Μπάσκετ

«Πάμε… διαβασμένοι στις εξετάσεις» είπε ο Σφαιρόπουλος

Ακούστε το άρθρο

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, και οι παίκτες του Ολυμπιακού τέθηκαν στη διάθεση των ΜΜΕ στην καθιερωμένη media day, δύο εικοσιτετράωρα πριν την «απόβαση» στην Πόλη (Τετάρτη). «Η ομάδα προετοιμάζεται όλη τη σεζόν, δεν περιμένουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό τώρα. Όταν διαβάζεις όλη τη χρονιά, πριν τις εξετάσεις χρειάζεται ένα φρεσκάρισμα. Δεν είμαστε αδιάβαστοι και πάμε τώρα για να γράψουμε,» τόνισε ο Σφαιρόπουλος, ενώ όλοι οι πρωταγωνιστές δεσμεύτηκαν πως θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, αρχής γενομένης απέναντι στην κάτοχο του τίτλου, ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

O γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Xρήστος Σταυρόπουλος πήρε πρώτος το λόγο: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το ΣΚΡΑΤΣ και τον ΟΠΑΠ, ο οποίος μας στηρίζει για ένα ακόμη φάιναλ φορ. Ο ΟΠΑΠ εχει αποδείξει έμπρακτα ότι στηρίζει τον αθλητισμό, ενώ στηρίζει και κοινωνικές δράσεις, όπως τα παιδιατρικά νοσοκομεία στα οποία σήμερα μάλιστα εγκαινίασε τρεις επιπλέον νοσηλευτικές μονάδες. Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε σε φάιναλ φορ για έκτη φορά τα τελευταία 9 χρόνια κι αυτή η επιτυχία αποδεικνύει ότι είμαστε η κορυφαία ομάδα στην Ευρώπη. Πάμε στην Κωνσταντινούπολη με στόχο να δώσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».

Ο Σταυρόπουλος ρωτήθηκε αν πιστεύει πως θα πρέπει να υπάρξει ίσως και στη Euroleague salary cap, καθώς το μπάτζετ της ΤΣΣΚΑ είναι φέτος 42 εκατομύρια ευρώ. Κλήθηκε να σχολιάσει και το γεγονός πως ο Ολυμπιακός θα είναι δεύτερος σε φιλάθλους, μετά την οικοδέσποινα Φενερμπαχτσέ στην Πόλη. «To θέμα της φορολογίας είναι φλέγον: Ο Ολυμπιακός και οι ελληνικές ομάδες πληρώνουν την υψηλότερη εφορία, 150% πληρώνουμε στην Ελλάδα, ενώ έχουμε στην Τουρκία 13%, 11% στη Ρωσία και 45% στην Ισπανία. Ήδη υπάρχει μεγάλη διαφορά στο μπάτζετ, αν βάλουμε και την εφορία, καταλαβαίνετε τη διαφορά. Όσον αφορά το θέμα των φιλάθλων θα έχουμε 1700 φιλάθλους, σίγουρα οι περισσότεροι θα είναι της Φενέρ, μετά τους Ολυμπιακούς, ακολουθούν αυτοί της ΤΣΣΚΑ και της Ρεάλ. Οι φίλαθλοί μας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυξημένα. Όσοι ήταν και το 2012 θα καταλάβουν ότι είναι πολύ πιο αυστηρά τα μέτρα, θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες τις αστυνομίας και της διοργανώτριας αρχής. Θα εκδώσουμε και ανακοίνωση μέχρι την Τετάρτη. Καλό είναι να πηγαίνει κάποιος στο γήπεδο, με ό,τι λιγότερο μπορεί να έχει απάνω του, παραδείγματος χάρη μόνο το κινητό του».

