Ελλάδα

Παγκόσμια ημέρα bullying : «Να μπει ένα τέλος..!»

Ακούστε το άρθρο

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού..

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Δυστυχώς στις λεγόμενες ανεπτυγμένες κοινωνίες, όπως είναι και η Ελληνική, η σχολική βία και ο εκφοβισμός είναι αρκετά διαδεδομένα, αφού πολύ συχνά ακούμε και διαβάζουμε για σοβαρά συμβάντα στα σχολεία μας, που ενίοτε έχουν και τραγικά αποτελέσματα.

Πρέπει λοιπόν όλοι να πούμε ΟΧΙ σε αυτές τις άρρωστες καταστάσεις, χωρίς όμως να γίνουμε κριτές ούτε των θυμάτων, αλλά ούτε και των θυτών.

Γιατί πολλές φορές ο θύτης ζει σε ένα άσχημο οικογενειακό περιβάλλον, ασκείται στον ίδιο κακοποίηση σωματική και λεκτική και αυτό το βγάζει και στο σχολείο, αλλά και σε όλες τις κοινωνικές συναναστροφές του …

Για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού μίλησαν στην εφ. Πατρίς Πύργου εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι και γονείς, που ζητούν την επιστημονική προσέγγιση του θέματος, με διακριτικότητα πάντα, με διάλογο και με σωστή ενημέρωση.

Βασίλης Δημητρέλλος : «Η ενδοσχολική βία είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εκπαίδευσης»

Ο κ. Βασίλης Δημητρέλλος Προϊστάμενος Β’ θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας αναφέρει για το σοβαρό αυτό θέμα :

«Η ενδοσχολική βία είναι ένα από τα σημαντικά προβλήματα, με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Μάλιστα τα δεδομένα που προέρχονται από επίσημες πηγές ερευνών σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, καταδεικνύουν ότι ο αριθμός των περιστατικών εκφοβισμού αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, ως αντανάκλαση της βίας και της βαρβαρότητας που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες κοινωνίες.

Σε έρευνα του «Παρατηρητηρίου» του υπουργείου Παιδείας στην διάρκεια του σχολικού έτους 2013-2014, στην οποία συμμετείχαν 61.000 μαθητές από όλη  την χώρα, αποδείχθηκε ότι:

–      Το 34,01% των ερωτηθέντων παραδέχθηκε ότι έχει ασκήσει συστηματικά βία σε κάποιον συμμαθητή του στο σχολικό χώρο.

–      Η χρήση κοροϊδευτικών ψευδωνύμων (60,6%), τα σπρωξίματα – χτυπήματα (45,39%) και τα πειράγματα για την εξωτερική τους εμφάνιση (36,30%) είναι οι κύριες μορφές ενδοσχολικού εκφοβισμού στην Ελλάδα, τον οποίο βιώνουν κυρίως όσα παιδιά είναι ευαίσθητα και δεν έχουν την δυνατότητα να αμυνθούν τα ίδια. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» το 2012.

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν με τον πλέον σαφή τρόπο, ότι πρέπει να σχεδιαστούν νέες δράσεις σε συνέχεια των προηγούμενων, όπως η στοχευμένη ενημέρωση, η πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων σχολικής βίας και εκφοβισμού, ξενοφοβίας, ρατσισμού, χουλιγκανισμού, ομοφοβίας καθώς και η ενημέρωση για τα δικαιώματα του Παιδιού και γενικότερα για την οργάνωση του Σύγχρονου Σχολείου».

Τρύφων Αθανασόπουλος : «Εν μέσω κρίσης, μεγάλωσαν τα προβλήματα και οι δυσκολίες στις οικογένειες»

Από την πλευρά του ο εκπαιδευτικός και πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας κ. Τρύφων Αθανασόπουλος αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα εν μέσω της κρίσης, μεγάλωσαν συνολικά τα προβλήματα.

«Ο εκφοβισμός (bullying) αναφέρεται στη συναισθηματική, λεκτική και σωματική κακοποίηση.

Δεν πρόκειται για ένα καινούργιο φαινόμενο, βέβαια σε κάθε εποχή προστίθενται και νέες μορφές bullying π.χ. ο διαδικτυακός εκφοβισμός.

Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα εν μέσω της κρίσης, μεγάλωσαν συνολικά τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες. Μεγάλωσαν τα άγχη, τα οικονομικά βάρη και η ανασφάλεια αυτό είχε και έχει αντανάκλαση και στα παιδιά. Δε θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι τα παιδιά είναι τα μεγάλα θύματα της κρίσης και των αδιεξόδων ενός συστήματος που αναγνωρίζει σαν

μοναδικό θεό του το κέρδος.

Η υπερβολή, όμως, στην προβολή του φαινομένου πέρα από τις πραγματικές του διαστάσεις ενέχει κινδύνους. Δε λύνεται το πρόβλημα με το να βάζουμε τα πάντα κάτω από την ταμπέλα του “bullying”.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρέπει να εντοπιστεί η «ρίζα» του, ενώ ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι χειρισμοί των εκπαιδευτικών και συνολικότερα των ενηλίκων στην προσπάθειά τους να παρέμβουν, καθώς η κοινωνικοποίηση του παιδιού μέσα στην ομάδα, η διαμόρφωση του χαρακτήρα και

της προσωπικότητάς του δεν γίνονται μέσα σε συνθήκες πειραματικού σωλήνα.

Έχει ιδιαίτερη αξία να συναντιέται η αγωνία γονιών και εκπαιδευτικών για το μέλλον της νέας γενιάς σε επίπεδο αναλύσεων και σε επίπεδο διεκδικήσεων».

Αντωνία Μπρή : «Ο σχολικός εκφοβισμός αφορά ολόκληρη τη σύγχρονη σχολική κοινότητα»

Ακόμη η κα. Αντωνία Μπρή Δασκάλα Δ.Σ. Καράτουλα – Μαγούλας και Πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου αναφέρει ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο επανειλημμένης παιδικής και εφηβικής παραβατικότητας που έχει γίνει μέρος και της ελληνικής σχολικής πραγματικότητας.

«Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο το οποίο αφορά ολόκληρη τη σύγχρονη σχολική κοινότητα και παίρνει διάφορες μορφές. Πρόκειται για ένα φαινόμενο επανειλημμένης παιδικής και εφηβικής παραβατικότητας που έχει γίνει μέρος και της ελληνικής σχολικής πραγματικότητας.

Ως εκπαιδευτικοί κρίνουμε απαραίτητη την ύπαρξη μιας ξεκάθαρης εκπαιδευτικής πολιτικής, η οποία θα δρα υποστηρικτικά στις παρεμβάσεις που επιχειρούνται στο σχολείο κατά της θυματοποίησης. Είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν πολιτικές που θα προωθούν την υποστήριξη και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, με στόχο την ενδυνάμωση και καθοδήγησή μας στην ανάληψη δράσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του εκφοβισμού στα σχολεία μας. Πολιτικές που θα εστιάζουν στην ενίσχυση των συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών, με έμφαση στη σημασία των σχέσεων φιλίας, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την προώθηση συμμετοχικών προσεγγίσεων στη συνεργασία με τα παιδιά.

Η σχολική διαμεσολάβηση από ομηλίκους (σύστημα προσφοράς και αποδοχής βοήθειας μεταξύ ατόμων όμοιας ηλικίας και στηρίζεται στις βασικές αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της υπευθυνότητας και της κατανόησης) αποτελεί μία εναλλακτική πρακτική στο παραδοσιακό σύστημα επίλυσης συγκρούσεων και απόδοσης ευθυνών και τιμωριών από ενηλίκους. Εφαρμόζεται με τον διάλογο, την ενσυναίσθηση και την ενεργητική ακρόαση. Μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη σχολική διαμεσολάβηση, η οποία εφαρμόζεται συστηματικά σε σχολεία του εξωτερικού, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με εντυπωσιακά αποτελέσματα».

Νικολέτα Βλαχοπούλου : «Ο Σχολικός Εκφοβισμός παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις»

Η Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου κα. Νικολέτα Βλαχοπούλου αναφέρει σχετικά :

«Η φράση του Ψυχίατρου – Ψυχοθεραπευτή Δημήτρη Παπαδημητριάδη  πως ” Ο Σχολικός Εκφοβισμός πάει στο σχολείο με κολατσιό από το σπίτι ” είναι το κλειδί στην κατανόηση του φαινομένου και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη.

