Υγεία

Παγκόσμιος «συναγερμός» από τον ΠΟΥ για τον ιό Έμπολα

2e444d9e43f9c5f6f33402a0ccdff7ef.jpg
Ακούστε το άρθρο

Τρομακτικές διαστάσεις λαμβάνει η επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική – Ο ΠΟΥ συστήνει την αποφυγή μετακινήσεων για 21 ημέρες, όσων έχουν έρθει σε επαφή με πολίτες που έχουν μολυνθεί – Ο Ομπάμα δεν δίνει το πράσινο φως για την έγκριση ενός υποσχόμενου φαρμάκου – γιατρικού 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της δραματικής εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού Εμπολα πρόκειται να κηρυχθεί το σύνολο των χωρών της Δυτικής Αφρικής, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ κάνουν λόγο για διεθνή κρίση, ύστερα από έκτακτη σύσκεψη στην έδρα του Οργανισμού στην Ελβετία, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη λήψης μέτρων. 

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις χώρες που έχουν ”χτυπηθεί” όσο πιο άμεσα γίνεται» τόνισε σε δραματικό τόνο η επικεφαλής του ΠΟΥ, δρ Μάργκαρετ Τσαν.

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 932 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας του ιού, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN.

Ο ΠΟΥ συστήνει, μεταξύ άλλων, όσοι άνθρωποι έχουν έρθει κοντά σε πολίτες που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, να αποφύγουν τις μετακινήσεις για 21 ημέρες από την πρώτη επαφή. 

Ο Οργανισμός Υγείας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος εδρεύει στη Γενεύη, ανακοίνωσε ότι οι πιθανές συνέπειες από την περαιτέρω παγκόσμια εξάπλωση της επιδημίας–που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής–είναι «ιδιαίτερα σοβαρές» δεδομένης της μεταδοτικότητας του ιού.

«Θεωρείται απαραίτητη μία συντονισμένη διεθνής αντίδραση για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του Έμπολα παγκοσμίως», αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του ύστερα από διήμερη σύσκεψη της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του Οργανισμού για τον Έμπολα.

Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε δίνουν «μάχη» για να περιορίσουν τον θανατηφόρο ιό, ενώ σύμφωνα με το CNN, ο ιός έχει εξαπλωθεί και στη Νιγηρία. 

Ο «κόκκινος» συναγερμός του ΠΟΥ έρχεται καθώς η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τροποποίησε το νόμιμο στάδιο για την πειραματική θεραπεία του Έμπολα, ώστε να επιτραπεί στην εταιρεία να κάνει πιθανή χορήγηση του φαρμάκου σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Ο FDA ανακοίνωσε στην εταιρεία ότι έχει τροποποιήσει το νομικό στάδιο από πλήρη κλινική αναμονή σε μερική κλινική αναμονή, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση της Tekmira.

Ομπάμα: Δεν μπορούμε να εγκρίνουμε το φάρμακο για τον Έμπολα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι δεν έχει τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να δώσει το πράσινο φως για την έγκριση ενός υποσχόμενου φαρμάκου που προορίζεται για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού Εμπολα. Παράλληλα δήλωσε ότι η αρχική αντίδραση θα πρέπει να είναι η θέσπιση μέτρων που θα αφορούν στη δημόσια υγεία ώστε να περιοριστεί η επιδημία.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, δήλωσε ότι δεν έχει τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να δώσει το πράσινο φως για την έγκριση ενός υποσχόμενου φαρμάκου που προορίζεται για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού Εμπολα.

«Πρέπει να επιτρέψουμε στην επιστήμη να μας καθοδηγήσει και δεν νομίζω πως έχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το αν το φάρμακο αυτό είναι χρήσιμο», δήλωσε ο πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου. «Ο ιός Εμπολα, τόσο σήμερα όσο και στο παρελθόν, μπορεί να περιοριστεί εφόσον υπάρχουν κατάλληλες υποδομές για τη δημόσια υγεία».

Οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν το ξέσπασμα του ιού και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας οι αρχές μπορούν να αξιολογούν εάν τα νέα φάρμακα ή οι θεραπείες είναι αποτελεσματικά, είπε.

«Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στον τομέα της δημόσιας υγείας, αλλά θα συνεχίσω να αναζητώ πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη αυτών των φαρμάκων», δήλωσε.

Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα