Ωραίο το μνημείο για φωτογραφίες, αλλά ραδιενεργό

Αντιαεροπορικό άρμα της σοβιετικής περιόδου, που βρίσκεται σε δημόσιο πάρκο της Ρωσίας, φαίνεται να έχει διαρροή ραδιενέργειας 150 φορές πάνω από το ασφαλές επίπεδο.

Η διαπίστωση αυτή ήρθε μόλις πρόσφατα στην επιφάνεια, παρά το γεγονός ότι το άρμα του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκεται σε κοινή θέα στην πόλη Αρχάγγελσκ εδώ και τέσσερα χρόνια.

Η ανακάλυψη έγινε από τον ντόπιο Ντμίντρι Σουρίν, που δήλωσε στο BBC ότι αποφάσισε να ελέγξει τα βασικά αξιοθέατα της πόλης με φορητό μετρητή ακτινοβολίας.

Δεν περίμενε, σίγουρα, να βρει τόσο υψηλούς τους δείκτες, ενώ μοιράστηκε τα ευρήματά του με το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο VKontakte.

Το πάρκο, το οποίο τιμά τη νίκη του τόπου επί της ναζιστικής Γερμανίας, θεωρείται σημείο υψηλού ενδιαφέροντος από ντόπιους και τουρίστες, και ειδικά τα παιδιά, συνηθίζουν να παίζουν κοντά του.

Ο Ντμίντρι απευθύνθηκε στις αρχές και φάνηκε έκπληκτος με την άμεση ανταπόκρισή τους. «Με πήραν στα σοβαρά και η αρμόδια ομάδα έφτασε μέσα σε μισή ώρα. Το άρμα απομακρύνθηκε άμεσα».

Οι άνθρωποι αντέδρασαν με απογοήτευση και φόβο στα κοινωνικά δίκτυα, αποκαλώντας το «επικίνδυνο».

«Βρισκόταν εκεί για χρόνια. Τα παιδιά συνεχώς ανέβαιναν πάνω του. Είναι φρικτό».

Σχετικά με τη ραδιενέργεια που εντοπίστηκε, ο Ντμίντρι Σουρίν εξήγησε ότι «κάποιος θα ξέχασε να απομονώσει όλα τα ραδιενεργά μέρη του άρματος, προτού το διαθέσει στο κοινό».

Ο δήμαρχος της πόλης ισχυρίζεται ότι το εν λόγω άρμα πέρασε από όλους τους απαραίτητους ελέγχους.

Τώρα, το αντιαεροπορικό άρμα βρίσκεται σε ειδική βάση έξω από την πόλη και περνά περαιτέρω ελέγχους.

Ο Ντίμτρι προσεγγίζει την κατάσταση με μια «φιλοσοφική» διάθεση. «Θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε. Δεν ανησυχώ τόσο, αν το έκανα θα τρελαινόμουν».

in.gr