Αχαϊα Ηλεία

Παναγιώτης Μπράμος: “Η ημέρα στο γραφείο μου είναι γεμάτη προκλήσεις και μάχες”

Ακούστε το άρθρο

Πεισματάρης με στόχο και σκοπό να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου του και την αλλαγή της νοοτροπίας, καταρτισμένος στα Οικονομικά και Νομικά λόγω σπουδών, μας αποκαλύπτει ότι η προϋπόθεση για να σπουδάσει μακριά από τον τόπο του, ήταν … να επιστρέψει σε αυτόν και να παλέψει. Κάθε μέρα στο γραφείο του στην Περιφέρεια, ο Ηλείος Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, δίνει μάχες και αντιμετωπίζει προκλήσεις. Και απ ότι φαίνεται, τα καταφέρνει μια χαρά.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη που έδωσε στο tempo24 και τη δημοσιογράφο Βίκυ Αθανασοπούλου:

– Υπηρετήσατε αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 και μέχρι σήμερα σας βρίσκουμε στο νευραλγικό πόστο του αντιπεριφερειάρχη οικονομικών. Να ξεκινήσουμε με αυτή τη μετάβαση;

Βεβαίως. Οφείλω να ομολογήσω ότι η μετάβαση από το πόστο του αντιπεριφερειάρχη αγροτικής ανάπτυξης σε εκείνο του οικονομικών ήταν μία πρόκληση. Για αυτό δέχτηκα χωρίς δεύτερη σκέψη μόλις μου προτάθηκε από τον περιφερειάρχη. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ορθή διαχείριση της οικονομίας του τόπου μας μπορεί να προσφέρει αποτελέσματα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Με αυτόν τον τρόπο, η μετάβαση αυτή αποτελεί για εμένα προσφορά στους συμπολίτες μου.

– Απόφοιτος Φυσικής Αγωγής, Νομικής και διδάκτωρ Πανεπιστημίου. Πλούσιο το βιογραφικό και η μέχρι σήμερα πορεία σας, παρά το νεαρό της ηλικίας σας. Πώς πήρατε την απόφαση να επιστρέψετε μετά τις σπουδές στον τόπο σας; 

Το να επιστρέψω στην πατρίδα μου ήταν η προϋπόθεση πάνω στην οποία στηρίχτηκε η απόφασή μου να φύγω για σπουδές. Το διάστημα κατά το οποίο υπήρξα μακριά από τον τόπο μου ποτέ δεν ήταν μεγάλο, πάντοτε επέστρεφα. Οι σπουδές βοήθησαν να διευρύνω τους ορίζοντές μου προκειμένου να μπορέσω να συνεισφέρω στον τόπο μου. Για αυτό άλλωστε προτρέπω τη νέα γενιά να κυνηγήσει τα ακαδημαϊκά της όνειρα και για όσους είναι ήδη μακριά, ελπίζω να επιστρέψουν γιατί ο τόπος μας τους έχει ανάγκη. Οι ρίζες μου είναι εδώ, η καρδιά μου πάντα χτυπούσε για την ιδιαίτερη πατρίδα μου και οι αγωνίες μου ήταν οι αγωνίες των συμπολιτών μου. Επομένως, η απόφαση να επιστρέψω ήταν ξεκάθαρα ειλημμένη μέσα μου.

– Σας ενδιέφερε πάντα η ενασχόληση με τα κοινά; Να υποθέσουμε ότι θα συνεχίσετε τον αγώνα που έχετε επιτυχώς ξεκινήσει;

Η πραγματική ενασχόληση με τα κοινά προϋποθέτει αγώνα. Προσωπικά η ενασχόληση με τα κοινά του τόπου μου δεν αποτελεί μόνο ενδιαφέρον, αλλά ‘μεράκι’ και όραμα για ένα καλύτερο μέλλον για τις παρούσες και μέλλουσες γενεές. Η προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον είναι διαρκής και δεν σταματά ποτέ. Αυτό που ξεκίνησα με τις τελευταίες εκλογές έχω σκοπό να το συνεχίσω προσφέροντας στους ανθρώπους και υπηρετώντας το κοινό καλό.

– Περιγράψτε μας, μια μέρα στο γραφείο σας στην Περιφέρεια…

Αρχικά η μέρα στην Περιφέρεια δεν έχει συγκεκριμένο ωράριο. Είναι μία θέση που απαιτεί 24η διαθεσιμότητα και εγρήγορση. Κάθε μέρα της εβδομάδας πρέπει να είμαστε στις επάλξεις, δεν είναι η τυπική δουλειά του γραφείου. Οι ευθύνες είναι μεγάλες, οι απαιτήσεις αυξημένες και η ανάγκη για διαρκή συνεργασία επιβεβλημένη. Τα προβλήματα που παρουσιάζονται πρέπει να επιλύονται γρήγορα και αποτελεσματικά και σε αυτό οφείλω να αναγνωρίσω τις προσπάθειες και την ικανότητα του εργασιακού δυναμικού της Περιφέρειας και των συνεργατών μου. Η ημέρα στο γραφείο στην Περιφέρεια είναι γεμάτη προκλήσεις και μάχες για την ανάπτυξη του τόπου μας.

– Ας υποθέσουμε ότι μπορούμε να χαρακτηρίσουμε με τρεις λέξεις την πορεία των οικονομικών, ποιες θα ήταν αυτές;

Αγώνας διαρκούς βελτίωσης.

– Ποια είναι μέχρι σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχετε αντιμετωπίσει;

Δυστυχώς τα προβλήματα είναι εμφανή και δυσεπίλυτα πολλές φορές σε πολλούς τομείς της καθημερινής δραστηριότητας. Ωστόσο, εκείνο που θεωρώ ως το πλέον απαιτητικό είναι η αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει από νοοτροπίες του παρελθόντος, πεπαλαιωμένες πλέον που πρέπει να εξαλειφθούν, καθώς και από αστοχίες της Κεντρικής Διοίκησης. Είναι αλήθεια ότι αυτό επιβαρύνει και δυσχεραίνει τον αγώνα.

– Πού έχετε πάει ένα βήμα μπροστά, χωρίς να το έχετε προγραμματίσει και πού εκτιμάτε ότι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια;

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι αρκετά δύσκολη και υπάρχει κίνδυνος να ακουστώ αυστηρός. Πιστεύω ότι ο αγώνας για τα κοινά είναι διαρκής, δεν εφησυχάζω. Το βλέμμα είναι προς το μέλλον και σε όσα χρειάζονται να γίνονται περαιτέρω, με βήματα σταθερά. Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει σημαντική προσπάθεια στην πάταξη της γραφειοκρατίας, η οποία προέρχεται από τις αγκυλώσεις της κεντρικής διοίκησης και τις αστοχίες της νομοθεσίας. Ωστόσο, απαιτείται ακόμη περισσότερη προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών και της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Η οικονομική ύφεση και η κρίση που ταλανίζει όλους τους τομείς και τους κλάδους της δραστηριότητας απαιτούν συντονισμό, συνεργασία, υλοποίηση έργων και επιστροφή στην ανάπτυξη.

– Ποιοι είναι οι στόχοι για τον επόμενο χρόνο και ποιους κλάδους “αγγίζουν”;

Ο στόχος είναι σαφής: η προώθηση της οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η παροχή οικονομικών κινήτρων στους συμπολίτες μας. Φυσικά, ο γενικότερος αυτός στόχος εξειδικεύεται μέσω συγκεκριμένων δράσεων όπως η εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος, δηλαδή η αλλαγή λογιστικού για την αποτελεσματικότερη άσκηση της δημόσιας διοίκησης, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, η αναβάθμιση των υπηρεσιών κτλ. Επίσης, είναι αναγκαία η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και των αγκυλωμένων διαδικασιών που έχει δημιουργήσει η πολυνομία. Κρίνεται εξίσου απαραίτητη η επιτάχυνση των έργων σε δημοπράτηση από την οικονομική επιτροπή, με σκοπό τη συμβασιοποίησή τους και εν τέλει την απορρόφηση κονδυλίων, με ταυτόχρονη επιτάχυνση των πληρωμών προς την τοπική κοινωνία που ταλανίζεται από την οικονομική κρίση. Η προσπάθεια για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας δεν αποτελεί στόχο μόνο του επόμενου χρόνου, αλλά στόχο των τελευταίων ετών που θα συνεχιστεί με επιμονή και υπομονή με εντατική προετοιμασία και σχεδιασμό.

Όλη η επικαιρότητα