Συλλόγων της Ηλείας, καλώντας τους εκπροσώπους τους, να συνεχίζουν να αγωνίζονται γιατί – όπως είπε – οι αγώνες πάντα αποδίδουν καρπούς και κλείνοντας, κάλεσε τους εκπροσώπους των φορέων της Ηλείας, να παρέμβουν ουσιαστικά στο επίκαιρο ζήτημα του δρόμου Πάτρα – Πύργος και σε όλα τα θέματα που απασχολούν την Ηλεία, και θα την οδηγήσουν σε θετικές εξελίξεις. Και κατέληξε ο κ. Σκορδαλής, λέγοντας «…εμείς θα βάζουμε πλάτη σε τέτοιες προσπάθειες και θέλουμε από εσάς να ενώσετε τις δυνάμεις σας, να γίνεται μια γροθιά με αποκλειστικό σκοπό και στόχο το καλό της Ηλείας και την ανάπτυξη της Ηλειακής επιχειρηματικότητας».

Η κρουαζιέρα, ο δρόμος, τα κίνητρα

Σύντομο χαιρετισμό και τοποθετήσεις, έκαναν αρκετοί από τους παριστάμενους, αναφερόμενοι στα έργα υποδομής που έχει ανάγκη η Ηλεία, στις προσπάθειες που γίνονται αλλά και στην ανάγκη για πραγματική συστράτευση.

Στην ανάγκη για «εκμετάλλευση» της Κρουαζιέρας που θα φέρει προστιθέμενη αξία στο αστικό κέντρο, αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, σημειώνοντας πως αυτό για να επιτευχθεί πρέπει να δημιουργηθούν οι υποδομές και οι συνθήκες που απαιτούνται. Ένα σύγχρονο λιμάνι (σ.σ αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο που έχει γίνει), η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης αλλά και η παράκαμψη Αγίου Ιωάννη και η βελτίωση της οδικής σύνδεσης με τον Πύργο καθώς και η δημιουργία του «Τουριστικού Τρένου». Μίλησε για την συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τον Δήμο Πύργου και τέλος εξέφρασε την βεβαιότητα, ότι, η σύμπραξη δυνάμεων, πάντα μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Στη μελέτη που έχει εκπονήσει το Επιμελητήριο Ηλείας για την Κρουαζιέρα, εξηγώντας πως θα πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές και να υπάρχουν λόγοι και κίνητρα για να επισκεφθούν τον Πύργο οι τουρίστες, αναφέρθηκε ο πρόεδρος Κώστας Νικολούτσος. Μίλησε για την ΟΧΕ και την ανάγκη και η Ηλεία να απορροφήσει αντίστοιχα ποσά με τους γειτονικούς νομούς, για την ανάγκη βελτίωση του οδικού δικτύου Πύργος – Οινόη, ενώ στο εμπορικό κομμάτι τόνισε πως θα πρέπει οι επιχειρηματίες να αναπτύξουν ταυτόχρονα και το ηλεκτρονικό και να εκπαιδευτούν σε θέματα που τους αφορούν, ώστε να μπορέσουν να αντικρούσουν την επίθεση που δέχονται από τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες.

«Με ευχολόγια δεν λύνονται τα προβλήματα», είπε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας Ευάγγελος Παπαγεωργίου και κάλεσε όλους σε αφύπνιση, βλέποντας την Ελλάδα – που έδωσε τα φώτα σε όλα τον κόσμο – να οδηγείται σε αργό θάνατο και τους νέους επιστήμονες (300.000 μέχρι σήμερα) να φεύγουν στο εξωτερικό.

Σύντομο χαιρετισμό την εκδήλωση έκανε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Νίκος Σαψάλης, αναφερόμενος στην καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τον Εμπορικό Σύλλογο Πύργου, αφού κοινός στόχος είναι – όπως είπε – να μη φεύγει ο κόσμος από την Ηλεία προς γειτονικούς νομούς και πόλεις αλλά να παραμένει και να στηρίζει τις τοπικές αγορές. Συνεχάρη τον Εμπορικό Σύλλογο για την επιτυχημένη Λευκή Νύχτα και κάλεσε όλους στην Λευκή Νύχτα της Αμαλιάδας, το επόμενο Σάββατο 18 Φεβρουαρίου.

Κριτική και…αυτοκριτική, έκανε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, σχολιάζοντας πως κάθε χρόνο, σε τέτοιες εκδηλώσεις, συνηθίζεται να απορυθμίζονται τα προβλήματα. Και τα τελευταία χρόνια, ο κατάλογος μένουν χωρίς λύση. Χαρακτήρισε ως μεγαλύτερο πρόβλημα την οδική σύνδεση, σημειώνοντας πως είναι η βασική αιτία που η Ηλεία βρίσκεται στο περιθώριο της ανάπτυξης και αποτελεί «μαύρη τρύπα» στον χάρτη. «Οι προσπάθειες δεν είναι αρκετές – όπως φαίνεται – και η ευθύνη ανήκει σε όλους μας», είπε. Αναφέρθηκε στις σοβαρές επιπτώσεις από τη μη λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου και τόνισε την ανάγκη για ενότητα στην προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων.

«Ήρωες» χαρακτήρισε τους εμπόρους του Πύργου ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λεωνίδας Βαρουξής, αφού κατάφεραν να «επιβιώσουν» αντιστεκόμενοι στη δίνη της οικονομικής κρίσης και του προβλήματος των απορριμμάτων. Βασική προϋπόθεση – είπε – για να προχωρήσει η Ηλεία μπροστά, είναι, να είμαστε ενωμένοι, θορυβώδεις αν χρειαστεί και με συνεχόμενες διαμαρτυρίες. Μιλώντας – με αφορμή και τις τοποθετήσεις που προηγήθηκαν – για το θέμα της Κρουαζιέρας, εξήγησε πως, για να «μπουν» τουρίστες στον Πύργο, πρέπει να δημιουργηθούν οι λόγο που θα τους βάλουν την πόλη. Κι αυτό θα γίνει μόνο αν συνταχθεί – με τη συνεργασία όλων των φορέων – μια δελεαστική πρόταση, η οποία θα παραδοθεί στα χέρια της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντούρα, ώστε να προωθηθεί στην πορεία και στον εφοπλιστικό κόσμο που θα βάλει τον Πύργο στα προγράμματα του για τις αφίξεις στο Κατάκολο.

Με ευχές και ευλογίες

Ο κύκλος των χαιρετισμών έκλεισε με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ.Αθανάσιο που θύμισε τους τρεις πυλώνες ανάπτυξης της Ηλείας (Ανδρίτσαινα, Ολυμπία, Ήλιδα) και κάλεσε τους φορείς της Ηλείας ενωμένοι και με σύμπνοια να προσπαθήσουν για το καλύτερο αυτού του τόπου. Τέλος, ευλογώντας τις πίτες των δυο συλλόγων, ευχήθηκε καλή χρονιά με υγεία, δύναμη και δημιουργία.

Όσον αφορά τα φλουριά, βρέθηκε μόνο το ένα, αυτό του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, από Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου κ.Παπαγεωργίου, που παρέλαβε το δώρο – προσφορά του Κοσμηματοπωλείου «Ρουσόπουλος» στον Πύργο.

Όλη η επικαιρότητα