Εκπαίδευση Ηλεία

Ορκωμοσία στην Ολυμπία για τους απόφοιτους του τμήματος Πληροφορικής & ΜΜΕ: ΤΕΙ Πύργου ανοιχτό και ζωντανό!

Ακούστε το άρθρο

Με την ευχή να δουν ξανά το τμήμα τους ανοιχτό και ζωντανό αποχαιρέτισαν χθες τη φοιτητική ζωή οι περίπου 120 σπουδαστές και σπουδάστριες του τμήματος Πληροφορικής & ΜΜΕ του ΤΕΙ Πύργου, κατά τη χθεσινή τελετή ορκωμοσίας που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Δημήτριος Βικέλας» της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ) στην Αρχαία Ολυμπία.

Μέσα σε συγκινητικό κλίμα, οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες, μαζί με τους γονείς τους, τους φίλους τους και τους καθηγητές τους, έλαβαν τα πτυχία τους και εκδήλωσαν την ικανοποίησή τους, προσθέτοντας ότι έκλεισε ένας όμορφος κύκλος στον Πύργο και πλέον ανοίγουν για αυτούς νέοι ορίζοντες.

«Ζούμε με τα χρήματα των γονιών μας, αν αυτοί μπορούν να μας βοηθήσουν, και προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας. Ειδικά για παιδιά σαν εμάς που είμαστε από την επαρχία, τα εφόδια είναι λιγότερα και παλεύουμε λίγο παραπάνω. Είναι ωραίο να κυνηγάς και να υλοποιείς τα όνειρά σου. Νιώθεις ευτυχισμένο, ικανοποιημένος και υπερήφανος που οι γονείς σου νιώθουν υπερήφανοι», τόνισε η Καλλιόπη-Στυλιανή Τσαβδαρή, η οποία απήγγειλε τον όρκο και κέρδισε το χειροκρότημα του κοινού με τα αληθινά της λόγια.

Του χρόνου στο μηχανογραφικό

Κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας κυριάρχησε στην αίθουσα η συζήτηση για το σχέδιο «Αθηνά» και τις επιπτώσεις του στο τμήμα, αλλά τι μέλλει γενέσθαι.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος και υπεύθυνος επί των ακαδημαϊκών υποθέσεων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Σαλάχας, ξεκαθάρισε ότι σταθερή και αταλάντευτη θέση του ιδρύματος είναι η πρόταση της Συγκλήτου για την επαναλειτουργία του τμήματος και την επανένταξή του στο μηχανογραφικό για τη μεθεπόμενη ακαδημαϊκή περίοδο, με αναβαθμισμένο και σύγχρονο αντικείμενο σπουδών.

«Ελπίζουμε στην ανάπτυξη των τμημάτων σε ακαδημαϊκό και πανεπιστημιακό επίπεδο και στη διεύρυνσή τους με προσωπικό και κυρίως στα αντικείμενα που μπορούν να διασυνδεθούν με τις αναπτυξιακές ανάγκες της περιοχής και της τοπικής κοινωνίας. Η Σύγκλητος έχει ψηφίσει και υιοθετήσεις τις προτάσεις για ανάπτυξη ενός ακαδημαϊκού αντικειμένου πιο σύγχρονου σε σχέση και με την Ολυμπία και τις αναπτυξιακές ανάγκες της Ηλείας στο άμεσο μέλλον», τόνισε ο κ. Σαλάχας, επιβεβαιώνοντας την παραμονή του τμήματος στον Πύργο.

Σε ερώτηση της εφ. «Πατρίς» για το λόγο που το τμήμα δεν επαναλειτούργησε από φέτος, όπως τα άλλα τρία της Αχαίας, ο κ. Σαλάχας είπε: «Είναι θέματα πολιτικής του υπουργείου. Πιστεύουμε ότι αυτό το τμήμα είναι πολύ σημαντικό και έχει μέλλον. Στόχος μας είναι να στηριχθεί και να αναπτυχθεί και να μπει στο μηχανογραφικό.

