Κόσμος

Ώρες αγωνίας στην Ισπανία – Ο Σάντσεθ έχασε την πρώτη μάχη για σχηματισμό κυβέρνησης

Ακούστε το άρθρο

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η δεύτερη ψηφοφορία

Αδειάζει η κλεψύδρα για τον ηγέτη των Σοσιαλιστών στην Ισπανία, Πέδρο Σάντσεθ, που απέτυχε, όπως αναμενόταν, στην πρώτη προσπάθεια να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Καλείται, τώρα, εντός δύο ημερών να πετύχει συμφωνία με τους αριστερούς Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας πριν από μια δεύτερη ψηφοφορία και προτού αναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές.

Μέχρι την Πέμπτη, πάντως, μπορεί να αλλάξει η πολιτική τύχη του Σάντσεθ αφού θα χρειαστεί απλή πλειοψηφία, όμως το ζήτημα είναι εάν θα επιτευχθεί σύμπλευση με τους Podemos ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

Ο Σάντσεθ δήλωσε, την περασμένη εβδομάδα, ότι δεν θα δεχθεί να συμμετάσχει στην κυβέρνησή του ο επικεφαλής του κόμματος Podemos.

«Μία κυβέρνηση, η οποία θα περιλάμβανε τον Ιγκλέσιας (ως αντιπρόεδρο) δεν θα λειτουργούσε, θα παρέλυε εξαιτίας «των εσωτερικών αντιφάσεων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Πέδρο Σάντσεθ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις διαφωνίες του με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας για το θέμα της Καταλονίας, η οποία επιχείρησε να αυτονομηθεί τον Οκτώβριο του 2017, προκαλώντας μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις που έχει περάσει η Ισπανία.

Σύμφωνα με το Podemos, το 70% των μελών του που συμμετείχαν στην εσωκομματική ψηφοφορία, την περασμένη Πέμπτη, ζήτησαν να στηριχθεί ο Σάντσεθ στο Κοινοβούλιο, εφόσον δεχτεί να υπάρξει μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Στις εκλογές του Απριλίου το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία για να κυβερνήσει μόνο του. Ωστόσο, μέχρι στιγμής απορρίπτει το αίτημα του Podemos για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού.

Όλη η επικαιρότητα