Ηλεία

Η ώρα του Τσολιά και της Αμαλίας- Αυξημένη η κίνηση στα καταστήματα της Αμαλιάδας

Ακούστε το άρθρο

Τιμή στους ήρωες του ’21 ετοιμάζονται να αποτίσουν οι μαθητές των σχολείων της Αμαλιάδας την 25η Μαρτίου, μέσα από τις σχολικές γιορτές αλλά και την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση, και όπως προστάζει η παράδοση οι περισσότεροι θα παρελάσουν ως Τσολιάδες και Αμαλίες με τις παραδοσιακές φορεσιές.

Ήδη η κίνηση στα καταστήματα της Αμαλιάδας που πωλούν τις φορεσιές του Τσολιά και της Αμαλλιας είναι ιδιαίτερα αυξημένη τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι γονείς προετοιμάζουν τα παιδιά τους για την παρέλαση του Σαββάτου.

Οι φορεσιές διατίθενται προς ενοικίαση και προς πώληση, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του κάθε γονέα, και παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση καλά κρατεί, οι γονείς προχωρούν σε ένα επιπλέον έξοδο χωρίς διαμαρτυρίες, καθώς θέλουν να δουν τα παιδιά τους να παρελαύνουν τιμώντας τους ήρωες της επανάστασης του ’21.

Γι’ αυτό και αρκετοί έχουν μεριμνήσει και έχουν ήδη προμηθευτεί τις φορεσιές, αν και οι καταστηματάρχες περιμένουν κίνηση και σήμερα και αύριο, όχι μόνο από γονείς και μαθητές που θα παρελάσουν, αλλά και από γονείς με πιτσιρίκια που θέλουν απλώς να τα ντύσουν τιμώντας την ημέρα και τους προγόνους.

Η ενοικίαση ξεκινά από 15 ευρώ, ενώ η αγορά ξεκινά από 30 ευρώ και αγγίζει και τα 60 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα της φορεσιάς.

Τι περιλαμβάνουν

Η φορεσιά του Τσολιά απαρτίζεται από τη φουστανέλα, την πουκαμίσα, το κοντογούνι , το ζωνάρι και το φέσι. Το καλσόν και τα τσαρούχια δεν ενοικιάζονται και πωλούνται ξεχωριστά, με το κόστος για τα τσαρούχια να κυμαίνεται  στα 15 ευρώ. Βέβαια, υπάρχει και οικονομικότερη λύση, με την απομίμηση τσαρουχιού που τοποθετείται επάνω από τα παπούτσια, με το κόστος να ανέρχεται στα 8 ευρώ περίπου.

Η φορεσιά της Αμαλίας απαρτίζεται από τη φούστα, το πουκάμισο, το κοντογούνι και το φέσι. Και βέβαια, Τσολιάδες και Αμαλίες ντύνονται οι μαθητές των δημοτικών σχολείων.

Να σημειώσουμε ότι  για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου διατίθενται και χλαμύδες (που αναπαριστούν την Ειρήνη, τη Σκλαβιά κλπ.), οι οποίες ενοικιάζονται και συνήθως τις επιλέγουν μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου.

Όλη η επικαιρότητα