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Γιάννης Σφαιρόπουλος τόνισε: «Για μια ακόμη φορά είμαστε σε ένα φάιναλ φορ. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις μια εταιρεία, όπως ο ΟΠΑΠ που αν μη τι άλλο βοηθά τις προσπάθειες των παικτών μέσα στο γήπεδο, αλλά στηρίζει και σε κοινωνικό επίπεδο. Ξεκινήσαμε με μια προπόνηση σήμερα και έχουμε άλλες δυο-τρεις πριν το πρώτο παιχνίδι. Είμαστε στην τελική ευθεία, πάμε να κάνουνε το καλύτερο δυνατό και πλέον απομένουν οι λεπτομέρειες. Η ομάδα προετοιμάζεται όλη τη σεζόν, δεν περιμένουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό τώρα. Όταν διαβάζεις όλη τη χρονιά, πριν τις εξετάσεις χρειάζεται ένα φρεσκάρισμα. Δεν είμαστε αδιάβαστοι και πάμε τώρα να διαβάσουμε για να πάμε να γράψουμε. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι, να είμαστε πνευματικά έτοιμοι. Όταν φτάσουμε να παίξουμε τον ημιτελικό, θα πρέπει να είμαστε πνευματικά έτοιμοι. Παίζουμε με μία πολύ σταθερή ομάδα, την πρωταθλήτρια Ευρώπης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όλοι γνωρίζουμε την ποιότητά της. Εμείς ως αουτσάιντερ θα πάμε να διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε και στο τέλος πρώτα της Παρασκευής και εν συνεχεία της Κυριακής, θα ξέρουμε τι έχει γίνει».

«Είχατε αντίπαλο τον Σπανούλη στον τελικό το 2012 ως βοηθός στην ΤΣΣΚΑ τότε; Είναι καλύτερα που τον έχετε παίκτη στο ίδιο γήπεδο;» ήταν η επόμενη ερώτηση στον Σφαιρόπουλο. «Ολοι γνωρίζουμε την αξία του Βασίλη και είναι καλύτερο που έχω όλα τα παιδιά που κάθονται εκεί γιατί πραγματικά τα 2,5 χρόνια που είμαι στην ομάδα έχουμε δουλέψει πολύ. Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα. Είμαστε ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Υπάρχουν ρόλοι, ο ηγέτης, ο βασικός κορμός, εγώ πιστεύω σε όλη την ομάδα, σε όλους τους παίκτες μου και απαιτώ από όλους να είναι έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Όταν φτάνεις εδώ που έχεις φτάσει πρέπει να είσαι έτοιμος».

Για την έλλειψη εμπειρίας σε φάιναλ φορ όλων των ξένων παικτών του Ολυμπιακού, ο Σφαιρόπουλος εξήγησε: «Θεωρώ ότι η ομάδα έχει ποιότητα. Εχει παίκτες σε όλες τις θέσεις που μπορούν να ανταπεξέλθουν. Αυτό είναι το σημαντικό. Έχουμε ισχυρό σύνολο. Αυτός είναι και ο τρόπος να παίξεις τα παιχνίδια. Το προπονητικό τιμ είναι πάνω απ’ όλα τα παιδιά, οι συνεργάτες θα τους μιλήσουν και θα τους προετοιμάσουν για το πώς θα ανταπεξέλθουν. Οσον αφορά το κομμάτι της τακτικής δεν θα κάνουμε κάτι διαφορετικό, είναι θέμα συγκέντρωσης, θέλησης, προπόνησης. Το πιο απλό είναι να καταλάβουν τα παιδιά ότι είναι ένα ματς γιατί σε ένα φάιναλ φορ».

Στην ερώτηση για το κατά πολύ υψηλότερο μπάτζετ της ΤΣΣΚΑ, ο προπονητής του Ολυμπιακού είπε: «Εμείς δεν κοιτάμε πόσα πολεμοφόδια έχει ο αντίπαλος, δεν θα σχολιάσω τα μπάτζετ, θα παίξουμε αυτοί που είμαστε, για να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Είναι άκαιρο να μιλάει ο προπονητής αν το μπάτζετ είναι τόσο ή δεν είναι τόσο. Το ίδιο και ο Βασίλης».

