Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το εύρημα της Αρχαίας Ολυμπίας – Θα συνεχιστούν οι εύρενες

Παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει το ανέλπιστο εύρημα στην Ολυμπία, με την εγχάρακτη γραφή από 13 στίχους της ραψωδίας ξ της Οδύσσειας, δίνοντας χαρά και προκαλώντας αίσθημα υπερηφάνειας στους αρχαιολόγους που για μια ακόμα φορά βρέθηκαν μπροστά σ’ ένα ακόμα εύρημα.

Η πήλινη χαραγμένη πλάκα – όπως αναφέρθηκε και στο χθεσινό ρεπορτάζ της εφημ. «Πατρίς», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού –  βρέθηκε σκεπασμένη κάτω από αρχαίο λιθοσωρό, όταν οι αρχαιολόγοι ολοκλήρωναν το τριετές το πρόγραμμα επιφανειακής – γεωαρχαιολογικής έρευνας «Ο πολυδιάστατος χώρος της Ολυμπίας» στην περιοχή γύρω από το ιερό της Ολυμπίας. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και τρία γερμανικά Πανεπιστήμια, με υπεύθυνη της Προϊσταμένη της Εφορείας, Δρ. Ερωφίλλη –Ίρις Κόλια

Μετά τον καθαρισμό της πλάκας από τα άλατα και τις επικαθίσεις αιώνων διαπίστωσαν ότι διασώζει 13 στίχους από τη ραψωδία ξ της Οδύσσειας (ο Οδυσσέας μιλά με τον πιστό του χοιροβοσκό Εύμαιο).

Θα συνεχιστούν οι έρευνες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού «εφόσον αυτή η προκαταρκτική χρονολόγηση επιβεβαιωθεί κατά τη συστηματική μελέτη της επιγραφής που έχει ήδη αρχίσει, τότε η πήλινη πλάκα θα διασώζει ίσως το παλαιότερο σωζόμενο γραπτό απόσπασμα των Ομηρικών Επών που έχει έρθει στο φως και αποτελεί πέραν της μοναδικότητάς της, ένα σπουδαίο αρχαιολογικό, επιγραφικό, φιλολογικό και ιστορικό τεκμήριο». Η Προϊσταμένη της ΕΦΑ Ηλείας Δρ Ερωφίλλη – Ίρις Κόλια, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της Ολυμπιακής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της, για το εξαιρετικά σημαντικό εύρημα με το σπανιότατο κείμενο του Ομήρου. «Ακόμα δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε ποια ήταν η χρήση αυτής της επιγραφής, αλλά όλα αυτά τα ερωτηματικά θα αναλυθούν και θα απαντηθούν στην πορεία με την έρευνα και μελέτη του ευρήματος», είπε και συμπλήρωσε πως «…Θεωρούμε ότι διασώζεται το παλαιότερο γνωστό απόσπασμα της αρχής της ραψωδίας ξ, αφού ότι σώζεται σε παπύρους είναι μεταγενέστερο. Επίσης, είναι πρωτοφανές ότι έχει βρεθεί επιγραφή και μάλιστα πήλινη με στίχους από τον Όμηρο. Το καθιστά μοναδικό το εύρημα».

Το «πως βρέθηκε στην Ολυμπία» είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί στην πορεία, αφού η μελέτη της επιγραφής θα συνεχιστεί όπως και η διερεύνηση της περιοχής – ανεξάρτητα από τα πρόγραμμα – προκειμένου να διαπιστωθεί αν το εύρημα συνδέεται με τον οικισμό Ρωμαϊκής εποχής που υπάρχει στο σημείο ή συνδέεται με το Ιερό της Ολυμπίας.