Αγροτικά Ηλεία

Ώρα πληρωμής για τους νέους αγρότες της Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο της πληρωμής αναμένεται να πάρουν μέσα στον Δεκέμβριοι οι εν δυνάμει δικαιούχοι Νέοι Αγρότες της Ηλείας, καθώς το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της ΠΕ Ηλείας έχει ήδη ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία και καταβάλλει προσπάθειες ώστε να έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο των εγγράφων έως και την Παρασκευή. Όπως τόνισε ο αρμόδιος προϊστάμενος Αντώνης Γιαχαλής, από την Ηλεία είναι δώδεκα αιτήσεις εν δυνάμει δικαιούχων, οι οποίοι είχαν την απαιτούμενη βαθμολογία αλλά έλειπαν ορισμένα συμπληρωματικά έγγραφα.

«Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία καταχώρισης ώστε να καταστεί εφικτή η πληρωμή των εν δυνάμει Νέων Αγροτών μέσα στον Δεκέμβριο. Πιστεύουμε ότι ως την Παρασκευή θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία», δήλωσε ο κ. Γιαχαλής, προσθέτοντας ότι η υπηρεσία είναι εν αναμονή των ενστάσεων που έχουν καταθέσει οι απορριφθέντες, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα είναι από την Ηλεία.

Από την πλευρά των Νέων Αγροτών εκφράζεται έντονη δυσαρέσκεια για τη μεγάλη καθυστέρηση, καθώς η διαδικασία ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο και έχουν ήδη συμπληρωθεί πέντε μήνες χωρίς να έχει προκύψει ουσιαστική εξέλιξη.

Προχθές ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ανέλυσε το πρόβλημα στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη ζητώντας του να συμβάλει στη επίλυση του προβλήματος.

«Εδώ και έξι μήνες οι Νέοι Αγρότες είναι αιχμάλωτοι και περιμένουν το πράσινο φως από το υπουργείο για να ξέρουν τι θα κάνουν. Πρέπει να δοθεί λύση και παράλληλα να αυξηθούν οι προϋπολογισμοί για την ένταξη όλων των αιτήσεων των επιλαχόντων. Είμαστε σε μια χρονική στιγμή που οι νέοι αγρότες και οι νέες αγρότισσες αναζητούν χρήματα για ένα νέο ξεκίνημα και το τραπεζικό σύστημα αδυνατεί να τους βοηθήσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλόπουλος.

Σύντομα ανακοινώσεις για τις ενστάσεις

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Μητρόπουλος δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι η επιτροπή αξιολόγησης των ενστάσεων έχει ολοκληρώσει το έργο της και περιμένει την τελική έγκριση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να αναρτήσει τους πίνακες με τα τελικά αποτελέσματα.

«Το έργο της αρμόδιας επιτροπής έχει ολοκληρωθεί και περιμένουμε το “Ok” του υπουργείου για να αναρτηθεί. Για τους εν δυνάμει έχουν ήδη πιστωθεί τα χρήματα, περίπου 803.000 ευρώ για 43 άτομα σε όλη τη Δυτική Ελλάδα. Επειδή σύντομα θα βγουν και τα Σχέδια Βελτίωσης, θα πρέπει να ζητηθούν από τις επιτροπές ενστάσεων σε επίπεδο χώρας τα αποτελέσματα, για να μη χάσουν οι νεοεισερχόμενοι αγρότες την επιπλέον μοριοδότηση», είπε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Μητρόπουλος και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον αναπλ. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ.Τσιρώνη, και τον υφυπουργό Β. Κόκκαλη στο περιθώριο του Φεστιβάλ Μελιού στην Αθήνα για την ανάγκη εξεύρεσης επιπλέον πόρων για τους Νέους Αγρότες και για την ταχύτερη δυνατή προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης.

«Έχουμε ήδη λάβει τη δέσμευση για 3,2 εκατ. ευρώ για τους επιλαχόντες, τα οποία προκύπτουν από την υπερδέσμευση του προγράμματος. Για να καλυφθούν όλοι οι επιλαχόντες, απαιτούνται περίπου 6 εκατ. ευρώ ακόμα για 446 συνολικά αιτήσεις στη Δυτική Ελλάδά, κάτι που σε αυτή τη φάση δεν είναι εύκολο. Όμως εμείς ως Περιφέρεια, όπως κάναμε και με άλλες περιπτώσεις, θα διεκδικήσουμε οργανωμένα και δυναμικά επιπλέον πόρους για να δώσουμε τη δυνατότητα στη νέα γενιά να επενδύσει στη γη», υπογράμμισε ο κ. Μητρόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα