Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Panama Papers: Στην Ευρωβουλή η συζήτηση για τη φοροδιαφυγή

Ακούστε το άρθρο

Καλύτερες ρυθμίσεις για τους μεσολαβητές, βελτιωμένη προστασία των whistle-blowers (πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος) και ελάχιστο συντελεστή εταιρικής φορολογίας στην ΕΕ είναι μερικές από τις προτάσεις της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Panama Papers. Η έκθεση της αρμόδιας επιτροπής συζητείται στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία του αρμόδιου Επιτρόπου Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, απουσία –ωστόσο- της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών, που απουσίαζαν από την συζήτηση.

«Τα Panama, όπως και πρόσφατα τα Paradise Papers, μας υπέδειξαν τους τρόπους φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, αλλά και το ρόλο των ενδιάμεσων σε όλες αυτές τις διαδικασίες. Αυτό όμως που κυρίως τόνισαν ήταν η ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια», είπε ο Γάλλος Επίτροπος, ο οποίος ενημέρωσε τους παριστάμενους για τις εξελίξεις στο πρόσφατο ECOFIN, όπου εγκρίθηκε η «μαύρη λίστα» με τα 17 κράτη και η «γκρίζα λίστα» με τα 47.

«Ναι, πολλοί θα περίμεναν πολλά παραπάνω. Αλλά είναι μια πρόοδος. Μια σημαντική πρόοδος», υπεραμύνθηκε των εξελίξεων ο Πιερ Μοσκοβισί. «Υπάρχουν 47 κράτη που θέλησαν να αλλάξουν το φορολογικό τους σύστημα για να μην συμπεριληφθούν στη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων. Αυτό είναι από μόνο του ένα βήμα. Σε τρεις μήνες, θα ελέγξουμε την πορεία τους κι αν έχουν συμμορφωθεί. Αν όχι, θα μπουν τελικά στη μαύρη λίστα», εξήγησε, ζητώντας από τα κράτη-μέλη να επιβάλουν κυρώσεις.

Οι συστάσεις της Επιτροπής Pana Committee αποτελούν μέρος μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που προτάθηκαν από την ειδική έρευνα του Κοινοβουλίου για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή (PANA), η οποία ολοκλήρωσε την έρευνά της μετά από 18 μήνες εργασίας. Οι ευρωβουλευτές και ο Επίτροπος Pierre Moscovici συζήτησαν τα πορίσματα της Επιτροπής, η οποία αρχικά δημιουργήθηκε μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Τετάρτη.

«Μια κάποια πρόοδος», είπε ο Μοσκοβισί

Ο Επίτροπος είπε ότι «Κοινοβούλιο και Επιτροπή πηγαίνουν χέρι με χέρι στην αντιμετώπιση των φορολογικών παραδείσων» και ζήτησε να μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις με ειδική πλειοψηφία και όχι με «ομοφωνία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν 18 διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε επίπεδο συνεργασίας. Χαιρετίζω την έγκριση από το Συμβούλιο της πρότασης για το ΦΠΑ. Αναμένεται να κερδίσουμε 50 εκ. ευρώ από αυτήν την αλλαγή, χρήματα που μέχρι σήμερα πήγαιναν στο οργανωμένο έγκλημα ή την τρομοκρατία», τόνισε ο Επίτροπος.

«Είμαστε ικανοποιημένοι; Όχι, θα πρέπει να συνεχίσουμε. Η Επιτροπή θα παίζει σημαντικό ρόλο μέχρι τελευταία μέρα της θητείας της. Η Κομισιόν αναλαμβάνει τις ευθύνες της. έχουμε προωθήσει ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Δεν είναι μόνο μια αλλαγή νομοθεσίας για την καταπολέμηση της απάτης, αλλά η κορωνίδα των μεταρρυθμίσεων. Έχετε δίκιο κύριοι ευρωβουλευτές, ότι πρέπει να επιταχύνουμε διαδικασίες και το Συμβούλιο επίσης, πριν από το τέλος του 2018. Εμείς θέλουμε να εφαρμοστεί μια απλή αρχή: οι επιχειρήσεις να πληρώνουν φόρους εκεί που βρίσκεται η κερδοφορία τους. Η Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για πιο δίκαια φορολόγηση», κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί.

Παρέμβαση Ελλήνων ευρωβουλευτών

Το λόγο έλαβαν αρκετοί ευρωβουλευτές, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη να γίνουν αλλαγές στον τομέα της φορολόγησης και εντός της ΕΕ.

Το λόγο πήρε ο Ευρωβουλευτής ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος. «Ομολογείται ότι και μετά τις αποκαλύψεις, που δεν εξυπηρετούν βέβαια τη διαφάνεια, απλώς ανταγωνιστικά συμφέροντα, πολλαπλασιάστηκαν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης οι φορολογικοί παράδεισοι», είπε. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά από παζάρια, εξαίρεσε από τους φορολογικούς παραδείσους περιπτώσεις κραγμένες όπως τα Νησιά Κεϊμαν κ.λ.π. Το συζητούμενο ψήφισμα επιμένει και προτρέπει σε διάκριση παράνομων και νόμιμων τακτικών φοροδιαφυγής και φοροαπαλλαγής, διαιωνίζοντας τα φορολογικά προνόμια του κεφαλαίου που πληρώνει ο λαός με άγρια φοροεπιδρομή, όπως με την αύξηση του ΦΠΑ στα Ελληνικά νησιά που δοκιμάζονται. Ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών. Άρση φορολογικού, τραπεζικού, εμπορικού απορρήτου. Απαγόρευση off shore εταιρειών, έλεγχο κίνησης κεφαλαίων. Γιατί δεν τα κάνετε αυτά; Μα γιατί αυτά πάνε κόντρα στο DNA του συστήματος σας και της Ευρωπαϊκής Ένωσής του : ελευθερία του κεφαλαίου να μετακινείται, να θησαυρίζει εκεί όπου μπορεί καλύτερα. Αυτό δεν μπορείτε να το βελτιώσετε.  Μόνο ανατρέπεται», είπε ο Σ. Ζαριανόπουλος.

Επίσης, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς είπε ότι «το χτύπημα της φοροαποφυγής βρίσκεται στο Συμβούλιο, εκεί όπου υπάρχουν κράτη μέλη που όχι μόνο δεν επιθυμούν συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά τις εμποδίζουν. Ωστόσο, η ίδια η ΕΕ επιθυμεί να υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Νομίζω ότι εκεί είναι το κλειδί. Προτείνω να ληφθούν αποφάσεις με τον εξής γνώμονα: οι πολυεθνικές που βγάζουν κέρδη εντός της ΕΕ, να φορολογούνται στο συγκεκριμένο κράτος-μέλος. Αν περάσει η βασική αρχή ξεκινάμε πολύ σωστά».

Πηγή: NEWS247

Όλη η επικαιρότητα