Ο αρχηγός του Ολυπιακού, Βασίλης Σπανούλης είπε στη σύντομη ομιλία του: «Θέλω να ευχαριστήσω τον ΟΠΑΠ και τη ΣΚΡΑΤΣ γιατί είναι κοντά μας σε δύσκολες εποχές για την κοινωνίας μας. Πάμε στο φάιναλ φορ να διεκδικήσουμε τις πιθανότητες που αναλογούν σε κάθε ομάδα».

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού συνέχισε: «Σε κάθε φάιναλ φορ νιώθω το ίδιο συναίσθημα, το ίδιο κίνητρο, με νοιάζει μόνο το παρόν, ας απολαύσουμε αυτό που έχουμε μπροστά μας και να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, να ανταμείψουμε τους εαυτούς μας. Στο τέλος αυτού του φάιναλ φορ να είμαστε υπερήφανοι για την προσπάθεια που κάνουμε». Ποιες συμβουλές θα δώσει στα παιδιά που δεν έχουν βρεθεί σε καταληκτική φάση Euroleague; «Είναι το ωραιότερο σημείο της χρονιάς και είναι ο μεγάλος στόχος, είναι η γιορτή του μπάσκετ. Ισως να μην έχουμε την ευκαιρία να ξαναγωνιστούμε σε ένα φάιναλ φορ στην καριέρα μας, να κάνουμε το παιχνίδι μας. Πρέπει να έχουμε δημιουργικό άγχος και σε αυτά τα παιχνίδια κερδίζει αυτός που το θέλει περισσότερο».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πρίντεζης τόνισε:

Για το ότι ο Ολυμπιακός θα παίξει στο ίδιο γήπεδο που είχε κατακτήσει τον τίτλο το 2012: «Εντάξει, δεν παίζει ρόλο το γήπεδο. Αυτά είναι για τους φιλάθλους, για τους δημοσιογράφους. Όπως είπε και πριν ο κόουτς, η κάθε χρονιά είναι ξεχωριστή, κάθε επαγγελματίας παίκτης πρέπει κάθε μέρα να έχει κίνητρο. Το παρελθόν θα το θυμόμαστε όταν σταματήσουμε το μπάσκετ. Θέλουμε πολύ να πάμε στο Final Four και να το κερδίσουμε. Πρώτα την ΤΣΣΚΑ και μετά και τον τελικό».

Για τις τρεις νίκες του Ολυμπιακού επί της ΤΣΣΚΑ σε Final Four: «Λογικό είναι αυτό το πράγμα να τους πεισμώνει. Δεν είναι εύκολο να τους κερδίσεις τόσες φορές ωστόσο κάθε παιχνίδι είναι ξεχωριστό. Η ΤΣΣΚΑ είναι καλή ομάδα, παίζει καλό μπάσκετ, είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης και αυτό είναι ένα διαφορετικό Final Four από τα άλλα. Στα Final Four κάθε ομάδα θέλει να το κερδίζει».

Για τον σταθερό κορμό που διαθέτουν και οι τέσσερις ομάδες του Final Four: «Ένα ρόστερ και η χημεία του δεν πάει να πει πάντα ότι θα υπάρχει επιτυχία, ωστόσο κάθε ομάδα αντεπεξέρχεται καλύτερα στη διάρκεια της χρονιάς. Εμείς τα καταφέραμε μια χαρά μέσα στη χρονιά, ήμασταν ενωμένοι, αντιδράσαμε μετά από άσχημα αποτελέσματα και τα καταφέραμε στο τέλος».

Για τους οπαδούς του Ολυμπιακού που θα βρεθούν στην Πόλη: «Τους ευχαριστούμε πολύ που σε δύσκολες εποχές κάνουν το ταξίδι στην Τουρκία. Είναι δύσκολο να πληρώνεις διαμονή, αεροπορικά. Μακάρι να τους κάνουμε υπερήφανους και να προσέχουν».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα