Ηλεία

«Όπλο» για παιδεία και εργασία η Μαθητεία – Παραγωγική συνάντηση του ΕΒΕ Ηλείας με τον Ηλείο υφυπουργό Παιδείας, Δημ. Μπαξεβανάκη

Ακούστε το άρθρο

Με στόχο το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και τη σύνδεση της τεχνικής εκπαίδευσης με την ηλειακή επιχειρηματικότητα πραγματοποιήθηκες χθες το μεσημέρι στο Επιμελητήριο Ηλείας στον Πύργο η συνάντηση του υφυπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρη Μπαξεβανάκη συναντήθηκε με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηλείας, και συγκεκριμένα με  τον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Νικολούτσο, τον Ά Αντιπρόεδρο κ. Νικόλαο Παναγιωτακόπουλο και τον Δ/ντη του Επιμελητηρίου κ. Ιωάννη Αντωνόπουλο.

Η συνάντηση έγινε σε φιλικό κλίμα κι ακολούθησε εκτενής συζήτηση αναφορικά με την εφαρμογή του «Μεταλυκειακού Έτους- Τάξη Μαθητείας», το οποίο προσφέρει στους ενήλικες αποφοίτους των ΕΠΑΠΛ τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στον χώρο εργασίας, είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα, και να προετοιμαστούν για την ομαλή και ασφαλή είσοδό τους στην αγορά εργασίας.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου ενημερώθηκε πλήρως για το επιδοτούμενο πρόγραμμα που παρέχει αμοιβή, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και τελεί υπό την εποπτεία των ΕΠΑΛ, εκφράζοντας την προθυμία του να προσφέρει και να συμβάλει έμπρακτα στην προσπάθεια για αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Στο πλαίσια προώθησης του προγράμματος μαθητείας συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα στις 11 Σεπτεμβρίου στο Επιμελητήριο Ηλείας, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι επιχειρηματίες του νομού καθώς και οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ.

Ο κ.Μπαξεβανάκης δήλωσε ότι το πρόγραμμα της Μαθητείας θα ωφελήσει τόσο τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με την αγορά εργασίας, όσο και τις επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια να υπάρξει καταρτισμένο δυναμικό από τον τόπο του.

«Είναι η αρχή μιας ολοκληρωμένης συνεργασίας, διότι η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα έχει πολλά να δώσει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, μέσα από τον θεσμό της Μαθητείας θέλουμε να προσφέρουμε ένα κίνητρο στην ελληνική οικογένεια ώστε να δει πως γίνεται σοβαρή δουλειά στην τεχνική εκπαίδευση. Φιλοδοξία μας είναι να αναβαθμίσουμε την τεχνική εκπαίδευση ώστε κάθε παιδί, μετά το Γυμνάσιο, να ξέρει και να βλέπει ότι έχει μπροστά του δύο δρόμους ισότιμους, το Γενικό Λύκειο και το ΕΠΑΛ, ώστε να επιλέξει ανάλογα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του», δήλωσε ο Ηλείος υφυπουργός Παιδείας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, επισήμανε ότι ο στόχος είναι διπλός και το αποτέλεσμα θα είναι πολλαπλά ωφέλιμο για όλες τις πλευρές.

«Με τον θεσμό της Μαθητείας, στόχος είναι να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις με ικανά στελέχη, καθώς και πολλά απόφοιτοι των ΕΠΑΛ να έχουν πρόσθετα προσόντα στο επαγγελματικό αντικείμενο που τους ενδιαφέρει. Στον σχεδιασμό του υπουργείου υπάρχουν ενδιαφέρουσες ειδικότητες που καλύπτουν την ηλειακή επιχειρηματικότητα», είπε ο κ. Νικολούτσος.

Επίσης συζητήθηκαν και άλλα σημαντικά θέματα, όπως οι πυρκαγιές που έπληξαν για μια ακόμη φόρα τον νομό.

Ζητήθηκε από το Επιμελητήριο  πως πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αποφάσεις για παράταση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων του νομού, καθώς επίσης πως έφτασε η στιγμή για την υλοποίηση  ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου, που είναι πάγιο αίτημα του Επιμελητηρίου Ηλείας, για να αναταχθούν οι ιδιαίτερα σημαντικές αρνητικές συνέπειες από τις πυρκαγιές του 2007.

Όλη η επικαιρότητα