Κινηματογράφος

Όταν οι ταινίες αποτυπώνουν τις πραγματικές πτυχές των σχέσεων

Ακούστε το άρθρο

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1980, του 1990 και των αρχών του 2000υπήρξε άνθηση των ρομαντικών κομεντί με κύριους εκπροσώπους του είδους την Meg Ryan, τον Tom Hanks και την Julia RobertsΤο σενάριο των ιστοριών αγάπης είναι συνήθως απλό (ίσως και απλοϊκό) και τις περισσότερες φορές ξεκινάει με τη γνωριμία και τον σταδιακό έρωτα, στα μισά της ταινίας υπάρχει κάποια κρίση ή παύση στη σχέση, ενώ στη συνέχεια το πρωταγωνιστικό ζευγάρι συναντά το αίσιο τέλος που από την αρχή επιθυμούσε.

Κατά πόσο όμως αυτές οι ιστορίες είναι ρεαλιστικές; Υπάρχουν στον κινηματογράφο ταινίες που να περιγράφουν αληθινές πτυχές της καθημερινότητας ενός ερωτευμένου ζευγαριού; Παρακάτω, παρουσιάζουμε εκείνες τις ταινίες στις οποίες οι σχέσεις δεν μοιάζουν με παραμύθι, αλλά με τις οποίες μπορούμε να ταυτιστούμε με γεγονότα από τη δική μας ζωή.

(500) Days of Summer

Η δημοφιλής ταινία «(500) Days of Summer σε σκηνοθεσία Marc Webb δεν περιγράφεται ως η απόλυτη ιστορία αγάπης…και όμως είναι. Η ιστορία είναι τόσο ειλικρινής όσον αφορά το θέμα που αρκετοί σεναριογράφοι παραβλέπουν: το γεγονός ότι μερικές φορές οι άνθρωποι δεν τρέφουν τα ίδια συναισθήματα για τους άλλους. Η συγκεκριμένη ταινία με πρωταγωνιστές τους Zooey Deschanel και Joseph Gordon-Levittανατρέπει τις προσδοκίες των θεατών με έναν σαγηνευτικό τρόπο. Φυσικά, εκτός από το-προσεκτικά επιλεγμένο σάουντρακ-εδώ ξεχωρίζουμε και την αξιόλογη ερμηνεία του Gordon-Levitt. 

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Στην ταινία του Michel Gondry από το 2004, η Kate Winslet και ο Jim Carreyυποδύονται τους Clementine και Joel, ένα ζευγάρι που ήταν μαζί στη ζωή και χώρισαν. Στην προσπάθειά του να ξεπεράσει τον χωρισμό και συνεπώς να προχωρήσει παρακάτω στη ζωή του, ο Joel προσπαθεί με τη βοήθεια ειδικών να «σβήσει» από τη μνήμη του την Clementine, τις όμορφες και τις άσχημες στιγμές που έζησαν πριν τον χωρισμό. Η «σκοτεινή» ταινία περιγράφει την μετάβαση από την γνωριμία μέχρι τον χωρισμό και την αλλαγή στην ψυχολογία των χαρακτήρων με δημιουργικό αλλά ρεαλιστικό τρόπο και μάλιστα σε κάποιες στιγμές η εικόνα θυμίζει σκηνές από μουσικό βίντεο. Τα συναισθήματα των δυο χαρακτήρων είναι αληθινά, υπάρχει επιθυμία και πάθος, βιώνουν τον πόνο και το πως θα πρέπει να κρατήσουν μόνο τις όμορφες στιγμές από τον χρόνο που πέρασαν κοντά ο ένας στον άλλον.

Away we go 

Το Away we go είναι μια περισσότερο ανεξάρτητη και λιγότερο δημοφιλής ταινία του Sam Mendes από το 2009 με πρωταγωνιστές τους Maya Rudolf και John Krasinski. Η Verona και ο Burt είναι ένα ζευγάρι που η σχέση του μετρά πολλά χρόνια, οι δυο τους δεν έχουν παντρευτεί και περιμένουν το πρώτο τους παιδί. Πριν έρθει στον κόσμο το μωρό, ξεκινούν ένα ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε αναζήτηση της κατάλληλης πολιτείας και τοποθεσίας για να μεγαλώσουν την οικογένειά τους. Κατά τη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού, η σχέση τους θα δοκιμαστεί, θα ζήσουν προκλήσεις, δυσκολίες αλλά και χαρούμενες στιγμές. Θα διευρύνουν τον κοινωνικό τους κύκλο, θα ανταμώσουν με συγγενείς και φίλους από το παρελθόν, οι οποίοι θα τους βοηθήσουν στο να χτίσουν τη νέα τους «φωλιά».

Before Sunrise, Before Sunset, Before Midnight

Στη δημοφιλή τριλογία του, ο Richard Linklater «διηγείται» την ιστορία της Céline και του Jesse που ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα μετά τη γνωριμία τους σε τρένο στην Ευρώπη. Και οι τρεις ταινίες δείχνουν το ζευγάρι σε διαφορετικά στάδια της κοινής ζωής του και παρόλο που τα εξωτερικά γυρίσματα δεν είναι πολλά και το σκηνικό δεν αλλάζει συχνά, οι διάλογοι ανάμεσα στο ζευγάρι είναι μεγάλοι και γεμάτοι μηνύματα και βαθιά νοήματα για τον έρωτα, την αγάπη, τις σχέσεις και το μέλλον τους.

Πηγές: MediumImdb 

Όλη η επικαιρότητα