Τα τελευταία 10 χρόνια συμμετέχοντας ενεργά στους συλλόγους γονέων και τώρα ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου, έχω δει, ακούσει και συζητήσει με γονείς, εκπαιδευτικούς και σχολικούς συμβούλους και παρατηρώ πως ο Σχολικός Εκφοβισμός παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Η σχολική βία είναι φαινόμενο που υπήρχε πάντα στα σχολεία, όχι βέβαια με αυτήν την μορφή και σ’ αυτήν την ένταση. Οι γονείς έχοντας μεγάλες και πολλές προσδοκίες από τα παιδιά, αυτά απομονώνονται όλο και περισσότερο στον εαυτό τους. Στις μέρες μας τα παιδιά γίνονται πολύ σκληρά είτε με την μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη των αγοριών είτε με την λεκτική υπεροχή των κοριτσιών. Κάποτε υπήρχαν οι νταήδες που προέρχονταν από αυταρχικές και επιθετικές οικογένειες τώρα η βία προέρχεται και από παιδιά “καλής οικογενείας “, από γονείς υπερπροστατευτικούς και άκρως χειριστικούς.

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες ας βάλουμε τα δικά μας συναισθήματα στην άκρη, να ακούμε τα παιδία μας, να τα στηρίζουμε, να τα συμβουλεύουμε, να τους διδάξουμε το δίκαιο και τον σεβασμό. Κάθε ένας από εμάς οφείλει να συμβάλει σ αυτήν την προσπάθεια ξεκινώντας από το σπίτι .Να προσεγγίζουμε ευγενικά τους διδάσκοντες να συνεργαζόμαστε με το σχολείο και εννοείτε πως υπάρχουν ειδικοί να απευθυνθούμε ώστε να βελτιωθούμε πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι., γιατί τα παιδία είναι καθρέφτες μας»!

Γιώργος Μαρκόπουλος : «Η αόρατη θηλιά του «bullying»

Ο Γιώργος Μαρκόπουλος δημοσιογράφος και Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Γυμνασίου Καράτουλα στέκεται στο γεγονός ότι πολλές φορές ο σχολικός εκφοβισμός επωάζεται στα σπίτια και   γεννιέται στις αυλές και τους διαδρόμους  των σχολείων.

«Η αόρατη θηλιά του “bullying”. Ο σχολικός εκφοβισμός επωάζεται στα σπίτια και   γεννιέται στις αυλές και τους διαδρόμους  των σχολείων. Τολμώ να πω ότι σε  σημαντικό  ποσοστό το πρώτο bullying  τα παιδιά το  βιώνουν στο σπίτι  και το  «διδάσκονται»  από τους γονείς. Δηλαδή το παιδί πρώτα δέχεται την κακομεταχείριση (φωνές, βρισιές, απαξίωση, χτυπήματα κτλ) από τους γονείς, «μαθαίνει»  σε αυτή την συμπεριφορά την υιοθετεί και την βγάζει στον ίδιο βαθμό εκεί που βρίσκει «μπόσικο».

Οπωσδήποτε απαιτείται επιστημονική προσέγγιση του θέματος, συχνότατη, αλλά διακριτική, παρακολουθήσει των παιδιών, διάλογος και ενημέρωση  της κάθε σχολικής κοινότητας ξεχωριστά. Πιστεύω ότι στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση το φαινόμενο είναι αντίστροφος ανάλογο με δύο παράγοντες. Την συμμετοχή -παρουσία των γονέων στα σχολεία και την ενημέρωση των μαθητών.

Δηλαδή όσο μικραίνει η παρουσία των γονέων  στις δράσεις των σχολείων των παιδιών τους,  τόσο μεγαλώνει το φαινόμενο.

Όσο μικρή είναι η ενημέρωση  τόσο μεγάλος είναι  ο σχολικός εκφοβισμός.  Στους δύο παράγοντες θα πρόσθετα και την απουσία ιδανικών.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Καράτουλα έχει  συχνότατη επαφή με το σχολείο. Με τον Γυμνασιάρχη, τους καθηγητές και φυσικά με τα ίδια τα παιδιά. Πιστεύουμε ότι το αλληλένδετο τρίπτυχο μαθητές-καθηγητές-γονείς μόνο θετικά αποτελέσματα έχει σε όλα τα θέματα της εκπαιδευτικής κοινότητας».

Όλη η επικαιρότητα