Οικονομία

«Πάγωμα» ΦΠΑ στις οικοδομές: Ανάσα για την αγορά ακινήτων – Πόσο θα μειωθούν οι τιμές

Ακούστε το άρθρο

Τονωτική ένεση στην αγορά ακινήτων αναμένεται να αποτελέσει η χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού σύμφωνα με την οποία από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους, παγώνει ο ΦΠΑ στα ακίνητα, των οποίων η άδεια έχει εκδοθεί μετά από την 1.1.2006. Στην πράξη αυτό θα σημάνει μία σημαντική ενίσχυση της ζήτησης, αφού οι τιμές θα είναι κατά περίπου 20% χαμηλότερες, με αποτέλεσμα 100.000 ακίνητα που είναι σήμερα απούλητα να έχουν σημαντικές πιθανότητες να βρουν αγοραστή.

Το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ, στα ακίνητα, θα ισχύσει για τις αντιπαροχές, όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Στόχος της κίνησης αυτής είναι να φύγει το τεράστιο stock ακινήτων που υπάρχει στην αγορά σήμερα και έτσι να τονωθεί η οικοδομική δραστηριότητα, με την ανέγερση νέων ακινήτων. Η απόφαση αυτή ουσιαστικά καλύπτει το σύνολο των ακινήτων που υπάρχουν σήμερα στην αγορά.

Ο υποψήφιος αγοραστής πλέον, θα πληρώνει μόνο το 3% που είναι ο φόρος μεταβίβασηςκαι δεν θα πληρώνει το 24% που είναι ο ΦΠΑ. Το κέρδος πλέον είναι διπλό. Από την μία ο κατασκευαστής ή ο ιδιοκτήτης που έχει αδιάθετο ακίνητο θα αποκτήσει μία σημαντική ρευστότητα που ενδεχομένως θα κατευθυνθεί εκ νέου στην ανέγερση νέων οικοδομών, ενώ θα επανακάμψει ένας μεγάλος αριθμός επαγγελμάτων που μέχρι σήμερα είχαν σχεδόν εξαφανιστεί.

Πλέον με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, οι αγοραστές θα είναι δύο κατηγοριών.

  • Αυτοί που θα αποκτήσουν σπίτι ως πρώτη κατοικία. Αυτοί δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρο μεταβίβασηςαρκεί φυσικά η αξία του ακινήτου να μην ξεπερνά το σχετικό αφορολόγητο όριο. Σήμερα είναι 200.000 ευρώ για τον άγαμο και προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
  • Εκείνοι που θα αποκτούν το σπίτι ως δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία και οι οποίοι θα επιβαρύνονται μόνο με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αναγραφόμενης αξίας στο συμβόλαιο, συν το 10% του φόρου μεταβίβασης για τον Δήμο.

Η επόμενη ημέρα

Τι θα φέρει όμως στην αγορά η ανακοίνωση του πρωθυπουργού;

Πλήθος από μεταχειρισμένα ακίνητα θα αποκτήσουν ξανά μεγάλη ζήτηση. Για παράδειγμα ένα ακίνητο που τώρα κοστίζει 150.000 ευρώ, από την 1.1.2020 θα κοστίζει 121.000 ευρώ για κάποιον που το θέλει για πρώτη κατοικία και 125.000 ευρώεάν το θέλει ως δευτερεύουσα. Ο μεν πρώτος θα έχει όφελος 29.000 ευρώ και ο δεύτερος 25.000 ευρώ.

Παράλληλα θα τονωθεί η οικοδομική δραστηριότητα η οποία έχει υποχωρήσει σε ποσοστό άνω του 90% στα χρόνια της κρίσης με αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από 160.000 θέσεις εργασίας. Οι κατασκευαστές έχουν κάθε λόγο να σπεύσουν από τις αρχές του 2020 να εκδώσουν οικοδομικές άδειες και να χτίσουν καινούργια διαμερίσματα καθώς με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουν ένα καινούργιο στοκ ακινήτων το οποίο θα εξακολουθήσει να απαλλάσσεται του ΦΠΑ και μετά το 2023 οπότε θα λήξει η 3ετής περίοδος παγώματος.

Κέρδη και για τις τράπεζες

Παράλληλα, η συγκεκριμένη κίνηση βελτιώνει θεαματικά, όπως τόνισε, τους ισολογισμούς των τραπεζών καθώς αυξάνει την αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη χορήγηση ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ένα ακόμα μέτρο το οποίο αναμένεται να δώσει ώθηση στην κτηματαγοράαλλά και στην οικονομία γενικότερα είναι η ρύθμιση για την παροχή έκπτωσης φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Το μέτρο αφορά την παροχή έκπτωσης φόρου 40% στις δαπάνες που καταβάλλει κανείς για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του ακινήτου του.

newsit.gr

Όλη η επικαιρότητα