Ηλεία

«Παγώνει» ο κτηνίατρος εκτροφής για τα εμβόλια μελιταίου πυρετού

Ακούστε το άρθρο

Στο προσωπικό της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ΠΕ Ηλείας θα αναμένεται να πέσει το βάρος του εμβολιασμού των αιγοπροβάτων για την αντιμετώπιση του μελιταίου πυρετού, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της εφ.«Πατρίς», η πρόθεση του υπουργείου είναι να γίνουν από τους δημόσιους κτηνιάτρους οι εμβολιασμοί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υπογραφή της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων δεν αναμένεται να υπογραφεί σύντομα, γεγονός που επιφέρει προβλήματα στην κτηνοτροφία, κυρίως με την πώληση γάλακτος.

Με βάση τα τωρινά δεδομένα, οι δημόσιοι κτηνίατροι θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας τους εμβολιασμούς ως το τέλος του Ιουνίου, ενώ στο μεσοδιάστημα θα αναζητηθεί λύση για την εφαρμογή του θεσμού του κτηνιάτρου εκτροφής. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να δοθεί παράταση για ένα εξάμηνο στα δελτία εμβολιασμού, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα με τις γαλακτοβιομηχανίες.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφ.«Πατρίς», από τις αρχές του έτους προέκυψε ζήτημα με την πώληση του γάλακτος, λόγω της έλλειψης του δελτίου εμβολιασμού, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να διαμαρτύρονται για την απώλεια εισοδήματος. Το πρόβλημα λύθηκε έπειτα από αμοιβαία συνεννόηση, με την καθοριστική παρέμβαση υψηλόβαθμου αιρετού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Έξι κτηνίατροι για όλη την Ηλεία!

Ωστόσο, η επιλογή του υπουργείου να «παγώσει» τον θεσμό του κτηνιάτρου εκτροφής και να επιστρέψει προσωρινά στο παλαιό καθεστώς, δεν είναι τόσο απλή όσο διαβάζεται. Το προσωπικό της ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας απαρτίζεται από μόλις έξι κτηνιάτρους, οι οποίοι θα πρέπει να εμβολιάσουν συνολικά πάνω από 30.000 αιγοπρόβατα, τη στιγμή που σύντομα πρέπει να ξεκινήσουν και τον επαναληπτικό εμβολιασμό για την οζώδη δερματίτιδα στα βοοειδή. Επομένως, η ενίσχυση με προσωπικό είναι επιβεβλημένη, εκτός αν βρεθεί φόρμουλα για τη συμμετοχή και ιδιωτών κτηνιάτρων στον πρόγραμμα εμβολιασμού. Για την Παρασκευή, είναι προγραμματισμένη ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο, με την παρουσία υπηρεσιακών στελεχών, στην οποία αναμένεται να αποφασιστούν όλες οι παράμετροι.

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Fopan83@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα