Lifestyle

Ό,τι τρώει η βασίλισσα Ελισάβετ και κοντεύει να κλείσει έναν αιώνα ζωής

Ακούστε το άρθρο

Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν είναι απλά η πιο μακράς διάρκειας μονάρχης, αλλά η μεγαλύτερη σε ηλικία κεφαλή κράτους που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Τι κάνει τόσο σωστά ώστε να χαίρει άκρας υγείας, τόσο σωματικής, όσο και πνευματικής, στα 92 της χρόνια;

Αναμφίβολα, η θέση της τής δίνει το πλεονέκτημα να έχει γύρω της ένα ιατρικό επιτελείο από τους καλύτερους του είδους τους, αλλά το μυστικό της μακροημέρευσής της εντοπίζεται και στη διατροφή που κάνει. Είπαμε να το ερευνήσουμε λίγο περισσότερο το θέμα και σου έχουμε τις διατροφικές συνήθειες της βασίλισσας.

1. Να ελέγχεις την ποσότητα που τρως

Ο Darren McGrady, πρώην σεφ του παλατιού, έχει δηλώσει πως, σε αντίθεση με τον πρίγκιπα Φίλιππο o οποίος ζει για να τρώει, η βασίλισσα περιορίζεται σε μικρές μερίδες φαγητού. Προτιμά να φάει τέσσερα ελαφριά γεύματα, παρά τρία μεγάλα.

Η σημασία του να τρως πολλές φορές από λίγο έχει αποδειχθεί και με έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge η οποία έχει αποδείξει ότι οι μικρότερες μερίδες βοηθούν να μειώσουμε την καθημερινή πρόσληψη τροφής κατά 25%. Αυτό με τη σειρά του δεν βοηθά απλώς, αλλά είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να καταπολεμήσεις την παχυσαρκία.

2. Να ενδίδεις σε έναν πειρασμό. Όχι σε όλους

Αυτό, σε όρους βασίλισσας Ελισάβετ, σημαίνει ότι θα επιτρέψει στον εαυτό της να φάει ένα κομμάτι χειροποίητο κέικ σοκολάτας με μπισκότο και μάλιστα σχεδόν καθημερινά. Το επιβεβαιώνουν και έρευνες. Είναι απαραίτητο να ενδίδουμε σε πειρασμούς ειδικά μετά από μια περίοδο αυστηρά υγιεινής διατροφής. Μάλιστα ισραηλινή μελέτη υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που ξεκινούν τη μέρα τους με κέικ ή μπισκότα ή και παγωτό (!) είναι σε θέση να διαχειριστούν καλύτερα τις λιγούρες τους. «Οι λιγούρες αυξάνονται όταν κάνεις μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, οπότε είναι καλύτερο να τους συμπεριλαμβάνεις στα γεύματά σου, απλώς με έναν πιο υγιεινό τρόπο», λέει η Daniela Jakubowicz στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ συμπληρώνοντας ότι αν είναι να φας κάτι γλυκό καλύτερα να το κάνεις το πρωί!

3. Ναι στη σοκολάτα, αλλά στη μαύρη

Η βασίλισσα θέλει την σοκολάτα της όσο πιο «μαύρη» γίνεται. Με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε κακάο. «Δεν προτιμά τη λευκή ή τη γάλακτος», λέει ο McGrady. Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη φλαβονοειδή τα οποία προστατεύουν από καρδιαγγειακά προβλήματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Αυτό την καθιστά ιδανική επιλογή για γλυκό.

4. Να μαγειρεύεις με λαχανικά και φρούτα εποχής

«Στη βασίλισσα αρέσουν πολύ οι φράουλες», λέει η ο ΜcGrady «αλλά το χειμώνα, που δεν είναι η εποχή τους, δεν τις ακουμπάει». Το πρόβλημα με την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων εκτός εποχής είναι ότι ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα ή μίλια ναυτικά μέχρι να φτάσουν στο μανάβικο από την χώρα στην οποία έχουν καλλιεργηθεί, κάτι που αμέσως ρίχνει κατακόρυφα την θρεπτική τους αξία.

Έρευνα από το Μπαγκλαντές έχει αποδείξει ότι οι ντομάτες χάνουν τη μισή ποσότητα σε βιταμίνη C μετά το πέρας των οκτώ ημερών. Προσοχή λοιπόν και στο πότε ψωνίζεις τι, αλλά και από πού το ψωνίζεις.

5. Φάε περισσότερο ψάρι

Ξέρεις με τι συνοδεύει το απογευματινό της τσάι η βασίλισσα; Όχι με μπισκότα βουτύρου, όπως μπορεί να φαντάστηκες, αλλά με μίνι σάντουιτς με σολομό. Επιπλέον, το βράδυ τρώει πάντα ψητό ψάρι. Αν θέλεις να έχεις μυαλό «ξυράφι» σου προτείνουμε να κάνεις το ίδιο. Προτίμησε ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα 3 τα οποία, μεταξύ άλλων, ενισχύουν και τις πνευματικές σου ικανότητες.

6. Προτίμησε τσάι αντί για καφέ

Θα ήταν ιεροσυλία μια τέτοια λίστα να μην συμπεριλαμβάνει το τσάι. Το αγαπημένο της βασίλισσας Ελισάβετ, που είναι το earl grey (ή αλλιώς το περγαμόντο), εκτός από μια γλυκόπικρη γεύση, περιέχει και φλαβονοειδή τα οποία μειώνουν τη χοληστερίνη. Για να μη μιλήσουμε για το μαύρο τσάι το οποίο, χάρη στις τανίνες που περιέχει, μειώνει την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών ενώ βοηθά στην απώλεια βάρους. Και για να τα απολαύσεις όλα αυτά δεν χρειάζεται καν να το πιεις μέσα από πορσελάνινο φλιτζανάκι, όπως κάνει κατά κανόνα η Ελισάβετ.

Πηγή: ladylike.gr

Όλη η επικαιρότητα