Ηλεία

Π.Ε. Ηλείας: Νέο πρόγραμμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας

Ακούστε το άρθρο

Για το φετινό πρόγραμμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας και των βιοτόπων της είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί η προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος Π.Ε. Ηλείας κα Μάρθα Κόλλια από στελέχη του συλλόγου «ΑΡΧΕΛΩΝ» κατά την επίσκεψή της στον περιβαλλοντικό σταθμό Αγιαννάκη στο Καλό Νερό.

Η κα Κόλλια επισκέφθηκε τον σταθμό την Δευτέρα 10 Ιουνίου, συνοδευόμενη από τα στελέχη της υπηρεσίας κ.κ. Σπύρο Τσεπενέκα και Βασίλη Παπαγεωργίου και ξεναγήθηκαν από τον υπεύθυνο του προγράμματος Δυτικής Πελοποννήσου κ. Γιάννη Χαλκιά. Το φετινό πρόγραμμα θα διαρκέσει από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2019 με την έγκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την απαιτούμενη από το νόμο άδεια ερευνών. Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί συστηματικά κατά μήκος της παραλίας μεταξύ των εκβολών της Νέδας προς νότο και του χωριού Νεοχώρι προς βορρά, μήκους 8 χλμ. περίπου και θα περιλαμβάνει:

  1. Καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας
  2. Μαρκάρισμα των ενήλικων ατόμων με ειδικά σήματα
  3. Περίφραξη και προστασία των φωλιών για την παρεμπόδιση κυρίως της έντονης θήρευσης
  4. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ντόπιων και των επισκεπτών
  5. Πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής για δημοτικά και γυμνάσια σχολεία

Για την υλοποίηση των παραπάνω δραστηριοτήτων προβλέπεται να λειτουργήσουν:

  1. Ο περιβαλλοντικός σταθμός Αγιαννάκη Δήμου Τριφυλίας Μεσσηνίας
  2. Ο σταθμός ενημέρωσης του συλλόγου στο Δήμο Τριφυλίας Μεσσηνίας
  3. Ερευνητικός σταθμός πεδίου για τη φιλοξενία των Ελλήνων και ξένων εθελοντών στο κάμπινγκ Apollo Village στο Γιαννιτσοχώρι Ηλείας.

Όπως έγινε γνωστό, το 2018 προστατεύθηκαν πάνω από 400 φωλιές στην παραλία μεταξύ των εκβολών της Νέδας προς νότο και του χωριού Θολό προς βορρά. Από αυτές τις φωλιές περισσότερα από 20.000 χελωνάκια έφτασαν με ασφάλεια στη θάλασσα. Μέσω των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ενημερώθηκαν πάνω από 8.000 άτομα στον σταθμό ενημέρωσης που λειτούργησε στην παραλία του Καλού Νερού, καθώς και από παρουσιάσεις που έγιναν στις ξενοδοχειακές μονάδες και στο κάμπινγκ Apollo Village. Παράλληλα πάνω από 700 μαθητές ενημερώθηκαν στον περιβαλλοντικό σταθμό Αγιαννάκη. Οι παραπάνω δράσεις δεν θα ήταν δυνατές χωρίς τη συνεργασία του τμήματος Περιβάλλοντος αλλά και τη συμμετοχή των 100 και πλέον εθελοντών και ερευνητών του ΑΡΧΕΛΩΝ, οι οποίοι έρχονται από όλο τον κόσμο για να συμβάλλουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου.

Στην προϊσταμένη και στα στελέχη του Τμήματος Περιβάλλοντος Π.Ε. Ηλείας επισημάνθηκαν και κάποια περιστατικά όχλησης των θαλάσσιων χελωνών που συνέβησαν, επιφέροντας υποβάθμιση του βιότοπου αναπαραγωγής τους. Κατά τόπους εντοπίζεται έντονη φωτορύπανση και παρουσία τροχοφόρων και βαρέων οχημάτων επί της παραλίας ωοτοκίας. Στόχος είναι να υπάρξει μια σημαντική βελτίωση και συμμόρφωση κατά τη θερινή περίοδο 2019 με τη συνεργασία όλων.

Όλη η επικαιρότητα