Ηλεία

Π.Λάττας για τους δασικούς χάρτες: «Στόχος η σωστή ενημέρωση των πολιτών»

Ακούστε το άρθρο

Αλαλούμ επικρατεί τον τελευταίο καιρό με τους δασικούς χάρτες. Η ανακοίνωσή τους από την κυβέρνηση έχει προκαλέσει σαστιμάρα στους πολίτες, με το σύστημα των δασικών χαρτών να είναι πολύπλοκο και να χρειάζονται αρκετές ενέργειες. Έχει δοθεί περιθώριο μέχρι και τις 27 Ιουλίου για κατάθεση αντιρρήσεων και κατάθεση αιτήσεων εξαγορών ή έγκρισης επέμβασης. Ακόμα, δόθηκε παράταση στην υποβολή τοπογραφικών διαταγμάτων μέχρι και 31 Αυγούστου μόνο για τις εξαγορές και τις εκτάσεις που είναι ταγμένες στο ΟΣΔΕ. Οι δασικοί χάρτες, είναι αεροφωτογραφίες που δείχνουν ποιες εκτάσεις ήταν το 1945 και ποιες σήμερα, δασικές ή χορτολιβαδικές ή άλλης μορφής (μη δασικές) ή συνδυασμός όλων των ανωτέρω.

Ερωτώμενος για τον αριθμό των αντιρρήσεων, τα πρόστιμα και τις ημερομηνίες υποβολών, ο αρμόδιος για τέτοια ζητήματα, Παναγιώτης Λάττας, Δασολόγος και Δασάρχης του Πύργου, δήλωσε αποκλειστικά στην «ΠΑΤΡΙΣ»: «Οι αντιρρήσεις πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά και δεν μπορούμε να έχουμε τον ακριβή αριθμό τους αυτή την χρονική στιγμή. Παρατηρείται όμως μείωση τους και αύξηση των εξαγορών, που υπολογίζονται περίπου στις 480 για τον Πύργο. Προστίματα για όσους δεν κάνουν αιτήσεις δεν υπάρχουν. Τώρα όσον αφορά τις ημερομηνίες λήξης, έχουμε μέχρι 27 Ιουλίου κατάθεση αντιρρήσεων και αιτήσεων εξαγορών ή έγκρισης επέμβασης. Βέβαια, δόθηκε η δυνατότητα με υπουργική απόφαση από χθες να δεχόμαστε μέχρι 27 Ιουλίου αιτήσεις εξαγορών και μέχρι 31 Αυγούστου η υποβολή των τοπογραφικών διαταγμάτων, μόνο για εξαγορές και εκτάσεις που είναι ταγμένες στο ΟΣΔΕ. Για τις υπόλοιπες εκτάσεις, αίτηση εξαγορών μπορούν να γίνουν για ότι εκχερσώθηκε μέχρι τις 11/6/1975 και μέχρι τις 8/8/2017, ενώ για αυτά που εκχερσώθηκαν από τις 11/6/1975 μέχρι και το 2007, μπορούν να γίνονται συνεχώς. Στην περίπτωση που οι αιτήσεις εξαγορών είναι μετά τις 27 Ιουλίου, πρέπει να υπάρχουν υποχρεωτικά τεχνοοικονομικές μελέτες και άλλα δικαιολογητικά, που επιβαρύνουν το κόστος εξαγοράς. Για να το ξεκαθαρίσουμε, όποιος θέλει να κάνει αίτηση εξαγοράς γιατί είναι ενταγμένος στο ΟΣΔΕ, πρέπει μέχρι 27 Ιουλίου είτε να κάνει την αίτηση, είτε να φέρει τον πλήρη φάκελο.

