Αγροτικά

Ο.Π. Αμαλιάδας: Αγωνία για τη σταφίδα

trigos-1.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Να μην λείψει κανείς…» αυτό είναι το μήνυμα που έδωσε χθες ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα στους σταφιδοπαραγωγούς για να παραστούν στην αυριανή ευρεία σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας.

Η σύσκεψη έχει προγραμματιστεί αύριο Τετάρτη στις 9 το βράδυ, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα ένταξης της Κορινθιακής σταφίδας στο συνδεδεμένο καθεστώς και ο κ. Βαλιανάτος έδωσε συνέντευξη Τύπου χθες και τους κάλεσε όλους, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του προϊόντος.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει προοπτική, ωστόσο εάν ενταχθεί το προϊόν της Κορινθιακής σταφίδας στο συνδεδεμένο καθεστώς, αλλάζουν τα δεδομένα.

«Να δοθεί μήνυμα»

«Προοπτική υπάρχει μόνο εάν μπει το προϊόν στο συνδεδεμένο καθεστώς και καταφέρουμε να κάνουμε μία ισχυρή Ομάδα στο νομό μας, που θα μπορεί να αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα επιχειρησιακά προγράμματα, προς όφελος των παραγωγών και του προϊόντος. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας για να μπορέσουμε να δούμε καλύτερες ημέρες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλιανάτος.

Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει την 1η Αυγούστου για το ποια προϊόντα θα προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ένταξη στο συνδεδεμένο καθεστώς από 1η Ιανουαρίου 2017. Παρά τα διαβήματα και τις επαφές της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τους βουλευτές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάτι θετικό και σύμφωνα με τον κ. Βαλιανάτο τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα.

Γι’ αυτό και οι σταφιδοπαραγωγοί καλούνται αύριο στη σύσκεψη για να συζητήσουν και να αποφασίσουν από κοινού, προκειμένου να δώσουν την ύστατη μάχη, καθώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.

«Πρέπει να δώσουμε ηχηρό μήνυμα σε όλους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλιανάτος και ανέφερε: «Δεν πρέπει να λείπει κανείς. Όχι να λείπουν από τη συγκέντρωση και τον επόμενο μήνα που θα αρχίσει ο τρύγος να έχουμε γκρίνιες. Να είναι όλοι παρόντες γιατί το θέμα τους αφορά όλους».

Εκτός βέβαια από την ένταξη του προϊόντος στο συνδεδεμένο καθεστώς, θα συζητηθεί και το τι μέλλει γενέσθαι με τη φετινή καλλιέργεια, αφού στα μέσα Αυγούστου θα αρχίσει ο τρύγος.

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα