Παιδί

Ορθοδοντική θεραπεία: παιδί και… σιδεράκια

Ακούστε το άρθρο

Για κάποια παιδιά τα σιδεράκια ή αλλιώς η ορθοδοντική θεραπεία είναι σωστός εφιάλτης. Κάποια άλλα, πάλι, έχοντας δει άλλα παιδιά με σιδεράκια, το αντιμετωπίζουν πιο εύκολα ή πολλές φορές διεκδικούν και να τα φορέσουν. Τα σιδεράκια σαφέστατα δεν είναι μόδα. Είναι μια σοβαρή και πολλές φορές επώδυνη θεραπεία.

Η διαδρομή όμως ως τα σιδεράκια είναι μια υπόθεση για μεγάλη συζήτηση. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι μπορεί ένα παιδί να αποφύγει την ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια, αν οι γονείς έχουν προβλέψει να τα βοηθήσουν ώστε να μην αποκτήσουν «στραβά» δόντια. Η πιπίλα ως κακή συνήθεια σε παιδιά που έχουν αποκτήσει τα μόνιμα δόντια τους για παράδειγμα, αναφέρεται ως αιτία. Βέβαια όταν ένα παιδί αυτής της ηλικίας εξακολουθεί να φορά πιπίλα, εκείνο που θα έπρεπε να προβληματίζει τους γονείς δεν είναι τα δόντια του… Στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά έχουν προβλήματα όπως σύγκλειση των δοντιών ή δυσαρμονία των γνάθων. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ορθοδοντική θεραπεία είναι απαραίτητη. Ακόμη, το ίσιωμα των δοντιών δεν είναι ο μοναδικός στόχος της ορθοδοντικής θεραπείας. Η σωστή θέση της γνάθου είναι εξίσου σημαντική για την υγεία. Και φυσικά τα σιδεράκια σήμερα δεν είναι μόνο εκείνα τα μεταλλικά που ξέρουμε από το παρελθόν.

Ως επί το πλείστον η ορθοδοντική θεραπεία είναι μια διαδικασία παρεμβατική και πολύ συχνά δύσκολη. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί η εξαγωγή κάποιων μόνιμων δοντιών σε περιπτώσεις όπου το παιδί έχει στενές γνάθους. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να τρομάξει ή να αποθαρρύνει τους γονείς. Η πρώιμη παρέμβαση θα αποτρέψει την ανάγκη μιας πιο επεμβατικής θεραπείας αργότερα. Η αποκατάσταση δε στο παιδικό στόμα είναι θεαματικά πιο άμεση και εύκολη σε σχέση με τις μεγαλύτερες ηλικίες. Ας μην ξεχνάμε ότι η ορθοδοντική θεραπεία στην πραγματικότητα ενισχύει την υγεία των δοντιών. Προφυλάσσει τα δόντια από την τερηδόνα και την ουλίτιδα, εφόσον εξασφαλίζει ότι καθαρίζονται πιο σωστά και πιο εύκολα. Ακόμη, ένα παιδί με προβλήματα στα δόντια, πιθανόν έχει προβλήματα και στην ομιλία. Ψευδίζει ή δυσκολεύεται να προφέρει κάποια γράμματα. Πολλά από τα παιδιά με προβλήματα ορθοδοντικής φύσης αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπνοής, κάνουν κακό ύπνο ή εμφανίζουν αδικαιολόγητους κατά τα άλλα πονοκεφάλους. Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μεγαλώνοντας όταν πιθανόν θα χρειαστεί μια άλλη οδοντιατρική πια παρέμβαση όπως είναι η προσθετική ή το εμφύτευμα, τα πράγματα είναι ευκολότερα στα δόντια που βρίσκονται σε σωστή διάταξη.

Πώς να πείσεις τώρα ένα παιδί να δεχτεί να κάνει την ορθοδοντική του θεραπεία; Όσο απλό μπορεί να είναι για κάποια παιδιά, τόσο δύσκολο μπορεί να είναι για άλλα. Προφανώς και δεν πρέπει να πεις ψέματα στο παιδί ότι είναι μια διαδικασία χωρίς ταλαιπωρία. Είναι πιθανό να έχει ενοχλήσεις και όσο φορά τα σιδεράκια του. Όμως αν του εξηγήσεις τι γλιτώνει στο μέλλον και φυσικά πόσο πιο όμορφο θα είναι το χαμόγελό του, ίσως κάτι μπορέσεις να καταφέρεις. Φέρε ως παράδειγμα και άλλα παιδιά που είναι ή ήταν σε ορθοδοντική θεραπεία, φέρε ως παράδειγμα τον Tom Cruise και την Rihanna γιατί όχι…

Πηγή: mommy.gr

Όλη η επικαιρότητα