Περιβάλλον

Οργή της WWF Ελλάς για την φωτογραφία του Π. Καμμένου δίπλα σε έναν σκοτωμένο καρχαρία

karxarias.jpg
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση της WWF Ελλάς -και όχι μόνο- προκαλεί η φωτογραφία που δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ποζάροντας δίπλα σε έναν σκοτωμένο καρχαρία και προσθέτοντας ένα σχόλιο γεμάτο υπονοούμενα: «Ένας ένας οι μεγαλοκαρχαρίες…».

Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση WWF τονίζει ότι η αλιεία του εξαβράγχιου καρχαρία απαγορεύεται από την εθνική νομοθεσία από το 1981, με το προεδρικό διάταγμα 67/1981.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο είδος που απεικονίζεται (Hexanchus griseus) είναι από τους πιο κυνηγημένους καρχαρίες στην Ελλάδα, για τον οποίο δεν υπάρχει παγκοσμίως καμία καταγραφή απρόκλητης επίθεσης σε ανθρώπους.

Η WWF Ελλάς υπογραμμίζει: «Η εικόνα ενός υπουργού, ο οποίος μάλιστα διετέλεσε και αρμόδιος για τα θέματα της εφαρμογής της νομοθεσίας για τη θάλασσα και ειδικότερα για την αλιεία, να καμαρώνει δίπλα σε έναν σκοτωμένο, κορυφαίο του θαλάσσιου βασιλείου, είναι ντροπιαστική και δεν δείχνει καμία γενναιότητα. Άσχετα από το εάν η θανάτωση του καρχαρία προήλθε από ακούσια παγίδευση του, στα στατικά δίχτυα ή ήταν εσκεμμένη ενέργεια, η φωτογραφία δείχνει μια σαφή περιφρόνηση για τους νόμους προστασίας της απειλούμενης θαλάσσιας ζωής».

Για την ιστορία, η φωτογραφία απεικονίζει τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δίπλα σε καρχαρία μήκους 2,5 μέτρων, που έπιασε ψαράς ανοιχτά της Υδρας. Μαζί με τον υπουργό εικονίζεται και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα