Παλαιοχώρι Γαστούνης: Στις εκβολές του Πηνειού

Αν θέλεις να απολαύσεις όλες τις μέρες του χρόνου απέραντη θέα στο Ιόνιο με τον Πηνειό να σε συντροφεύει στο αγνάντι, αν θέλεις να απολαύσεις το καλοκαιρινό σου μπάνιο σχετικά ήσυχα, αν θέλεις να προσευχηθείς στον Άγιο Γεώργιο και να ξεκουραστείς στα παγκάκια μιας πανέμορφης πλατείας, πρέπει να επισκεφθείς το Παλαιοχώρι, που βρίσκεται μεταξύ Αμαλιάδος και Γαστούνης.

Το χωριό Παλαιοχώρι ανήκει στο  Δήμο Πηνειού, που παλαιότερα αποτελούσε Δημοτικό Διαμέρισμα και έδρα του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου Γαστούνης.

Στην τελευταία απογραφή είχε περίπου 450 κατοίκους, αλλά σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 250. Βρίσκεται πολύ κοντά στις εκβολές του Πηνειού, μια περιοχή που ονομάζεται Μπούκα και η οποία διαθέτει, όπως προαναφέραμε ωραία παραλία, αναψυκτήριο για το καλοκαίρι και πανέμορφη θέα , στον Χελωνίτη κόλπο, 12 μήνες το χρόνο.

Καλή δόμηση

Το Παλαιοχώρι πρωτοχτίστηκε κοντά στην παραλία αλλά με τα χρόνια οι κάτοικοι μετακόμισαν λίγα χιλιόμετρα προς την ενδοχώρα και το ξαναέχτισαν με υλικά που βρήκαν από την περιοχή.

Είναι ένα όμορφο χωριό με καλή δόμηση και χωροταξία με μεγάλη κεντρική πλατεία, για την οποία θα αναφερθούμε στη συνέχεια.

Κατά την οθωμανική περίοδο έφερε το όνομα Σελίμ Τσαούς (που σημαίνει το χωριό του Λοχία Σελίμ). Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο χωριό είναι καταγεγραμμένη σε κείμενα περιηγητών του 18ου αιώνα. Κοντά στο χωριό υπάρχει έως και σήμερα γέφυρα με την ονομασία “Γεφύρι της Ντουάνας”, που παραπέμπει σε ενετικό τελωνειακό σημείο για το πέρασμα του ποταμού Πηνειού.

Το χωριό βρίσκεται σε εύφορη πεδιάδα, όπου καλλιεργείται ντομάτα, καλαμπόκι, κηπευτικά, καρπούζι, πιπέρι, ελιές , αμπέλια και ελάχιστες εκτάσεις βαμβάκι.

Εκείνο που επίσης πληροφορηθήκαμε από κατοίκους του χωριού, είναι ότι όσοι πρόεδροι πέρασαν από το χωριό ενδιαφέρθηκαν για τον τόπο τους και αυτό φαίνεται για όποιον επισκεφθεί το Παλαιοχώρι. Το ίδιο ισχύει και για τον σημερινό πρόεδρο τον κ. Κώστα Γαβριλιάδη.

Η πλατεία- κόσμημα

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η ωραιότερη πλατεία του Κάμπου και δεν είναι υπερβολή. Περιποιημένο γκαζόν, καθαρή, όχι σπασμένα πλακάκια, παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων, περιποιημένα δένδρα. Μια πλατεία που θα σε κρατήσει. «Την καθαρίζουμε κάθε μέρα και στον καθαρισμό της συμμετέχουν εθελοντές από το χωριό μας και τους ευχαριστούμε», μας λέει ο πρόεδρος της ΤΚ κ. Κώστας Γαβριλιάδης. Είναι μια πλατεία κόσμημα που όπως μας είπε ο πρώην αντιδήμαρχος Γαστούνης  και πρώην πρόεδρος του ΔΔ κ. Τσατσός Αθανάσιος,  δημιουργήθηκε από τρεις δωρεές οικοπέδων, από οικογένειες (Σταυρόπουλου, Γιατρά, Στασινού) που λατρεύουν τον τόπο τους αλλά και από αγορές άλλων οικοπέδων. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί αυτή η πανέμορφη πλατεία.

Ανάπλαση

Όπως μας είπε ο κ. Αθανάσιος Τσατσός, υπάρχει μελέτη για ανάπλαση του κέντρου του Παλαιοχωρίου, την περιοχή δηλαδή που βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Το έργο (που θα αλλάξει το χωριό) έχει «κολλήσει» γιατί οι εκτάσεις ανήκουν στην εκκλησία (είναι της Ι.Μητροπόλεως) τις οποίες δεν παραχωρεί στον Δήμο Πηνειού αλλά και γιατί δεν έχουν «ανοίξει» τα προγράμματα. Μάλιστα πίσω από το καμπαναριό υπάρχει ένα μικρό άλσος η ανάπλαση του οποίου θα αλλάξει την περιοχή. Πάντως πέρα από τα όποια προβλήματα ο δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός «δεν το βάζει κάτω και κυνηγά την ανάπλαση για το καλό του χωριού», τονίζει ο κ. Τσατσός.

Το οινοποιείο

Το σύγχρονο οινοποιείο του Κτήματος Σταυρόπουλου, στο Παλαιοχώρι,  πρωτολειτούργησε το 2000 και το κυρίως κτήριό  του αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα: στο υπόγειο είναι ο χώρος ωρίμανσης και παλαίωσης του κρασιού σε δρύινα βαρέλια, στο μεσαίο επίπεδο γίνεται η οινοποίηση, ενώ στο ανώτερο είναι χώρος δεξαμενών και εμφιάλωσης καθώς, επίσης, και χώρος υποδοχής και γευσιγνωσίας.

Ο οινολόγος κ. Παναγόπουλος Φώτης μας δίνει μια μικρή «γεύση» της οινοποιίας «Κτήμα Σταυρόπουλου»: «Εδώ και δύο δεκαετίες δραστηριοποιούμεθα  στην οινοποίηση. Καλλιεργούμε τα αμπέλια μας με βιολογικές μεθόδους, που είναι ποικιλίες εγχώριες (ασύρτικος και αυγουστιάτης) και διεθνείς (μερλό). Η γκάμα των κρασιών μας είναι λευκά, ερυθρά και ροζέ. Φέτος ξεκινήσαμε δειλά-δειλά και με ένα γλυκό κρασί. Ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής μας εξάγεται κυρίως στην βόρεια Ευρώπη. Συνεργαζόμαστε επίσης με παραγωγούς από την Μαντινεία. Στο οινοποιείο εργάζονται πέντε –έξι άτομα.»

Η Μπούκα

Το Παλαιοχώρι διαθέτει δύο υπέροχες παραλίες: τις Θίνες Γαστούνης (περιαστικό δάσος με πεύκα) και την Μπούκα, που βρίσκεται στο ειδυλλιακό σημείο της εκβολής του Πηνειού. Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μπούκας είναι ο σημερινός αντιδήμαρχος Πηνειού κ. Δημήτρης Δήμου. Στην Μπούκα, τονίζει ο δραστήριος Δημήτρης Δήμου, εδώ και σαράντα χρόνια έχει δημιουργηθεί ένας οικισμός στον οποίο διαμένουν περίπου 75 οικογένειες. Πρώτο μέλημα αυτών των ανθρώπων ήταν να κτίσουν την μικρή εκκλησία της Αγίας Κυριακής, με προσωπική εργασία και την οικονομική ενίσχυση όλων των πιστών. Στην περιοχή υπάρχει μια πολύ παλιά ταβέρνα και ένα αναψυκτήριο που δροσίζει τους λουόμενους τους καλοκαιρινούς μήνες. Η μεταλλική γέφυρα που υπάρχει στις εκβολές ενώνει την Μπούκα με τα Καλύβια Βαρθολομιού. Ο Σύλλογος Φίλων Μπούκας επιδιώκει να αναδειχθεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής που διασχίζει ο ιστορικός Πηνειός.