Παναγιώτης Λαλέζας: Ονειρεμένη ζωή!

Έχοντας επιλέξει από ιδιαίτερα νεαρή ηλικία το επάγγελμα με το οποίο θέλει να ασχοληθεί, ο ταλαντούχος τραγουδιστής Παναγιώτης Λάλεζας έχει καταφέρει να ξεχωρίσει με το εξαιρετικό ταλέντο του και την μοναδική του φωνή. Στα τόσα χρόνια πορείας του στο χώρο, έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει σπουδαίες συνεργασίες με μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού στερεώματος. Η τελευταία του συνεργασία με τον νέο και ταλαντούχο Γιάννη Κορίζη, έχει κερδίσει ήδη τις εντυπώσεις του κόσμου και έχει δημιουργήσει μια νέα φιλία που στο μέλλον μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Σήμερα, μας μιλά σε «Πρώτο Ενικό» για τη μέχρι τώρα πορεία του και την αγάπη του για το τραγούδι.

Με αφορμή τη συνεργασία σας με τον νεαρό και ιδιαίτερα ταλαντούχο Γιάννη Κορίζη στο τραγούδι «Γιατί δεν μ’ άκουσες ποτέ», θα θέλαμε να μας μεταφέρετε τα συναισθήματά σας και τις εντυπώσεις του κόσμου μέχρι στιγμής.

Ο Γιάννης Κορίζης είναι πράγματι ένας ταλαντούχος νέος τραγουδοποιός, γι’ αυτό προέκυψε και η συνεργασία μας. Παρέλαβε και αυτός από τον πατέρα του το χάρισμα της μουσικότητας και στην ακουστική μου μοιάζει με κάποιον που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους παλαιότερους στο χώρο του. Όσο για το τραγούδι που είπαμε μαζί τα σχόλια είναι θετικά και αγαπήθηκε πολύ και από τους δικούς μου ακόμη και σκληροπυρηνικούς ακροατές του δημοτικού τραγουδιού.

Τι σημαίνει για εσάς μουσική και ποια η θέση της στη ζωή σας;

Η μουσική για μένα είναι το μεγάλο δώρο του Θεού στον άνθρωπο, μπορεί να σου πει πράγματα και να τα νιώσεις καλύτερα από το λόγο, αρκεί να έχεις μουσική παιδεία και λεπτές χορδές στην ψυχή σου, που θα δονούνται εσωτερικά και που θα ερμηνεύουν τα μηνύματα αυτά της μουσικής. Στη ζωή μου μετά την οικογένεια κατέχει τον πρώτο ρόλο.

Πότε ξεκινήσατε τα πρώτα βήματά σας στο χώρο; Υπήρξε κάποιο πρόσωπο ή αφορμή που σας έστρεψε προς αυτή την κατεύθυνση;

Από την κούνια παράλληλα με τις πρώτες λέξεις τραγουδούσα κιόλας. 8 ετών συμμετείχα σε συναυλία, 9 ετών ήρθε ο πρώτος δίσκος 33 στροφών και από την ίδια ηλικία συμμετείχα σε διαγωνισμούς, όπου αποσπούσα πρώτα βραβεία. Ο πατέρας μου, αυτός είναι ο άνθρωπος που χρωστώ τα πάντα στη ζωή και στο τραγούδι. Αγρότης στο επάγγελμα, αλλά σπουδαίος τραγουδιστής και μερακλής άνθρωπος.

Ποιες είναι οι δικές σας μουσικές επιρροές και ποιοι άνθρωποι αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για εσάς;

Ο πατέρας μου ήταν ο πρώτος δάσκαλος που μου έμαθε να τραγουδώ σωστά τα τραγούδια του τόπου μου, του Μοριά. Ο πατέρας μου με μύησε στο να διακρίνω τους καλούς τραγουδιστές και να επιλέγω τι θα κρατήσω από ποιον. Έτσι άκουγα τους παλιούς μερακλήδες από τα χωριά μας και από τη δισκογραφία τον Παπασιδέρη, Ρούκουνα, Εσκενάζυ, Αραπάκη, Καρναβά, Βέρρα, Κολλητήρη, Κιτσάκη. Έπαιρνα από τον καθένα τους, όπως η μέλισσα το μέλι από χιλιάδες λουλούδια και λουλουδάκια.

Το διάστημα αυτό, ετοιμάζετε κάποια νέα δουλειά που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Οραματίζομαι μια σειρά από δίσκους με τα τοπικά μουσικά διαμερίσματα-μοτίβα του Μοριά, με πρώτο δίσκο τα τραγούδια της ιδιαίτερης πατρίδας μου, της Αργολιδοκορινθίας.

Κλείνοντας, ποια είναι η συμβουλή σας σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με το τραγούδι;

Ένας που θέλει να ασχοληθεί με το δημοτικό τραγούδι να τρέξει, να πάει στο χωριό του να βρει τους τελευταίους βιωματικούς τραγουδιστές του τόπου του, να πιαστεί στο χορό στο πανηγύρι να χορέψει μαζί τους και να γίνει κομμάτι ξανά της τοπικής κοινωνίας μακριά από ωδεία και φωνητικές.

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στην Αρχαία Κόρινθο από αγρότες γονείς, ο Παναγιώτης Λάλεζας τραγουδάει από 9 ετών στη δισκογραφία και από τα 10 ξεκίνησε η επαγγελματική δραστηριότητα του με δίσκους, κοινωνικές εκδηλώσεις, γάμους, πανηγύρια, συναυλίες, παραστάσεις χορευτικών σε Ελλάδα και στο εξωτερικό στην ομογένεια. Έχει 40 προσωπικούς δίσκους. Έχει συνεργαστεί με παλαιότερους μουσικούς και τραγουδιστές του χώρου, δασκάλους για τον ίδιο. Έχει τραγουδήσει συνθέσεις του Νίκου Μαμαγκάκη και με την Εστουδιαντίνα και το Γιώργο Νταλάρα ξαναζωντάνεψε το Σμυρνέικο τραγούδι. Βρίσκεται στην εκπαίδευση 15 χρόνια από το ΤΕΙ Ηπείρου, Λύκεια Ελληνίδων, Σίμωνα Καρρά, Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το BERKLEE COLLEGE στη Βοστώνη, όπου κλήθηκε να δείξει το μουσικό θησαυρό της χώρας μας σε καθηγητές και μαθητές του πανεπιστημίου. Είναι πατέρας τριών παιδιών από τον πρώτο του γάμο, ενώ πρόσφατα απέκτησε και το τέταρτό του με την νέα του σύντροφο.