Μεσσηνία

Παχιά λόγια βλέπει η Ομοσπονδία Συλλόγων Ορεινής Τριφυλίας για τον ποταμό Νέδα

Ακούστε το άρθρο

ΜΕΛΕΤΕΣ που κόστισαν αρκετές χιλιάδες ευρώ έγιναν για την Νέδα, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν χειροπιαστά αποτελέσματα, τονίστηκε μεταξύ άλλων από την Ομοσπονδία Συλλόγων ορεινής Τριφυλίας που έγινε πρόσφατα στην Νέδα παρά το γεγονός ότι υπάρχει θετική γνώμη των περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος της ομοσπονδίας Κώστας Καράμπελας έθεσε στην σύσκεψη το θέμα καθώς δεν κατασκευάστηκαν μονοπάτια για διάβαση των επισκεπτών, ούτε έργα εξωραισμού σε σημεία υποδοχής, αλλά ούτε καν τουριστική ανάδειξη καθώς υπάρχει επισκεψιμότητα από όλη την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια..

Η Νέδα, είναι ένας επίγειος παράδεισος στην Πελοπόννησο που κινδυνεύει από την απερισκεψία, ασυνείδητων πολιτών, οι οποίοι κατά την επίσκεψη τους αφήνουν πίσω τους σκουπίδια.

Η Νέδα είναι ένα ποτάμι που πηγάζει από το όρος Λύκαιο, ρέει προς τα δυτικά και εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος, μεταξύ των ακτών της Κυπαρισσίας και της Ζαχάρως. Οι καταρράκτες της και το άγριο, φυσικό τοπίο, σε συνδυασμό με την σπηλιά, γνωστή και ως πύλη προς τον Άδη, κάνουν θελκτικό το μέρος.  Οι επισκέπτες, ιδίως τους θερινούς μήνες, συρρέουν κατά δεκάδες, δυστυχώς όμωςυπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί ακόμα και πυρκαγιά καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που κατασκηνώνουν και ανάβουν φωτιά.

Το ποτάμι πήρε την ονομασία του από την νύμφη Νέδα. Το μήκος της είναι 32 χιλιόμετρα. Χαρακτηριστικό της είναι πως πρόκειται για το ένα από τα δύο ποτάμια στην Ελλάδα, μαζί με την Έρκυνα, που έχει θηλυκό όνομα. Ο ποταμός από την αρχαιότητα όριζε τα σύνορα της Ηλείας από την Μεσσηνία, όπως αναφέρει ο Παυσανίας. Κοντά στις όχθες του ποταμού βρισκόταν η αρχαία Φιγάλεια ενώ ακόμα και σήμερα δεσπόζει ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες.

Όλη η επικαιρότητα