Κόστος εξαγορών, δήμοι και σφάλματα αιτήσεων

Σημαντικό ζήτημα αποτελούν οι χρεώσεις για τις αντιρρήσεις, οι δήμοι που έχουν ήδη αποστείλει τα πολύγωνα των οικισμών και τα σφάλματα που έχουν προκύψει σε αιτήσεις, όπου ο κ. Λάττας ανέφερε: «Οι εξαγορές που είναι μέχρι το 1975 και συγκεκριμένα μέχρι τις 11/6/1975, ημερομηνία ψήφισης του συντάγματος, είναι περίπου 120 ευρώ το στρέμμα το κόστος της αλλαγής χρήσης γης, το ισοζύγιο δηλαδή της φθοράς του δάσους για να πάρει τη χρήση μόνο. Και αν θέλει να πάρει και την ιδιοκτησία, πρέπει να δώσει το ¼ της αντικειμενικής αξίας. Για τις εξαγορές, δηλαδή όταν μιλάμε για έγκριση επέμβασης από τις 11/6/1975 μέχρι και το 2007, είναι περίπου 180 ευρώ το στρέμμα και παίρνεις μόνο χρήση και όχι ιδιοκτησία. Και όλες οι εξαγορές, είτε πριν το 1975 είτε μετά, αφορούν μόνο για γεωργική δεντροκομική εκμετάλλευση και βέβαια επιτρέπονται μικρές κατασκευές, όπως ένας σταθμός για παροχή ρεύματος, ένα υπόστεγο, μια δεξαμενή. Όχι κτήρια δηλαδή και οτιδήποτε άλλες κατασκευές. Όσον αφορά την περιφέρεια του Δασαρχείου Πύργου όπου έχουμε δυο δήμους, αυτόν της Αρχαίας Ολυμπίας και του Πύργου, έχουν παραδοθεί τα πολύγωνα των οικισμών και πλέον έχουν αποτυπωθεί στους χάρτες του κτηματολογίου που έχουμε στο διαδίκτυο όλες οι περιοχές οι οποίες είναι στα σχέδια τους. Υπήρξαν κάποια προβλήματα και αντιδράσεις, ότι υπάρχουν σφάλματα. Από το Υπουργείο άνοιξε η πλατφόρμα με μια νέα παρέμβαση στην υποβολή αίτησης σφάλματος. Υποβάλλονται αιτήσεις ηλεκτρονικά και εξετάζονται εντός επτά ημερών αν υπάρχουν σφάλματα στους χάρτες. Αν δεν υπάρχουν, προχωράμε είτε σε αντιρρήσεις είτε σε εξαγορές».

Ενημέρωση περί δασικών χαρτών

Στη συνέχεια, ο κ. Λάττας θέλησε να ενημερώσει τους πολίτες για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει σε περιπτώσεις λαθών και αναφέρθηκε στο στόχο του Δασαρχείου: «Όλοι οι χάρτες του 1945 και του 2007 είναι στο διαδίκτυο. Κάθε πολίτης μπορεί εύκολα να διαπιστώσει τι απεικονίζουν οι χάρτες. Αν νομίζει ότι έχει γίνει κάποιο λάθος και κακώς βγαίνει δάσος ενώ είναι χωράφι, τότε εκεί μπορεί να κάνει αντίρρηση. Αν διαπιστώνει ο ίδιος ότι όντως ήταν ένα δάσος, κυρίως σε περιπτώσεις που παλαιότερα ήταν δάσος και τώρα αγρός, δηλαδή έχουμε παράνομες εκχερσώσεις ή νόμιμες εκχερσώσεις δασικών εκτάσεων, εκεί πας σε εξαγορά. Υπάρχουν οι υπηρεσίες μας, όπου όλοι ασχολούνται με το να δίνουν οδηγίες για το ποια κατεύθυνση να ακολουθήσουν και να ενημερώσουν ποιες επιλογές έχουν, γιατί στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τους πολίτες σωστά, για το πως είναι η κατάσταση και αν χρειάζεται να κάνουν αντίρρηση ή εξαγορά. Υπάρχει μια άλλη σημαντική παρατήρηση. Είπαμε ότι τα ΔΑ, οι εκτάσεις που ήταν δάση και σήμερα εμφανίζονται με αγροτική μορφή, πάνε σε εξαγορές κυρίως παρά σε αντιρρήσεις αφού ήταν δάσος, είναι εμφανές. Το ίδιο ισχύει και για τα ΧΑ, για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις. Δηλαδή αν μια έκταση το 1945 εμφανίζεται σαν Χ και σήμερα σαν Α, σαν ΧΑ δηλαδή, και εκεί είναι αντιστοιχία πριν πάμε σε εξαγορά. Εξαίρεση αποτελούν κάποιες περιοχές που ήταν όντως χορτολίβαδα, για τα οποία κάνουμε αντιρρήσεις.

Δυνατότητα απόκτησης οριστικού τίτλου

Στο κλείσιμο, ο κ. Λάττας αναφέρθηκε στην δυνατότητα απόκτησης οριστικού τίτλου: «Αξίζει να σημειώσουμε πως αν κάποιος πάρει τη χρήση, μπορεί να το μεταβιβάσει και να το πουλάει. Δεν έχει κανένα περιορισμό. Είναι σαν ένα προσωρινό παραχωρητήριο. Δηλαδή έχει όλα τα δικαιώματα της χρήσης, την οποία μπορεί να μεταβιβάσει και μετά το θάνατό του. Μετά το 1975, παίρνει μόνο πάλι τη χρήση με 180 ευρώ. Γι΄ αυτό, ρυθμίστηκε το θέμα και τώρα με νέα υπουργική απόφαση που δίνει τη δυνατότητα για τα επόμενα τρία χρόνια να έχει τη δυνατότητα με προσωρινό τίτλο, προσωρινό παραχωρητήριο, να το κάνει οριστικό».

Κώστας Νικολούτσος: «Περίπλοκη ακόμα η κατάσταση με τους δασικούς χάρτες – Δώστε νέα παράταση»

Του Αντώνη Φώτη

Όλη η επικαιρότητα