Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών: η Ελλάδα πληγώνει τα παιδιά της

Η πειθαρχία δια της βίας, η σεξουαλική κακοποίηση και οι ανθρωποκτονίες απειλούν εκατομμύριαπαιδιά παγκοσμίως. Αυτό υπενθυμίζεται σε όλους κάθε 19η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών.

Μία «πληγή» στις καρδιές των παιδιών που μένει μυστικό, μία «ημέρα που πρέπει να τη χρησιμοποιούμε ως εφαλτήριο για τις επόμενες ημέρες για να κάνουμε πράγματα, να προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε τους πολίτες, τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής, να ταρακουνήσουμε μία κοινωνία», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του παιδιού», Χρήστος Γιαννόπουλος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης του Παιδιού.

Ο Γιαννόπουλος παρουσίασε τον απολογισμό της καμπάνιας «Μένει Μυστικό», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το πρόβλημα είναι να μιλήσουν τα θύματα, να γίνουν καταγγελίες» και πρόσθεσε ότι «είναι απαράδεκτο όταν καταδικάζονται παιδόφιλοι, παιδεραστές, να βγαίνουν έξω».

Για θέμα ταμπού έκανε λόγο ο ψυχολόγος Δημητρης Μπουρσινός, ο οποίος επισήμανε ότι «το 2017 πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε 129 σχολεία και φορείς σε συνολικά 1.381 γονείς-κηδεμόνες, 206 εκπαιδευτικούς, 2.199 μαθητές και μαθήτριες και 107 επαγγελματίες. Ακόμη και σήμερα, όμως, το θέμα της σεξουλικής κακοποίησης δεν θίγεται στα σχολεία. Δυσκολεύονται να μιλήσουν για αυτό το θέμα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το «Χαμόγελο του παιδιού», το πρώτο δεκάμηνο του 2018 πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε 112 σχολεία και φορείς, σε 962 γονείς-κηδεμόνες, 48 εκπαιδευτικούς, 4.157 μαθητές και μαθήτριες, ενώ πραγματοποιήθηκε συμβουλευτική υποστήριξη σε 3.456 άτομα.

Απογοητευτικά είναι τα νούμερα του «Χαμόγελου του παιδιού» σχετικά με τα παιδιά-θύματα. Το 2017 έλαβε στη γραμμή «SOS 1056» 134 αιτήματα για τη φιλοξενία παιδιών θυμάτων κάθε μορφής βίας. Τα αιτήματα αφορούσαν 218 παιδιά, εκ των οποίων τα 16 είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, ενώ το πρώτο δεκάμηνο του 2018 η αιτία απομάκρυνσης για 12 παιδιά ήταν η σεξουαλική κακοποίηση.

Στα σίτια του οργανισμού το 2017 διέμειναν 297 παιδιά, με τα εννέα εξ αυτών να έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, ενώ το πρώτο δεκάμηνο του 2018 διέμειναν 299 παιδιά, με τα έξι από αυτά να έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.

Και τα διεθνή στοιχεία, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, καταδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών που κακοποιούνται δεν το αναφέρουν ποτέ. Ένα στα τρία κορίτσια και ένα στα πέντε αγόρια θα κακοποιηθούν σεξουαλικά πριν την ηλικία των 18 ετών.

Εκατόν πενήντα εκατομμύρια κορίτσια και 73 εκατομμύρια αγόρια βιάζονται ή πέφτουν θύματα σεξουλικής βίας κάθε χρόνο, συνήθως από άτομο της οικογένειάς τους.

Τα παιδιά με αναπηρία διατρέχουν τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύματα βίας.

Ο Γιαννόπουλος υπογράμμισε ότι το «Χαμόγελο του παιδιού» παρείχε θεραπευτικές υπηρεσίες το 2017 σε 256 παιδιά και το πρώτο δεκάμηνο του 2018 σε 255 παιδιά, ενώ μίλησε για το «Κέντρο Συνηγορίας του Παιδιού», το πρώτο στην Ελλάδα. «Εμείς έχουμε φτιάξει και διαθέσει ένα κατάλληλων προδιαγραφών δωμάτιο για την συνέντευξη-ανάκριση του παιδιού που έπεσε θύμα κακοποίησης από τους κρατικούς λειτουργούς, ωστόσο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη», ανέφερε και κατέληξε: «Η μόνη λύση είναι να θωρακίσουμε τα παιδιά με γνώση, ώστε να ξέρουν πότε ένα άγγιγμα είναι καλό ή κακό».

Υπόθεση όλων

«Είναι υπόθεση και ευθύνη όλων μας να κάνουμε τον κόσμο πιο ασφαλή για τα παιδιά», τονίζουν, σε μηνύματά τους για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών, οι δήμαρχοι Σαρωνικού, Γιώργος Σωφρόνης και Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης.

Ο Ιωακειμίδης, στο μήνυμά του, αναφέρεται στην έκταση του φαινομένου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Όπως σημειώνει, σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ, «κάθε χρόνο 73.000.000 αγόρια και 150.000.000 κορίτσια υφίστανται σεξουαλική παρέμβαση, ενώ το 2017 αφαιρέθηκαν από τον παγκόσμιο ιστό 259.000 εικόνες και βίντεο παιδικής κακοποίησης χάρη στην άμεση παρέμβαση 48 ανοιχτών γραμμών καταγγελιών που λειτουργούν σε 43 χώρες του κόσμου».

Ο ίδιος επισημαίνει πως τα παιδιά γίνονται θύματα σωματικής και συναισθηματικής βίας και ότι το 10%-20% των παιδιών στην Ελλάδα υπολογίζεται πως πέφτουν θύματα διαφορετικών μορφών κακοποίησης.

Επίσης, χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων, συμπληρώνοντας πως «εξαιτίας της πολυπλοκότητας του φαινομένου απαιτείται ευελιξία και συντονισμένη προσπάθεια σε ένα ενιαίο σχέδιο δράσης».

Ο Σωφρόνης υπογραμμίζει ότι «σήμερα, σε όλον τον κόσμο, περίπου 500 εκατομμύρια έως και 1,5 δισεκατομμύριο παιδιά υφίστανται κακοποίηση κάθε χρόνο, ενώ τουλάχιστον 275 εκατομμύρια παιδιά βιώνουν τη βία μέσα στα ίδια τους τα σπίτια».

Στην Ελλάδα, προσθέτει, «σχεδόν καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας ιστορίες κακοποίησης παιδιών που συγκλονίζουν, ιδίως όταν συνειδητοποιούμε ότι συμβαίνουν στη διπλανή μας πόρτα. Δυστυχώς, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς είναι ελάχιστα τα περιστατικά που καταγγέλλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες. Η παιδική κακοποίηση ευδοκιμεί στη σιωπή, στη συγκάλυψη, στην αδιαφορία. Γι’ αυτό πρέπει να αλλάξουμε ουσιαστικά τον τρόπο που ως κοινωνία αντιμετωπίζουμε και διαχειριζόμαστε το φαινόμενο. Ένα παιδί που βιώνει τον πόνο και το φόβο της κακοποίησης, συνήθως, δεν θα ζητήσει τη βοήθειά μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν τη χρειάζεται».

Τέλος ο δήμαρχος Σαρωνικού προτείνει να ενημερωθούμε σωστά, ώστε να μάθουμε στα παιδιά μας να προστατεύουν τον εαυτό τους, και να επικοινωνήσουμε αμέσως με τους αρμόδιους φορείς εάν υποψιαστούμε ότι κάποιο παιδί βιώνει κακοποίηση ή παραμέληση στο περιβάλλον του. «Η άσκηση βίας ενάντια σε οποιοδήποτε παιδί δεν είναι ιδιωτική υπόθεση. Είναι υπόθεση και ευθύνη όλων μας», τονίζει.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Δημοτικό Δίκτυο Εθελοντισμού Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Προστατεύοντας τα παιδιά μας», την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, στις 19:00. Η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη θα μιλήσει για την «Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης», ενώ η ψυχολόγος, παιδοψυχολόγος και συγγραφέας Αλεξάνδρα Καππάτου θα αναφερθεί στη «Σεξουαλική κακοποίηση: Βοηθήστε τα παιδιά να αντιδράσουν».

Η βία κατά των παιδιών -κάποια ακόμη και ηλικίας ενός έτους- είναι διαδεδομένη σε σπίτια, σχολεία και κοινότητες, αποκαλύπτει νέα έκθεση της UNICEF με ανησυχητικά δεδομένα.

Βία κατά των μικρών παιδιών στα σπίτια τους

Τα τρία τέταρτα των παιδιών 2 έως 4 ετών στον κόσμο – περίπου 300 εκατομμύρια – αντιμετωπίζουν ψυχολογική πίεση και/ή σωματική τιμωρία από τους κηδεμόνες τους στο σπίτι.

Περίπου τα 6 στα 10 παιδιά ηλικίας ενός έτους σε 30 χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία υποβάλλονται σε πειθαρχία δια της βίας σε τακτική βάση. Σχεδόν το ένα τέταρτο των παιδιών ηλικίας ενός έτους τραντάζονται σωματικά ως τιμωρία και σχεδόν το 1 στα 10 δέχεται χαστούκια στο πρόσωπο, το κεφάλι ή τα αυτιά.

Παγκοσμίως, το 1 στα 4 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών – 176 εκατομμύρια – ζουν με μητέρα που υφίσταται βία από το σύντροφό της.