Εκπαίδευση

Oριακή άνοδο των βάσεων φέρνουν τα βατά θέματα

panelinies_0_0.jpg
Ακούστε το άρθρο

   Σε διαφορετικές κατευθύνσεις αναμένεται να κινηθούν και φέτος οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ: οριακά ανοδικά στο 1ο επιστημονικό πεδίο των ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών, όπως και στο 3ο πεδίο των επιστημών υγείας, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι στο 2ο (θετικές επιστήμες) και το 4ο πεδίο (τεχνολογικές επιστήμες) και πτωτικά στο 5ο πεδίο των επιστημών οικονομίας και διοίκησης.

   Έπειτα από δύο χρονιές με δύσκολα θέματα στις πανελλήνιες εξετάσεις, φέτος οι υποψήφιοι έχουν, μέχρι στιγμής, διαγωνιστεί σε θέματα αρκετά προσεγμένα, χωρίς ακρότητες και με σωστή διαβάθμιση του βαθμού δυσκολίας.

   Ήδη, τα πρώτα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα της χώρας δείχνουν ότι οι επιδόσεις τους είναι ελαφρώς καλύτερες σε σύγκριση με πέρυσι και, μάλιστα, σε μαθήματα «κλειδιά» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως είναι τα Αρχαία Ελληνικά και τα Μαθηματικά κατεύθυνσης. Αποτέλεσμα είναι να αντισταθμίζεται η πτωτική τάση των βάσεων την οποία προδιέγραφε η «τεχνητή» αύξηση των εισακτέων φέτος, λόγω της κατάργησης των ειδικών κατηγοριών υποψηφίων (τρίτεκνων, πολύτεκνων, κοινωνικών κριτηρίων) και της πρόσθεσης των θέσεών τους σε αυτές της γενικής σειράς.

   Ειδικότερα, συνυπολογίζοντας τον αριθμό των εισακτέων, καθώς και τα πρώτα στοιχεία από τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, η πορεία των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ αναμένεται να διαμορφωθεί, ανά επιστημονικό πεδίο, ως εξής:

1ο επιστημονικό πεδίο

(ανθρωπιστικές, νομικές, κοινωνικές επιστήμες):

   Τα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά, τα οποία είναι αυξημένης βαρύτητας για την εισαγωγή στα τμήματα του 1ου πεδίου, δεν παρουσίαζαν ιδιαίτερες δυσκολίες με αποτέλεσμα να αναμένονται φέτος καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων της θεωρητικής κατεύθυνσης. Βεβαίως, άριστες βαθμολογίες που εξασφαλίζουν το «εισιτήριο» για εισαγωγή στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου, όπως είναι οι νομικές, κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόνο οι πολύ καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι.

   Πέρυσι, μόλις το 1,70% των υποψηφίων είχε βαθμολογηθεί από 18 έως 20. Εκτιμάται, έτσι, ότι οι βάσεις εισαγωγής στα τμήματα του πεδίου θα διαμορφωθούν στα περυσινά επίπεδα με ελαφρώς ανοδικές τάσεις λόγω και της μείωσης των εισακτέων (παρά την πρόσθεση των θέσεων των ειδικών κατηγοριών) κατά 4% για τις σχολές κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών.

2ο επιστημονικό πεδίο (θετικές επιστήμες) και

4ο επιστημονικό πεδίο (τεχνολογικές επιστήμες):

   Τα θέματα στα Μαθηματικά θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης -το μάθημα με την υψηλότερη βαρύτητα για την εισαγωγή στα πολυτεχνεία και τις σχολές θετικών επιστημών- δεν έκρυβαν «παγίδες», αλλά απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους υποψηφίους. «Το άριστα απαιτεί πολύ καλή προετοιμασία και βαθιά κατανόηση των εννοιών, ενώ για την επίλυση των θεμάτων ήταν απαραίτητη η καλή γνώση της ύλης των προηγουμένων τάξεων» σχολίασε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Οι καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων αναμένεται να «φρενάρουν» την πτωτική τάση των βάσεων σε πολυτεχνεία και σχολές θετικών επιστημών εξαιτίας της «τεχνητής» αύξησης των θέσεων από την κατάργηση των ειδικών κατηγοριών υποψηφίων με αποτέλεσμα οι βάσεις να σταθεροποιηθούν στα περσινά επίπεδα.

   Όμως, σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι αναμένεται να διαμορφωθεί ο βαθμολογικός πυθμένας των πεδίων που πέρυσι είχε «κατρακυλήσει» κάτω από τα 8.000 μόρια σε κάποια τμήματα ΤΕΙ της περιφέρειας.

