Αρθρογραφία

Όνειρα και φαντασιώσεις

mallios.jpg
Ακούστε το άρθρο

Στον όμιλο Λάτση μετά από δημοπρασία και απραξία 13 χρόνων, παραχωρείται το πρώην αεροδρόμιο ελληνικού, για κατασκευή Μητροπολιτικού Πάρκου, ίσως την σοβαρότερη ιδιωτική επένδυση των τελευταίων ετών, που θα φτάσει στο ύψος των 6 δις. ευρώ και θα απασχοληθούν πολλές χιλιάδες εργαζομένων κατά το στάδιο της κατασκευής, αλλά και μόνιμα κατά την λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Επιτέλους, μπορεί η επένδυση αυτή να αφυπνίσει την πολιτεία, αλλά και άλλους Έλληνες λεφτάδες, ώστε να επενδύσουν στην χώρα τους  και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, με το αζημίωτο φυσικά, κάτι που είναι απαραίτητο και ζητούμενο ασφαλώς, μετά την 10/ετή τουλάχιστον  απουσία κάθε σοβαρής επενδυτικής  δραστηριότητας .

Βέβαια δεν θα λείψουν οι διάφορες επιχειρηματικές και πολιτικές φωνές, περί ξεπουλήματος και λοιπών τέτοιων πολυφορεμένων και εθνικοπατριωτικών κυρίως  κορωνών και φωνασκιών, αλλά  πλέον το φαινόμενο είναι συνηθισμένο και αναπόσπαστο εξάρτημα κάθε προσπάθειας επενδύσεων, ακόμη και κρατικών.

Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη αν, πέραν των ανταγωνιστικών επιχειρηματικών συμφερόντων, συμβαίνει οι αντιδράσεις τέτοιου είδους, να αποτελούν και ηλιθιότητες καταστροφολόγων ή  βαλτών σαμποταριστών κάθε προόδου, αλλά δεν έχει και τόση σημασία ,γιατί πλέον φαίνεται πως μπορεί να αλλάξει το κλίμα και να αρχίσουν πάλι να γεννιούνται όνειρα και ελπίδες.

Στην φάση που βρισκόμαστε, πολιτικά και οικονομικά, το κυριότερο όλων  πέρα και από την ουσία της επένδυσης, αποτελεί μάλλον ή  αλλαγή του κλίματος και η δυνατότητα  ώστε και άλλοι επιχειρηματίες να αποφασίσουν σοβαρά να επενδύσουν στην χώρα τους και να παίξουν τον ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη και στο ξεσκάλωμα από την στασιμότητα που διανύουμε.

Μπορεί και για την Ηλεία να εκδηλωθεί πιο έντονο ενδιαφέρον, για πάρα πολλές περιπτώσεις επενδύσεων, που φαίνονταν προ 15/ετίας έτοιμες για πραγματοποίηση αλλά δυστυχώς έμειναν στα συρτάρια των Υπουργείων και στους απλούς σχεδιασμούς, χωρίς να δοθούν στον κόσμο ποτέ από κανέναν εξηγήσεις και διευκρινήσεις.

Προτιμήθηκε, από το 2004 και δώθε η σιωπή για όλα και επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον μόνο σε κρατικές επενδύσεις από ένα κράτος ανίκανο και τουλάχιστον από το 2008 χρεοκοπημένο, και όλο το ενδιαφέρον στράφηκε στον αυτοκινητόδρομο και μόνο, χωρίς ποτέ κανείς να καταλάβει ότι  θα έπρεπε να προηγηθούν τα προαπαιτούμενα αναπτυξιακά έργα του νομού, για την αναγκαστική πλέον εκ των πραγμάτων κατασκευή του.

Ας ελπίσουμε λοιπόν, να φυσήξει  και στην Ηλεία ο επενδυτικός άνεμος του Ομίλου Λάτση και άλλων επιχειρηματιών, για τον Καϊάφα, για το Επιτάλιο, για την Μούτελη, για την Μουριά και φυσικά για την Αρχαία Ολυμπία και το ξεχασμένο Πανεπιστήμιό της ,μήπως και αρχίσουμε επιτέλους να ονειρευόμαστε και όχι να φαντασιωνόμαστε δράκους και φαντάσματα.

Δημήτρης Μάλλιος

Όλη η επικαιρότητα