Σύμμαχος ο ΠΣΑΤ

Παρών ήταν και ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Σωτήρης Τριανταφύλλου, ο οποίος διδάσκει στο τμήμα, και τόνισε ότι θα είναι σύμμαχος στο να ξανανοίξει το τμήμα καθώς έχει μοναδικό και σύγχρονο αντικείμενο σπουδών.

«Είναι μια πολύ ωραία στιγμή για όλους αλλά κυρίως για τα παιδιά, γίνεται σε εξαιρετικό χώρο και συμβολικό για την εκπαίδευση, μοναδικό σε όλο τον κόσμο. Για μένα είναι σημαντική γιατί είναι η πρώτη μου από τότε που διδάσκω στο τμήμα.  Θεωρώ ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την παραμονή του τμήματος και την επαναλειτουργία του και θα ήθελα να γίνει πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Τριανταφύλλου, επισημαίνοντας ότι τη μοναδικότητα του αντικειμένου σπουδών.

«Το τμήμα μπορεί να αναβαθμιστεί διότι παρέχει γνώσεις και δεξιότητες που συνολικά δεν τις παρέχει κανένα ακαδημαϊκό εκπαιδευτικό ίδρυμα και είναι απαραίτητες για τη νέα εποχή στη δημοσιογραφία. Οι αποφάσεις φυσικά είναι πολιτικές, αλλά και από την άλλη θα πρέπει να το αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία και να δείξει ότι το θέλει. Αν συνδυαστούν αυτά τα δύο, πιστεύω ότι θα παραμείνει το τμήμα γιατι έχει όλα τα εχέγγυα. Ο ΠΣΑΤ είναι εδώ κάθε χρόνο με τα θερινα σχολεία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ.

«Το τμήμα δεν κλείνει»

Ο προϊστάμενος του τμήματος Πληροφορικής & ΜΜΕ, Αθαν.Κούτρας, έδωσε συγχαρητήρια στους σπουδαστές και στις σπουδάστριες αλλά και στους γονείς τους για την πολλαπλή υποστήριξη των σπουδών τους, τονίζοντας ότι η ημέρα της ορκωμοσίας είναι η καλύτερη απάντηση προς όσους λένε ότι το τμήμα κλείνει.

«Το τμήμα δεν κλείνει γιατί δεν είναι ένας απλός κωδικός στο μηχανογραφικό, αλλά εσείς όλοι που ξεπεράσατε τα προβλήματα και ολοκληρώσατε τις σπουδές σας, με την υποστήριξη των γονιών σας. Το σχέδιο Αθηνά έβαλε φραγμό στο τμήμα, αλλά προσωρινό», ανέφερε ο κ. Κούτρας, υπενθυμίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις του σχεδίου «Αθηνά» το 2013.

«Είχαμε κάνει σχέδια και ήμασταν πολύ κοντά στο να κλείσουμε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού ώστε οι σπουδαστές να κάνουν πρακτική στο Μουσείο της Ολυμπίας, στην ψηφιακή έκθεση, κάτι που δεν υπογράφηκε ποτέ. Το 2013 τα παιδιά με ρωτούσαν για το μέλλον τους και δεν ήξερα τι να τους πω. Ήμασταν σε αχαρτογράφητα ύδατα», είπε χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος του τμήματος, αποδίδοντας τα εύσημα και στους διδάσκοντες του τμήματος, για τους οποίους υπογράμμισε πως υπερέβαλαν εαυτούς για να παρέχουν υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης.

Όσον αφορά την επιλογή της Ολυμπίας, για την ορκωμοσία, ο κ. Κούτρας είπε πως ήταν κάτι που το σχεδίαζε εδώ και πέντε χρόνια και ήθελε να δείξει κυρίως στους καλεσμένους τη μοναδικότητα της περιοχής στην οποία ζούσαν τα χρόνια των σπουδών τους οι φοιτητές του τμήματος.

Δείτε Φωτογραφίες

Όλη η επικαιρότητα