3ο επιστημονικό πεδίο (επιστήμες υγείας):

   Μπορεί να αναμένονται καλύτερες επιδόσεις στα Μαθηματικά κατεύθυνσης, όμως η εξέταση στο μάθημα της Βιολογίας κατεύθυνσης, το οποίο είναι κομβικό για την εισαγωγή στις περιζήτητες ιατρικές σχολές, έγινε μόλις προχθές και ακόμη δεν υπάρχει εικόνα για τα γραπτά των υποψηφίων. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων, τα θέματα στη Βιολογία κατεύθυνσης ήταν απαιτητικά και με επάρκεια κατάφεραν να ανταποκριθούν μόνο οι υποψήφιοι με βαθιά κατανόηση και γνώση της εξεταζόμενης ύλης. Οι βάσεις εισαγωγής στα τμήματα του 3ου πεδίου αναμένεται να κινηθούν στα περυσινά επίπεδα με ελαφρώς ανοδικές τάσεις, ενώ η εισαγωγή στις ιατρικές σχολές θα κριθεί στα σημεία.

 

5ο επιστημονικό πεδίο (επιστήμες οικονομίας και διοίκησης):

   Τα θέματα στα Μαθηματικά γενικής παιδείας ήταν ευκολότερα σε σύγκριση με πέρυσι και οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων αναμένεται να είναι καλύτερες.

   Όπως εκτιμούν εκπαιδευτικοί, ένας μέτριος μαθητής μπορούσε να φτάσει να βαθμολογηθεί με 13-15 και ο πολύ καλός μαθητής μπορούσε να αριστεύσει. Ωστόσο, παρά τις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στα Μαθηματικά γενικής παιδείας, δεν αναμένεται άνοδος των βάσεων στα οικονομικά τμήματα του 5ου πεδίου.

   Αντιθέτως, εκτιμάται ότι οι βάσεις θα κινηθούν πτωτικά αφενός λόγω της αύξησης των εισακτέων, αφετέρου διότι φέτος είναι μικρότερος ο αριθμός των υποψηφίων που έχουν επιλέξει να διαγωνιστούν στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

   Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από τον αριθμό των εισακτέων και τον βαθμό ευκολίας -δυσκολίας των θεμάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις, παράγοντες που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ είναι, επίσης, ο αριθμός των συμμετεχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις που ακόμη δεν είναι γνωστός και οι προτιμήσεις σχολών που θα δείξουν οι υποψήφιοι κατά τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων από το τέλος Ιουνίου.

   Μετά τις 15 Ιουνίου η ηλεκτρονική υποβολή του δελτίου
Μηχανογραφικό, το τελευταίο κρίσιμο «τεστ»

   Μετά τις 15 Ιουνίου, τότε θα υπάρξει νέα ενημέρωση, οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να προσέλθουν στα λύκειά τους, προκειμένου να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε στη συνέχεια -και σε προθεσμία που θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας- να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο με τα τμήματα ΑΕΙ της προτίμησής τους.

   Το ίδιο ισχύει και για τους υποψηφίους που θα διεκδικήσουν φέτος το 10% των θέσεων στα ΑΕΙ χωρίς νέα εξέταση. Σε αυτή την κατηγορία μπορούν να συμμετέχουν οι απόφοιτοι των ημερήσιων Γενικών ή Επαγγελματικών Λυκείων κατά τα έτη 2012 ή 2013, διεκδικώντας το αντίστοιχο ποσοστό θέσεων (40% για το 2012 και 60% για το 2013), καθώς και όσοι απόφοιτοι είχαν λάβει μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων Επαγγελματικών Λυκείων -ομάδα Α΄- το 2012 ή το 2013. Το μηχανογραφικό δελτίο έχει αναρτηθεί ήδη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (www.minedu.gov.gr, στον σύνδεσμο Εξετάσεις) και οι υποψήφιοι μπορούν, ήδη, να το μελετήσουν ή και να το εκτυπώσουν. Στο δελτίο εντάσσονται συνολικά 582 τμήματα και κατευθύνσεις πανεπιστημίων, ΤΕΙ, μεταξύ των οποίων είναι και το νέο τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Φέτος, θα διατεθούν συνολικά 70.295 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκ των οποίων οι 46.735 είναι στα πανεπιστήμια και οι 23.560 στα ΤΕΙ.

   Οι θέσεις, ανά επιστημονικό πεδίο είναι, οι εξής:

  • 1o επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών)

   Στο πεδίο εντάσσονται 128 τμήματα και κατευθύνσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ με 19.860 θέσεις.

  • 2o επιστημονικό πεδίο (θετικών επιστημών): Περιλαμβάνει συνολικά 118 τμήματα και κατευθύνσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ με 11.280 θέσεις.
  • 3o επιστημονικό πεδίο (επιστημών υγείας)

   Συνολικά 61 τμήματα και κατευθύνσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ έχει το πεδίο αυτό με 6.935 θέσεις.

  • 4o επιστημονικό πεδίο (τεχνολογικών επιστημών)

   Στο πεδίο εντάσσονται συνολικά 189 τμήματα και κατευθύνσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ με 19.080 θέσεις.

  • 5o επιστημονικό πεδίο (επιστημών οικονομίας και διοίκησης)

   Περιλαμβάνει συνολικά 86 τμήματα και κατευθύνσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ με 13.150 θέσεις.

Όλη η επικαιρότητα