Ηλεία

Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας: «Ενωμένοι, κάνουμε θαύματα!»

Ακούστε το άρθρο

«Όσο είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να κάνουμε θαύματα». Σ’ αυτή τη φράση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου, συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στην Ολυμπία.

Η ευχή του προέδρου, Νίκου Καρυώτη, που καλωσόρισε τους παριστάμενους, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων αλλά και εμπόρους και επαγγελματίες από όλη την Ηλεία, ήταν, τη νέα χρονιά να ικανοποιηθούν οι ελπίδες και υψηλοί στόχοι όλων, ατομικά και συλλογικά.

Μείωση του ΦΠΑ στην Ηλεία

Στη σύντομη ομιλία του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, αναφέρθηκε στις θέσεις και αιτήματα της ΕΣΕΕ για αύξηση του κατώτατου μισθού, για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, της φορολογίας και του συντελεστή του ΦΠΑ, με τη φορολόγηση της εργασίας να είναι τέτοια που να μην εξανεμίζει την αύξηση, αλλά να αποτυπώνεται στον «καθαρό» μισθό.

Αφού έκανε μια σύντομη αναφορά την υφιστάμενη κατάσταση, σημείωσε πως, θα πρέπει να γίνουν άμεσα κάποια βήματα, σε συνδυασμό με πολιτικές για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και δημιουργία βιομηχανιών με εξαγωγικό αποτέλεσμα. Τόνισε όμως και την ανάγκη για ένα φιλικότερο τραπεζικό σύστημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μίλησε για τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στον χώρο του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας, κάνοντας λόγο για «εμπορικό πόλεμο».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κατάσταση που επικρατεί στην Ηλεία, στο «ανοιχτό» ακόμα θέμα της Ολυμπίας Οδού, ευχόμενος να υλοποιηθεί το έργο και να μην καταντήσει σαν «Το γεφύρι της Άρτας», στην υποτυπώδη «παρουσία» Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ηλεία, στο ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι από τα χαμηλότερα στη χώρα, αλλά και στη συρρίκνωση του πληθυσμού στην Ηλεία. Γι’ αυτούς και για αρκετούς ακόμα λόγους, ο κ.Καρυώτης πρότεινε τη διεκδίκηση μείωσης του συντελεστή Φ.Π.Α στην Ηλεία. Σημείωσε μάλιστα πως, η εφαρμογή αυτού του μέτρου στο νομό, θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις, να οδηγήσει σε μείωση των τιμών στα προϊόντα ώστε να μη «μεταναστεύει» ο καταναλωτής σε άλλα αστικά κέντρα, γι’ αυτό και κάλεσε όλους τους φορείς της Ηλείας, να το διεκδικήσουν μαζί.

Με ευχές και προτάσεις

«Το 2019, με συνεργασία να πετύχουμε ότι δεν καταφέραμε τη χρονιά που πέρασε», ευχήθηκε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς στον σύντομο χαιρετισμό του, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, τόνισε την ανάγκη να δίνονται στους επιχειρηματίες κίνητρα για ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, για την αναζωογόνηση της οικονομίας. Αισιόδοξος ότι η πατρίδα μας βγαίνει σιγά – σιγά από τη δύσκολη οικονομική περιπέτεια δήλωση ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, καλώντας τους επαγγελματίες, ατομικά αλλά και συλλογικά μέσα από τους Συλλόγους και την Ομοσπονδία να εργαστούν σκληρά, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κώστας Νικολούτσος εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξος, και τόνισε την ανάγκη, δεδομένου του γεγονότος ότι η κρίση έχει λάβει μόνιμο χαρακτήρα, να βρεθούν τρόποι προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα.

Τις προτάσεις της Ν.Δ για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, ως η μόνη λύση για να προαχθεί η ανάπτυξη και να «κινηθεί» η αγορά, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα έργα υποδομής, τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα κ.α, υπενθύμισαν οι πρώην – και υποψήφιοι – βουλευτές Γιώργος Κοντογιάννης και Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ενώ ο πολιτευτής Θεόδωρος Βλαγκούλης στον αθέμιτο ανταγωνισμό που διαπράττεται σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – που αποτελούν τη ¨ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας¨ – από τις υπεραγορές.

Την τεράστια «δύναμη» που έχουν οι συλλογικότητες, καλώντας τους εμπόρους να υποστηρίζουν τους συλλόγους και τις ομοσπονδίες στις οποίες ανήκουν, για να πετύχουν πολλά, θύμισε ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αθανάσιος Σκορδαλής, ενώ ο κύκλος των χαιρετισμών έκλεισε με τις κυρίως Σοφία  Χίντζιου– Κοντογιάννη και Άννα Παπαϊωάννου από την  Συμπολιτεία Ολυμπίας να μεταφέρουν τις ευχές τους για τη νέα χρόνια και να ευχαριστούν την ΟΕΣΗ για την συμβολή της στην επιτυχία της διοργάνωσης του Δρόμου Εκεχειρίας, απονέμοντας αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο στον πρόεδρο, Νίκο Καρυώτη.

Με τις ευλογίες της Εκκλησίας

Την πίτα ευλόγησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.Αθανάσιος, συγχαίροντας τα μέλη του Δ.Σ της ΟΕΣΗ που επέλεξαν στην Ολυμπία, με τους συμβολισμούς που την συνοδεύουν, για την εκδήλωση αυτή, θυμίζοντας ότι τα προβλήματα, αντιμετωπίζονται με ενότητα, σύμπνοια, κατανόηση, ειλικρίνεια και ενδιαφέρον, καλώντας όλους τους παριστάμενους να είναι ενωμένοι για το καλό της Ηλείας και των κατοίκων της.

Όλη η επικαιρότητα