Ηλεία Μουσική

Ωσεί παρόν ο Μίκης… – Παράσταση μουσική και λόγου «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού» στο «Απόλλων»

Ακούστε το άρθρο

Μια μαγευτική βραδιά μουσικής και λόγου αφιερωμένη στο Μίκη Θεοδωράκη είχε την ευκαιρία να ζήσει το κοινό που το βράδυ της περασμένης Τρίτης βρέθηκε στο θέατρο «Απόλλων» του Πύργου. Χώρο στον οποίο παρουσιάστηκε η παράσταση με τίτλο «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού» από το μικρό μουσικό σύνολο της ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» «Λιποτάκτες»

Η μουσική παράσταση διοργανώθηκε από τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Πύργου στο πλαίσιο των τιμητικών εκδηλώσεων στο πρόσωπο του μεγάλου έλληνα συνθέτη από τον δήμο Πύργου που θα κορυφωθούν με την μετονομασία της πλατείας Νικάκη σε πλατεία Μίκη Θεοδωράκη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον βοηθό του δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο να καλωσορίζει κοινό και καλλιτέχνες τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Αισθανόμαστε τον Μίκη Θεοδωράκη ωσεί παρόν αφού στο χώρο βρίσκεται η λατρεμένη κόρη του Μαργαρίτα».

Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος στη συνέχεια δήλωσε πως «Μέριμνα μας είναι η άνοδος του Πολιτισμού στο δήμο μας και γι` αυτό θα κάνουμε ότι μπορούμε. Η καθημερινότητα του πολίτη δεν βελτιώνεται μόνο με έργα αλλά και με τον Πολιτισμό στις διάφορες μορφές και εκδοχές του. Είναι κι αυτά απαραίτητα και για εμάς αποτελούν προτεραιότητα».

«Είμαι ευγνώμον στο Μίκη Θεοδωράκη για τους ευεργετικούς, για εμάς που ακολουθήσαμε, δρόμους που άνοιξε. Είμαι ευτυχής για τις εκδηλώσεις τιμής προς το πρόσωπο του», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο μουσικοσυνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος.

Χαιρετισμό απεύθυνε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού του δήμου Πύργου Χάρης Μικελόπουλος.

Στην σκηνή –προκειμένου να προλογίσει την παράσταση μουσικής και λόγου- ανέβηκε και ο πρ. υπουργός Γιώργος Λιάνης. Ο κ. Λιάνης μίλησε για την σχέση του με τον Μίκη Θεοδωράκη (σ.σ. που ήταν ιδιαίτερα στενή λόγω του επαγγέλματος της δημοσιογραφίας που ακολουθούσε), με τρόπο απλό και άμεσο εντυπωσιάζοντας το κοινό.

Ακολούθησε το κυρίως μέρος της βραδιάς που είχε διάρκεια σχεδόν τριών ωρών. Καθήμενη επί σκηνής η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, διάβασε κείμενα που αποτύπωναν τη βιωματική σχέση με τον πατέρα της. Ένα αφηγηματικό οδοιπορικό από τα διάφορα στάδια της σχέσης πατέρα και κόρης που περιλάμβανε τα παιδικά της χρόνια, τα χρόνια της εξορίας του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και πολλά άλλα σημαντικά γεγονότα και περιστατικά από την ζωή του…

«Γέφυρες» που συνδέονταν με την αφήγηση αποτέλεσαν τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που ερμήνευσαν ο Παναγιώτης Πετράκης (κυρίως), καθώς και ο νεαρός Πυργιώτης τραγουδοποιός Γιάννης Κορίζης, συνεπικουρούμενοι από τους μουσικούς Τατιάνα Παπαγεωργίου (πιάνο), Δημήτρης Παπαγγελίδης (κιθάρα) και Στέφανο Θεοδωράκη – Παπαγγελίδη.

Το φινάλε της εκδήλωσης ήρθε με τους Παναγιώτη Πετράκη, Γιάννη Κορίζη αλλά και την Μαργαρίτα Θεοδωράκη να τραγουδούν μαζί και το κοινό στο κατάμεστο «Απόλλων» να χειροκροτεί θερμά.

Όλη η επικαιρότητα