WEB tv Ηλεία

Πανάρχαια έθιμα στην αποκριά της Αμαλιάδας (vid)

Ακούστε το άρθρο

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΑΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ & Ο ΒΛΑΧΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ – ΧΘΕΣ Η ΜΑΓΙΚΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥΠΟΛΗ

Σε ένα μοναδικό κλίμα, σε μια μυσταγωγία άγνωστη για τα έθιμα στο νομό μας, «μπήκαν» όσοι είχαν την τύχη το απόγευμα του Σαββάτου να παρακολουθήσουν τα αποκριάτικα δρώμενα, στο πλαίσιο του Αμαλιαδίτικου Καρναβαλιού…

Οι Μωμόγεροι από την Κοζάνη, η παλαιότερη μορφή ελληνικού λαϊκού θεάτρου και ο Βλάχικος Γάμος της Θήβας, που έχει καταχωρηθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και στον Παγκόσμιο Κατάλογο της UNESCO, «καθήλωσαν» τον κόσμο, σε μια πανδαισία ήχων, χορευτικών, περίτεχνων στολών και νοημάτων που έρχονται από τα βάθη των αιώνων αναλλοίωτα στο χρόνο…

Οι  «Μωμόγεροι» ή τα «Κοτσαμάνια», ήρθαν  με τις περίτεχνες περικεφαλαίες τους, συνοδεία οργάνων, να ζωντανέψουν όψεις του πανάρχαιου εθίμου που μετέφεραν οι πρόγονοί τους από τον ορεινό Πόντο στις νέες τους πατρίδες, στην περιοχή της Κοζάνης.

Ο Βλάχικος Γάμος της Θήβας καταχωρήθηκε στοΕθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού,  ως «Ανοιξιάτικο ευετηρικό, ευγονικό δρώμενο το οποίο επιτελείται την περίοδο των Απόκρεων και συγκεκριμένα την Κυριακή της Τυρινής και κορυφώνεται την Καθαρή Δευτέρα. Παρουσιάζεται ως σάτιρα ενός παραδοσιακού γάμου, ως εικονικός ποιμενικός γάμος, ως μια γαμήλια τελετουργία, η οποία συνίσταται από επιμέρους τελετουργικές πράξεις οι οποίες συνδέονται με «τάξη» και κανόνες ακολουθίας μεταξύ τους και στην οποία παλαιότερα συμμετείχαν μόνο άντρες σε όλους τους πρωταγωνιστικούς και δευτερεύοντες ρόλους». Αποτελεί σατυρική παραλλαγή τέλεσης ποιμενικού γάμου και εμφανίζεται σαν αποκριάτικο έθιμο περί τα μέσα του 19ου αιώνα στην πόλη της Θήβας.

Η μεγάλη παραδοσιακή εκδήλωση του Σαββάτου με τα αποκριάτικα δρώμενα και τους χορούς πλαισιώθηκε με το πρόγραμμα από την ορχήστρα του Φώτη Τζανέτου.

Συμμετείχαν και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου Ήλιδας, όπως τα χορευτικά τμήματα του δήμου, ο Σύλλογος Παραδοσιακού Τραγουδιού «Ο Μωριάς», ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Ρίζες», το Πελοποννησιακό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών «Πέλοπας», ο Σύλλογος Σαβαλίων και οι Πολιτιστικός Λαογραφικός – Μορφωτικός Σύλλογος «Έλισσα».

Χθες το πρωί, και πάλι στην κεντρική πλατεία της πόλης το καρναβαλικό κλίμα  έδωσε το στίγμα του μέσα από την Μαγική Καρναβαλούπολη!

Μικροί καρναβαλιστές έπαιξαν με κλόουν, ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ και αγαπημένους ήρωες από κινούμενα σχέδια, σε ένα μοναδικό αποκριάτικο πάρτι με χορό και πολύ κέφι.

Οι προετοιμασίες για την μεγάλη παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 23 Φεβρουαρίου «προχωρούν» με εντατικούς ρυθμούς και οι δηλώσεις συμμετοχής των πληρωμάτων αναμένεται να αποτελέσουν νέο…ρεκόρ συμμετοχών, σύμφωνα με τους διοργανωτές!

Δείτε φωτογραφίες:

Όλη η επικαιρότητα