Αγροτικά

Παιχνίδια εμπόρων με εισαγόμενες πατάτες καταγγέλλουν οι παραγωγοί Μεσσήνης και Μπουρνιά

b263019a72b1d6675f4424f12a07e03a_l.jpg
Ακούστε το άρθρο

Να σταθεροποιηθούν οι τιμές της πατάτας και να σταματήσουν τα παιχνίδια των Αθηναίων εμπόρων που έχουν εισαγόμενες, ζητούν οι παραγωγοί ανοιξιάτικης πατάτας σε Μεσσήνη και Μπουρνιά. Αναφέρουν ότι οι τιμές έπεσαν μετά τις πρώτες ποσότητες που βγήκαν και σημειώνουν πως αν και η φετινή χρονιά που ξεκίνησε με θετικές προοπτικές, δεν είναι καλή, δε θα καλλιεργήσουν ξανά.

Ειδικότερα: Ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Γιώργος Δούβας σημείωσε ότι «είμαστε η Ντιορ και η Λακόστ, η ελίτ της πατάτας. Είναι πατάτες προσεγμένες, όπως προσέχουμε τα παιδιά μας». Παρατήρησε, ωστόσο, πως «υπάρχουν πολλές εισαγόμενες και πιέζουν οι έμποροι που τις έχουν στα χέρια τους, για να τις προωθήσουν».

Οσον αφορά την τιμή του προϊόντος ανέφερε ότι «εξαρτάται από την τιμή που θα πουλήσει ο Μεσσήνιος τυποποιητής». Ξεκαθάρισε, όμως, ότι «τα 50 λεπτά είναι μια ικανοποιητική τιμή για τον παραγωγό, για να έχει τη δύναμη να ξανακαλλιεργήσει» και διευκρίνισε: «Στο τέλος θα φανεί αν θα είναι καλή η φετινή χρονιά».

Ο Γ. Δούβας είπε ότι «τα καλλιεργητικά έξοδα είναι 1.000 ευρώ το στρέμμα» κι εξήγησε: «Με τα λεφτά που θα πάρουμε, θα πρέπει να ζήσουμε, να πληρώσουμε τις εισφορές μας και να καλύψουμε όλες τις υποχρεώσεις μας. Με 1.700 ευρώ το στρέμμα είσπραξη, τι θα πρωτοπληρώσεις;». Παρατήρησε ότι «περιμένουμε στήριξη από τον Ελληνα καταναλωτή. Οσο μειώνεται ο κύκλος εργασιών και ο τζίρος μας, όλοι κινδυνεύουν με περικοπές μισθών και συντάξεων».

Για τη μη λειτουργία Ομάδας Παραγωγών ανέφερε ότι «δεν έχουμε μια οργάνωση. Δεν υπάρχει διάθεση να συνεννοηθούμε και να διαχειριστούμε το προϊόν μας» και σημείωσε πως «έχουμε καταθέσει φάκελο για πατάτες ΠΟΠ Καλαμάτα και έχει κολλήσει».

Ο παραγωγός Θεόδωρος Δούβας που έκανε την αρχή στη συγκομιδή της φετινής πατάτας στον Μπουρνιά, μας επεσήμανε ότι «οι πατάτες είναι καλές, πήγε καλά ο καιρός. Είναι καλή η παραγωγή και η ποιότητα». Κι εξέφρασε την ελπίδα να παραμείνει σταθερή η τιμή «για να πληρώσουμε, τουλάχιστον, τα χρέη των δύο προηγούμενων ετών, για να μην πάμε φυλακή».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας μας ενημέρωσε ότι «ξεκίνησε θετικά η χρονιά με 50 λεπτά και τώρα έχει πέσει στα 45 και 35 οι ψιλές» και παρατήρησε: «Το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να σταθεροποιηθεί η τιμή, μήπως και κρατηθούμε στην παραγωγή. Αν και φέτος πάνε άσχημα τα πράγματα, δε θα ξανακαλλιεργήσει κανένας». Υπενθύμισε πως «χρωστάμε από τις παραγωγές των 2 τελευταίων χρόνων. Υποφέραμε από τον καιρό και τις τιμές».

Για φέτος είπε ότι «έχουμε καλή ποιότητα, το θέμα είναι να σταθεροποιηθούν οι τιμές». Ομως, σημείωσε πως «οι Αθηναίοι έμποροι πρέπει να σταματήσουν τα παιχνίδια. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε 2 – 3 κακοπροαίρετους εμπόρους. Είχαμε συμφωνήσει στο υπουργείο να γίνονται έλεγχοι για εισαγωγές και ελληνοποιήσεις. Τώρα αυτά τα ζητήματα είναι στο χέρι των εμπόρων. Θέλουμε να βγάλουμε τις υποχρεώσεις μας και να φάμε μια μπουκιά ψωμί».

Ο παραγωγός Κώστας Δουρούμης που έβγαζε πατάτες (όντως μεγάλες – ποιοτικές), στον Αγιο Κωνσταντίνο της Μπούκας, παρατήρησε ότι «μέσα στις 3 πρώτες μέρες έπεσε η τιμή. Ξεκίνησε με 50 λεπτά και τώρα μας λένε 40 και 45 λεπτά». Επιβεβαίωσε πως «οι έμποροι οι Αθηναίοι μας ρεγουλάρουνε και κυρίως οι έμποροι, οι εισαγωγείς που έχουν φέρει χιλιάδες τόνους» κι εξήγησε: «Πιέζουν να πέσει η τιμή της δικής μας πατάτας, για να βγει από το παιχνίδι και να μείνουν μόνοι τους αυτοί με τις εισαγόμενες. Εχει ξεκινήσει να βγάζει και η Αχαΐα και μας έχουν σε διπλό ταμπλό». Ο παραγωγός από τη Μεσσήνη ζήτησε από τον κόσμο της περιοχής μας «να προτιμήσει την ντόπια πατάτα, που είναι γάλακτος, όπως προτιμάει το αρνάκι γάλακτος το Πάσχα».

Κλείνοντας, ανέφερε πως «δεν την βλέπουμε να περπατάει καλά. Εδειξε στην αρχή ότι θα είναι καλή η χρονιά και ο υπουργός στον οποίο πήγαν, είπε πως θα βοηθήσει, αλλά με τα πρώτα κτήματα που βγήκαν υπάρχουν ζητήματα. Τα κοστολόγια είναι πανάκριβα».

Πηγή: Εφ.Ελευθερία

Όλη η επικαιρότητα