Σαν Σήμερα

Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης η 21η Σεπτεμβρίου

pd.jpg
Ακούστε το άρθρο

Κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, μια «γιορτή» που καθιέρωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, σε μια προσπάθεια να διαδώσει και να ενισχύσει τα ιδανικά της ειρήνης και της αποφυγής της βίας ανάμεσα στα Έθνη και τους λαούς.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε το 1981, για να συμπίπτει με την ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού κάθε Σεπτέμβριο. Όμως είκοσι χρόνια μετά αποφασίστηκε να γιορτάζεται σε σταθερή ημερομηνία και συγκεκριμένα στις 21 Σεπτεμβρίου.

Τα τελευταία χρόνια την συγκεκριμένη ημέρα λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο εκδηλώσεις τόσο από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, όσο και από ΜΚΟ, θρησκευτικές οργανώσεις, τοπικούς φορείς αλλά κι εθελοντικές οργανώσεις πολιτών, με σκοπό την προώθηση των ιδανικών της ειρήνης και της μη βίας.

Το φετινό θέμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης είναι «Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης: Βάζοντας θεμέλια για την Ειρήνη». 

Σημειώνεται ότι το 2015 ο ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα σε μια ιστορική Σύνοδο, 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals/SDGs), με ορίζοντα το 2030, που έχουν ως στόχο την εξάλειψη της φτώχιας, την προστασία του πλανήτη και τη διασφάλιση ευημερίας για όλους.

Για τα Ηνωμένα Έθνη οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επίτευξης του στόχου της Ειρήνης στις μέρες μας.

Το μήνυμα της Ειρήνης διαδίδουν σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη οι αγγελιοφόροι της Ειρήνης του ΟΗΕ. Μία από τους αγγελιοφόρους, η Midori, εξηγεί τη σημασία της μουσικής στην επίτευξη της ειρήνης, καθώς πρόκειται για κάτι που δεν έχει σύνορα, δεν κάνει διακρίσεις, κι είναι προσβάσιμο για όλους.

Μια άλλη αγγελιοφόρος της Ειρήνης για τον ΟΗΕ, η Jane Goodall, μιλά για τα προγράμματα του Οργανισμού που σχετίζονται με τους νέους σε ολόκληρο τον κόσμο κι αυτή τη στιγμή «τρέχουν» σε 100 χώρες, με σκοπό τη μείωση της φτώχειας και την βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

 
 
 
 

Όλη η επικαιρότητα