WEB tv Κόσμος

Παναγία των Παρισίων: Εικόνες σοκ μέσα από τον Καθεδρικό

Ακούστε το άρθρο

Άναυδη η Γαλλία από την καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων.

Υπό έλεγχο μετά από σχεδόν 9 ώρες η φωτιά στη Notre Dame. Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε βαριά, το μοναδικό θύμα της ανείπωτης τραγωδίας. Σώθηκαν οι πύργοι – σύμβολο του Καθεδρικού, καταστράφηκε ολοσχερώς η ξύλινη οροφή, κατέρρευσε το κωδωνοστάσιο.

Επί περισσότερες από 8,5 ώρες, 400 και πλέον πυροσβέστες έδιναν τη μάχηγια να σώσουν την Παναγία των Παρισίων από την πύρινη λαίλαπα. Από την κόλαση που δημιούργησε η φωτιά που ξέσπασε στις 19:50 το απόγευμα της Δευτέρας (15.04.2019) και τέθηκε τελικά υπό έλεγχο τα ξημερώματα της Τρίτης.

Οι εικόνες από το εσωτερικό της Notre Dame, λίγες ώρες πριν η φωτιά τεθεί υπό έλεγχο προκαλούν δέος. Το κόκκινο της φωτιάς παντού και ένας μεγάλος σταυρός στο βάθος να δεσπόζει μέσα στους πυκνούς καπνούς.

Ήταν λίγο μετά τις 04:00 τα ξημερώματα (ώρα Γαλλίας) όταν η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι η φωτιά στην Παναγιά των Παρισίων, που όλο το βράδυ κατέστρεφε τον Καθεδρικό σύμβολο, τέθηκε υπό έλεγχο.

Η πολύωρη μάχη με τις φλόγες άφησε πίσω της την Notre Dame πληγωμένη βαριά. Άφησε κι έναν πυροσβέστη σοβαρά τραυματία. Είναι το μοναδικό ανθρώπινο θύμα της καταστροφής. Σαν από θαύμα δεν υπήρξαν νεκροί.

Τα ξημερώματα έμεναν πια μόνο μερικές τοπικές εστίες να κατασβεστούν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπύραρχος Γκαμπριέλ Πλις, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής του Παρισιού.

Μετά από τιτάνια μάχη, την οποία παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα όλος ο κόσμος, η κτιριακή δομή της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε. Κατά τη διάρκεια της μάχης με τις φλόγες είχαν εκφραστεί φόβοι πως ίσως ο Ναός των 850 ετών, δεν θα μπορούσε να αντέξει. Αλλά η Παναγία των Παρισίων, εκείνη που «είδε» την ιστορία να γράφεται, που έστεψε βασιλιάδες και αυτοκράτορες, που έζησε πολέμους και επαναστάσεις, άντεξε.

Παναγία των Παρισίων

Από το μένος της φωτιάς κατέρρευσε μεγάλο μέρος της οροφής του Ναού. Η πέτρινη κτιριακή δομή, οι δυο εμβληματικοί πύργοι σύμβολο άντεξαν.

Η φωτιά εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτιρίου που ανεγέρθηκε πριν από σχεδόν 850 χρόνια, φθάνοντας στο βέλος της, που κατέρρευσε, ακολουθούμενο από ουσιαστικά όλη τη στέγη.

Ενώ οι φλόγες συνέχιζαν να κατακαίνε τον Ναό όλο το βράδυ, πυροσβέστες μάχονταν για να αποτρέψουν την κατάρρευση του ενός κωδωνοστασίου του, ενώ προσπαθούσαν να περισώσουν όσα περισσότερα θρησκευτικά κειμήλιακαι  ανεκτίμητης αξίας  έργα τέχνης ήταν δυνατόν.

Οι εικόνες μεταδόθηκαν απ’ άκρη σ’ άκρη και άφησαν την υφήλιο συγκλονισμένη να παρακολουθεί και τους Παριζιάνους να προσεύχονται με δάκρυα στα μάτια να αντέξει η Παναγιά τους.

Click4more: Ο Ουγκό είχε περιγράψει τη φωτιά το 1831!

Αποσβολωμένοι, Παριζιάνοι, τουρίστες (καθολικοί, άθεοι, μουσουλμάνοι) αδυνατούσαν να πάρουν τα μάτια τους από το θέαμα της πύρινης κόλασης στην Παναγία των Παρισίων, στο Ιλ ντε λα Σιτέ, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Κάποιοι έψαλλαν το Χαίρε Μαρία, άλλοι προσεύχοντανγονατιστοί. Έβρεχε στάχτη.

Οι πυροσβέστες χρειάστηκε να δώσουν μάχη με τον καπνό και με το λιωμένομολύβι που έσταζε στην προσπάθειά τους να σώσουν κάποιους από τους θησαυρούς μέσα στη Νοτρ Νταμ.

Ένα αγκάθινο στεφάνι διακοσμημένο με χρυσό κι ένα άμφιο που φόραγε ο Λουδοβίκος ο Θ’, επίσης γνωστός ως ο Λουδοβίκος ο Άγιος, μονάρχης της Γαλλίας τον 13ο αιώνα, σώθηκαν, είπε ο μονσινιόρ Πατρίκ Σοβέ, ιερωμένος αρμόδιος για τη διαχείριση της Παναγίας των Παρισίων. Αλλά οι πυροσβέστες δεν μπόρεσαν να κατεβάσουν κάποιους από τους ανεκτίμητους μεγάλουςπίνακες ζωγραφικής έγκαιρα.

Πολλά έργα τέχνης, που βρίσκονταν στη Notre Dame απομακρύνθηκαν με ασφάλεια, διαβεβαίωσε η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό τόνισε επιτόπου πως πολλά έργα τέχνης που βρίσκονταν στον καθεδρικό ναό.

Από την πρώτη στιγμή η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια της φωτιάς. Η πιο πιθανή εκτίμηση είναι πως πρόκειται για ατύχημα. Στην Παναγιά των Παρισίων (Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO) ήταν άλλωστε σε εξέλιξη εργασίες ανακαίνισης. Σκαλωσιές υπήρχαν παντού και ορισμένα από τα περίφημα μπρούτζινα γλυπτά του είχαναφαιρεθεί την περασμένη εβδομάδα για συντήρηση.

Η Παναγία των Παρισίων άρχισε να οικοδομείται το 1163 και ολοκληρώθηκε περίπου έναν αιώνα αργότερα. Θεωρείται υπόδειγμα της γαλλικής γοτθικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Η οροφή του ναού, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καταστράφηκε, ήταν μια από τις παλαιότερες τέτοιες κατασκευές στο Παρίσι.

newsit.gr

Όλη η επικαιρότητα