Κόσμος

Ούτε ίχνος του Boeing τρεις εβδομάδες μετά

oyte_ihnos_toy_boeing_treis_evdomades_meta.jpg
Ακούστε το άρθρο

Περίπου τρεις εβδομάδες μετά την «εξαφάνιση» της μοιραίας πτήσης MH370 οι έρευνες συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό καθώς ειδικοί ερευνητές από σχεδόν 30 χώρες του κόσμου, που εμπλέκονται στην αναζήτηση του αεροπλάνου των Μαλαισιανών αερογραμμών οριοθέτησαν πως συνετρίβη κάπου στον Νότιο Ινδικό Ωκεανό, σε απόσταση τεσσάρων ωρών πτήσης από το Περθ της Δυτικής Αυστραλίας, τώρα αναγκάζονται να μετατοπίσουν τις έρευνες κατά 1.100 χιλιόμετρα προς τα ανατολικά, προς τις ακτές της Ωκεανίας.

Παρόλο που οι έρευνες έχουν προς το παρόν σταματήσει μέχρι το πρώτο φως της ημέρας, ένα κινεζικό αεροσκάφος εντόπισε τρία επιπλέοντα αντικείμενα στα χρώματα των Μαλαισιανών αερογραμμών τα οποία δεν ανήκουν στο αγνοούμενο αεροσκάφος, όπως ανακοίνωσαν οι αυστραλιανές αρχές.

Οχτώ συνολικά είναι τα αεροσκάφη που ψάχνουν το Σάββατο στη νέα περιοχή που όρισαν οι ειδικοί ερευνητές την Παρασκευή, ενώ επτά πλοία αναμένονται στο σημείο, όπου εντοπίστηκαν νωρίτερα έντεκα αντικείμενα, που πιστεύεται πως είναι συντρίμμια του μοιραίου αεροπλάνου.
 

Πάντως, όσοι γνωρίζουν καλά τα νερά του Νότιου Ινδικού, επισημαίνουν πως τα ρεύματα είναι τόσο ισχυρά που θα μπορούσαν να μετατοπίζουν το οποιοδήποτε αντικείμενο ακόμα και κατά ένα μέτρο ανά δευτερόλεπτο! Υπολογίζοντας πως οι εικόνες από τους δορυφόρους συλλέγονται περίπου δύο 24ωρα μετά τη στιγμή της λήψης, καταλαβαίνει κανείς πως το πεδίο της έρευνας έχει πολύ ελαστικά όρια.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε την Παρασκευή πως αεροσκάφη της εντόπισαν αντικείμενα «διαφόρων χρωμάτων», έντεκα συνολικά, τα οποία όμως, θα πρέπει να εξεταστούν από κοντά, ώστε να εξακριβωθεί εάν όντως πρόκειται για συντρίμμια του μοιραίου Boeing. Εν τω μεταξύ, οι φωτογραφίες που ελήφθησαν από τα αεροσκάφη «θα αναλυθούν στα ειδικά εξοπλισμένα εργαστήρια» της Αυστραλίας, μήπως και υπάρξει επιτέλους κάτι συγκεκριμένο σε αυτή την πρωτοφανούς μεγέθους έρευνα, που ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου και ακόμα δεν έχει αποδώσει το παραμικρό αποτέλεσμα.

www.protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα