Παναγιώτα Τσάγκου – Άντα Παναγιωτοπούλου: «Φιλοζωία δεν είναι τα like στο facebook»

Η φράση «φιλοζωία δεν είναι τα like στο  facebook» που ακούσαμε από δύο γυναίκες, την κτηνίατρο κ. Παναγιώτα Τσάγκου και την πρόεδρο του φιλοζωικού συλλόγου Λεχαινών κ. Άντα Παναγιωτοπούλου, δύο γυναίκες  που δίνουν αγώνα για τα αδέσποτα, μας προσγείωσε στην σκληρή πραγματικότητα.

Το θέμα με τα αδέσποτα (σκυλιά και γάτες) έγινε πρόβλημα για όλους τους δήμους και από την στιγμή που (χρόνια πριν) η αγορά ήθελε ως μόδα την απόκτηση ενός σκύλου για «δώρο» και μετά το «δώρο» κατέληγε στον δρόμο.

Το πρόβλημα εντάθηκε με την ανύπαρκτη πολιτική για τα αδέσποτα και όλοι επαναπαύθηκαν στην σκληρή μεν νομοθεσία που θέλει να προστατεύουμε τα ζώα, αλλά πολλοί την αγνοούν αφού δεν εφαρμόζεται. Φαύλος κύκλος.

Και ερχόμαστε στην σκληρή πραγματικότητα. Εκατοντάδες τα αδέσποτα στους δρόμους, σε όλους τους δήμους και το χειρότερο, περισσεύει η βαρβαρότητα σε βάρος των αδέσποτων.

Χειρουργεί-σώζει και… πληρώνει

Η κτηνίατρος Παναγιώτα Τσάγκου που διατηρεί κατάστημα στα Λεχαινά είναι γνωστή σε όλο τον Κάμπο και όχι μόνο. Είναι η κτηνίατρος που αποφεύγει την ευθανασία και δίνει αγώνα στο χειρουργικό τραπέζι για να σώσει τον σκύλο. Και στο ερώτημα ποιος πληρώνει το κόστος της επέμβασης, η απάντηση είναι: η ίδια!

Στο κτηνιατρείο της την ημέρα που την επισκεφθήκαμε είχε επτά αδέσποτα που είχαν κακοποιηθεί από συμπολίτες μας και  που ήδη είχε χειρουργήσει:  « Έχουμε ιδρύσει τον Φιλοζωικό Σύλλογο στα Λεχαινά. Είμαστε μία ομάδα  εθελοντών που μαζεύουμε τα αδέσποτα, τα στειρώνω στο κτηνιατρείο μου με την βοήθεια εθελοντών τους οποίους ευχαριστώ, τα φροντίζω, τα θεραπεύω με δική μου δαπάνη (σ.σ. το κόστος μόνο των φαρμάκων είναι υψηλό) αλλά μετά; Μετά δεν ενδιαφέρεται κανείς να τα φιλοξενήσει. Μα όλοι έχουμε μια αυλή στο σπίτι μας. Δεν μπορούμε τουλάχιστον να φιλοξενήσουμε για ένα δύο μήνες ένα αδέσποτο; Τα like στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι αρκετά, η φιλοζωία είναι διαρκής αγώνας…», τονίζει η κ. Τσάγκου και συνεχίζει: «  δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης  έχει στειρώσει όλα κι όλα 35 αδέσποτα σε δυόμισι χρόνια. Καταλαβαίνετε ότι εάν δεν στειρώναμε εμείς οι 2 -3 εθελοντές τι θα γινόταν από κουτάβια στα Λεχαινά. Όνειρό μου πάντως είναι να δημιουργήσω ένα κέντρο προστασίας ζώων, αλλά φοβούμαι ότι θα μείνει μόνο όνειρο»

Πραγματικοί φιλόζωοι

Στο ιατρείο της η κ. Τσάγκου είχε και τον σκύλο από το Στρούσι που ο εξολοθρευτής  του προσπάθησε να τον αποτελειώσει βασανίζοντάς τον με πρωτοφανή βαρβαρότητα. Τον σκύλο χειρούργησε με επιτυχία  η κ. Τσάγκου. «Ήταν δύσκολη περίπτωση. Τοποθετήσαμε πλέγμα στο κρανίο του ενώ του έγινε εξόρυξη οφθαλμού. Σήμερα ήρθε στο ιατρείο η συμπολίτισσά μας κ. Βαγγελίτσα Νομικού και ζήτησε να τον υιοθετήσει. Την ευχαριστούμε από την καρδιά μας! Στην αυλή της έχει άλλα δέκα αδέσποτα που φροντίζει. Είναι πραγματική φιλόζωος.».

Έκκληση για φιλοξενία

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Φιλοζωϊκού συλλόγου Λεχαινών η κ. Παναγιωτοπούλου Άντα  δήλωσε: «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις φιλοξενίες των αδέσποτων. Έχω στο σπίτι μου έντεκα σκυλιά και κάνω έκκληση σε όσους έχουν χώρο να φιλοξενούν  αδέσποτα σκυλιά. Στον σύλλογο είμαστε 70 μέλη και μόνο τρία με ενεργή οικονομική συμμετοχή, οπότε αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του προβλήματος».