Αποδράσεις

Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός!

oti_lampei_den_einai_hrysos.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ας δούμε πρώτα πόσο διαφορετική είναι η ζωή στο Άμστερνταμ.

Η οικονομία στηρίζεται στις υπηρεσίες και στον τουρισμό. Πέρα από τις τουλίπες, για τις οποίες φημίζεται, τα τυριά (γκούντα, ένταμ) και τις μπίρες, οι Ολλλανδοί κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια να αξιοποιήσουν τα πάντα!

Καθημερινά, δεκάδες άνθρωποι κατακλύζουν τα coffee shops, από τις πρωινές ώρες μέχρι αργά το βράδυ.

Εδώ οι τουρίστες είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν -ή τουλάχιστον αυτό νομίζουν… Η μυρωδιά του χασίς απλώνεται πάνω από την πόλη.

Μετακινήσεις με μια… ορθοπεταλιά!

Καμία άλλη πόλη στον κόσμο δεν έχει τόσα πολλά ποδήλατα. Οι περισσότεροι κάτοικοι του Άμστερνταμ, καθώς και οι τουρίστες, μετακινούνται με ποδήλατο.
 

Όπως ο Έλληνας κυκλοφορεί με το αυτοκίνητό του, έτσι και ο Ολλανδός με το ποδήλατο. Μπρος και πίσω υπάρχουν καθίσματα ειδικά διαμορφωμένα για τα παιδιά τους, ενώ πάνω από τις ρόδες τοποθετούν τσάντες για τα ψώνια τους.

Οι μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς, εάν δεν είσαι ντόπιος, είναι πάρα πολύ ακριβές. Εάν θες να χρησιμοποιήσεις το λεωφορείο, για μία μόνο στάση, θα πρέπει να πληρώσεις 2,75 ευρώ. Το ίδιο και τα στα τραμ που διασχίζουν το κέντρο της πόλης με μεγάλη ταχύτητα. Εαν ως πεζός την… γλιτώσεις από το τραμ και το ποδήλατο θεωρείσαι ιδιαίτερα τυχερός.

Αυτό που αξίζει είναι οι μετακινήσεις με το τρένο σε γειτονικές ευρωπαϊκές πόλεις. Υπάρχουν αρκετές προσφορές για να ταξιδέψεις φθηνά. Λόγου χάριν από Άμστερνταμ για Βρυξέλλες κοστίζει μόλις 47 ευρώ «πήγαινε-έλα».

Red Light District

Τα red lights βρίσκονται σε αφθονία, σε κάθε γωνιά, με γυναίκες για όλα τα γούστα, που περιμενουν υπομονετικά να τους χτυπήσεις το τζάμι και να περάσεις λίγη ώρα μαζί τους, προκειμένου να βγάλουν το μεροκάματο.

Μια βραδιά στο Άμστερνταμ

Θα πρέπει να βάλετε λίγο πιο… βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού οι τιμές των φαγητών είναι αρκετά τσιμπημένες. Η τιμή μίας σαλάτας ξεκινά από 7 και φτάνει και τα 25 ευρώ. Το γεύμα σε ένα μέτριο εστιατόριο στοιχίζει τουλάχιστον 30 ευρώ το άτομο.

Οι λάτρεις του αλκοόλ θα βρουν τον παράδεισό τους, αφού η τιμή της μπίρας φτάνει ακόμη και τα 2 ευρώ και του κρασιού στα 3!

Όπως καταλαβαίνετε, αξίζει περισσότερο να απολαύσεις μια μπίρα, παρά να γευματίσεις έξω.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε πως, αν «ξεμείνετε» σε ένα μαγαζί και δεν υπάρχει άλλη παρέα, σίγουρα θα σας διώξουν, προκειμένου να κλείσουν το ταμείο. Φυσικά και δεν υπάρχει αυτό που λέμε εμείς: «ελληνική φιλοξενία»!

Σούπερ μάρκετ

Οι τιμές είναι αυξημένες περίπου κατά 10% σε σχέση με την Ελλάδα. Εδώ πληρώνεις και την πλαστική σακούλα.

Εξυπηρέτηση στα καταστήματα

Μάλλον δεν γνωρίζουν τι σημαίνει «εξυπηρέτηση». Το επίθετο «αγενείς», μάλιστα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και… ευγενικό για ένα λαό που δεν σέβεται τον πελάτη και δεν τον περιποιείται. Μπορεί να υπάρχουν σερβιτόροι στα μαγαζιά, ο πελατής όμως εξυπηρετείται μόνος του στα περισσότερα εξ αυτών (self service).

Βόλτα με το ποταμόπλοιο

Τι όρεξη έχετε σήμερα; Ρομαντικό δείπνο με τον/την σύντροφό σας υπό το φως των κεριών ή απλά μια βόλτα με την οικογένεια σας; Η βόλτα με το ποταμόπλοιο μπορεί να κοστίσει από 17 έως και 80 ευρώ και η διάρκειά της είναι μία με μιάμιση ώρα γύρω από την πρωτεύουσα της Ολλανδίας.

Αυτό θα πει ζουν από τον τουρισμό τους!

Μουσεία

Παραπονιόμαστε για τα 12 ευρώ που κοστίζει η είσοδος της Ακρόπολης. Αν επισκεφτείτε ένα μουσείο άνευ σημασίας στο Άμστερνταμ, το λιγότερο που θα πρέπει να πληρώσετε είναι 7 ευρώ! Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Torture Museum (μουσείο βασανιστηρίων).

Δημόσια ουρητήρια για άντρες

Ακούγεται και είναι τριτοκοσμικό το 2014 να υπάρχουν δημόσια ουρητήρια. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει αλλη λύση, αφού οι μεθυσμένοι τουρίστες είναι πολλοί και μια επίσκεψη στην τουαλέτα ενός καταστήματος κοστίζει 0,50 λεπτά.

www.protothema.gr

Συμπερασματικά, δεν εχουμε να ζηλέψουμε σε τίποτα το Άμστερνταμ. Η Ελλάδα, η χώρα που γέννησε τη φιλοσοφία, υπερτερεί σε πολλούς τομείς και κανένα… ποτάμι δεν μπορει να αντικαταστήσει τον Παρθενώνα.

Όλη η επικαιρότητα