Ελλάδα Ηλεία

«Πακέτο» τα συμβόλαια με τα τοπογραφικά!

Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα καλούνται να διαχειριστούν μηχανικοί και συμβολαιογράφοι σε διάφορα είδη συμβολαιογραφικών πράξεων, καθώς από την περασμένη Δευτέρα 16 Ιουλίου τέθηκε σε εφαρμογή η Υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (2216/τ.Β/14.06.2018).

Ουσιαστικά, από την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε ο νέος τρόπος υποβολής τοπογραφικών διαγραμμάτων που προσαρτώνται σε κάθε συμβολαιογραφική πράξη. Σύμφωνα με το νέο καθεστώς τα τοπογραφικά διαγράμματα υποβάλλονται πλέον μόνο ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων της «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Αυτό συνεπάγεται ότι τα τοπογραφικά διαγράμματα προσαρτώνται υποχρεωτικά, κατά την κείμενη νομοθεσία, στα διάφορα είδη συμβολαιογραφικών εγγράφων (όπως αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, δωρεές και λοιπά) από τον συντάκτη μηχανικό στην βάση δεδομένων του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

 

Επιπλέον υποχρέωση

Η νέα διαδικασία δημιουργεί μία επιπλέον υποχρέωση για τον μηχανικό, που καλείται να δαπανήσει επιπλέον χρόνο και χρήμα, παρ’ όλα αυτά ο πρόεδρος της Ν.Ε. του ΤΕΕ Ηλείας κ. Χρήστο Γεωργακόπουλο, εκτιμά ότι μετά τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν στην αρχή εφαρμογής του μέτρου, στην πορεία θα δοθεί και η δυνατότητα να ξεκαθαρίσει και το τοπίο με τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών.

Ο ίδιος ανέφερε σχετικά:

 «Σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (2216/τ.Β/14.06.2018) εισάγεται μία επιπλέον υποχρέωση για τον επαγγελματία μηχανικό ο οποίος συντάσσει τοπογραφικά διαγράμματα τα οποία ενσωματώνονται σε συμβολαιογραφικές πράξεις. Αυτή είναι η υποβολή του τοπογραφικού διαγράμματος στην ηλεκτρονική βάση της ΕΚΧΑ Α.Ε. και η ψηφιακή υπογραφή του. Η εφαρμογή αυτού του μέτρου (βάσει του άρθρου 40 του ν.4409/2016) κινείται στην ορθή  λογική της δημιουργίας μιας βάσης δεδομένων με ακριβή γεωχωρικά στοιχεία στα πλαίσια της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου που θα αφορά όλη την Ελληνική Επικράτεια.  Προκειμένου όμως να εφαρμόσει αυτό το μέτρο ένας συνάδελφος μηχανικός , για μια ακόμα φορά ,θα πρέπει να  δαπανήσει χρόνο και χρήμα. Τόσο για την απόκτηση της ψηφιακής υπογραφής όσο και για  την εκπαίδευσή του στην χρήση και εφαρμογή του σχετικού λογισμικού. Έτσι λοιπόν για κάθε τοπογραφικό διάγραμμα που συντάσσει ένας μηχανικός με ημ/νία μεταγενέστερη της 16.07.2018 , αυτό θα πρέπει να υπογράφεται ψηφιακά , να παίρνει «χρονοσήμανση» και να υποβάλλεται ηλεκτρονικά  στη βάση δεδομένων. Μετά από αυτό ουδεμία τροποποίηση θα είναι δυνατόν να γίνει.  Ελπίζουμε ότι η εφαρμογή του μέτρου (έπειτα από το πρώτο διάστημα προσαρμογής) δεν θα συναντήσει σημαντικά προβλήματα πέραν της επιπλέον επιβάρυνσης του όγκου δουλειάς του επαγγελματία μηχανικού. Επίσης πιστεύουμε ότι είναι η τελευταία  ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ότι έχει να κάνει με τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών οι οποίοι έχουν το δικαίωμα υπογραφής εξαρτημένων τοπογραφικών διαγραμμάτων».

 

Σε επαγγελματίες

Ο κ. Γεωργακόπουλος καλεί και τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να απευθύνονται σε επαγγελματίες μηχανικούς.

«Σε κάθε περίπτωση , τώρα , περισσότερο από ποτέ άλλοτε , ο πολίτης  όταν απευθύνεται σε κάποιον για να κάνει ένα τοπογραφικό διάγραμμα ,θα πρέπει να ανησυχεί και να προβληματίζεται για τις υπερβολικά χαμηλές τιμές προσφοράς από υποτιθέμενους «μηχανικούς» καθώς με τη σύνταξη της βάσης δεδομένων της ΕΚΧΑ Α.Ε. οι πρόχειρες μετρήσεις  «από το γραφείο» ή με «όργανα» τύπου gps χειρός ή ακόμα και κινητού τηλεφώνου θα βγουν στην επιφάνεια και ο ιδιώτης θα αναγκαστεί να ξαναπληρώσει για να ξαναμετρηθεί το ακίνητό του όπως και για να διορθώσει τον τίτλο ιδιοκτησίας και την Κτηματολογική εγγραφή μετέπειτα. Ως εκπρόσωπος του ΤΕΕ Ηλείας , καλώ  τον συνάδελφο μηχανικό να σεβαστεί  το ρόλο που έχει αναλάβει  παράγοντας  ποιοτική εργασία με συνέπεια απέναντι στον ιδιώτη που τον εμπιστεύεται. Ταυτόχρονα όμως καλώ  και κάθε  πολίτη να μην να παίρνει αψήφιστα τη σημασία της ποιότητας ενός ορθού και πλήρους τοπογραφικού διαγράμματος» ανέφερε σχετικά.

 

Στάση αναμονής

Με την εφαρμογή του νέου μέτρου εμπλέκονται φυσικά άμεσα και οι συμβολαιογράφοι και όπως επισημαίνει ο συμβολαιογράφος της Αμαλιάδας κ. Δημήτρης Χ. Μαρίνος έχει προκληθεί σύγχυση με ορισμένα σημεία του Νόμου, τα οποία αναμένεται να επιλυθούν με Υπουργική Απόφαση. Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Με το άρθρο 40 του Ν. 4409/2016 συμπεριλήφθηκε διάταξη για την ηλεκτρονική υποβολή των τοπογραφικών διαγραμμάτων που προσαρτώνται υποχρεωτικά κατά την κείμενη νομοθεσία στα διάφορα είδη συμβολαιογραφικών εγγράφων (όπως αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, δωρεές και λοιπά) από τον συντάκτη μηχανικό στην βάση δεδομένων του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία ¨ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ¨ (διαδόχου της ΕΚΧΑ. Α.Ε.), στις δε συνταχθησόμενες συμβολαιογραφικές πράξεις από 16/07/2018 θα πρέπει σύμφωνα με το ισχύον πλέον νομικό καθεστώς να περιέχεται μνεία των στοιχείων της ηλεκτρονικής υποβολής  και να προσαρτάται – επί ποινή ακυρότητας του συμβολαίου – το εκδιδόμενο από την ηλεκτρονική εφαρμογή του Φορέα υποβολής (Ελληνικό Κτηματολόγιο) αποδεικτικό υποβολής ηλεκτρονικού διαγράμματος. Η άνω διάταξη έχει δημιουργήσει κατά την εφαρμογή της σύγχυση και έχουν προκύψει ερμηνευτικά ζητήματα, ιδίως για την περίπτωση τοπογραφικών διαγραμμάτων που έχουν συνταχθεί πριν την 16/07/2018 και την δυνατότητα προσάρτησής τους σε συμβολαιογραφικές πράξεις που συντάσσονται μετά την 16/07/2018, χωρίς να έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά τα άνω διαγράμματα στην άνω βάση δεδομένων του Ελληνικού Κτηματολογίου.  Το άνω ζήτημα αναμένεται να επιλυθεί με Υπουργική Απόφαση, η έκδοση της οποία αναμένεται από μέρα σε μέρα.  Μέχρι την επίλυσή του άνω ζητήματος φρονώ ότι πρέπει οι συμβολαιογράφοι να τηρήσουμε στάση αναμονής, προς αποφυγήν πιθανών ακυροτήτων στις πράξεις και τα συμβόλαιά μας».

 

Όλη η επικαιρότητα