Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ορόσημο ο Ιούνιος για τoν αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος

Ακούστε το άρθρο

Καθοριστικό είναι το επόμενο τρίμηνο για πορεία του έργου Πάτρα-Πύργος, καθώς παραμένουν ανοιχτά μέτωπα και «άλυτοι γρίφοι» που επιφέρουν αμφιβολίες για το αν τελικά θα ξεκινήσουν τα έργα στον αυτοκινητόδρομο μέσα στο καλοκαίρι.

Το πρώτο και βασικότερο ζήτημα αφορά τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος έχει καθυστερήσει αρκετά. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ.«Πατρίς», οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν ζητήσει ανανέωση προσφορών (και εγγυητικών επιστολών) από όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό, όμως δεν ανταποκρίθηκαν όλοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πολύμηνη καθυστέρηση οφείλεται στις υψηλές εκπτώσεις που έδωσε ο προσωρινός μειοδότης και για τις οποίες ζητήθηκαν αναλυτικές διευκρινίσεις. Όπως τονίστηκε στην εφ.«Πατρίς» από στέλεχος του υπουργείου Υποδομών, «οφείλουμε ως υπηρεσία να είμαστε απόλυτα τυπικοί και σωστοί, πόσο μάλλον σε ένα θέμα που συγκεντρώνει πανελλαδικό ενδιαφέρον επικοινωνιακά». Πάντως, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, αφού το αργότερο εντός Απριλίου θα πρέπει να γίνει ο προσυμβατικός έλεγχος.

Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες ξεκίνησαν την προετοιμασία για το 6ο οδικό τμήμα, που ξεκινά από τα Σαγέικα και φτάνει ως την Κάτω Αχαΐα, μήκους περίπου 10 χλμ. Ο προϋπολογισμός του, με βάση τις πρώτες πρόχειρες εκτιμήσεις, φτάνει στα 60-65 εκατ. ευρώ. Αμέσως μετά την έκδοση της προκήρυξης και τον ορισμό ημερομηνίας δημοπράτησης (πιθανότατα αρχές Μαΐου), το υπουργείο Υποδομών θα υποβάλει και επίσημα τον φάκελο μεγάλου έργου στη Ευρωπαϊκή Ένωης.

Όπως επισημάνθηκε στην εφ.«Πατρίς» από αρμόδιο στέλεχος, για να γίνει η αίτηση, πρέπει να έχει «κλειδώσει» το 70% του προϋπολογισμού έργου. Επομένως, ο στόχος και ο σχεδιασμός του υπουργείου Υποδομών είναι όλες οι απαραίτητες διαδικασίες (έγκριση χρηματοδότησης, προσυμβατικός, συμβασιοποίηση) να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, ώστε μέσα στο καλοκαίρι να εγκατασταθούν τα πρώτα εργοτάξια.

Όλη η επικαιρότητα