Εκπαίδευση

Πανελλαδικές 2013: «Eνστάσεις» για τα θέματα της Φυσικής από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών

panelinies.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ενστάσεις για την «ποιότητα» των θεμάτων της Φυσικής, στα οποία διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι της Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, διατυπώνει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών., που τονίζει ότι τα θέματα απαιτούσαν αυξημένη μαθηματική επεξεργασία.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της επιτροπής επίλυσης των θεμάτων, επισημαίνεται ότι τα θέματα κάλυπταν σχεδόν το εύρος της εξεταστέας ύλης. Ήταν απαιτητικά και απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους μαθητές, ωστόσο δεν είχαν την απαραίτητη διαβάθμιση. Τα περισσότερα ερωτήματα απαιτούσαν αυξημένη μαθηματική επεξεργασία σε βάρος της αξιολόγησης των εννοιών της Φυσικής και του συνολικού χρόνου εξέτασης. Τρεις ερωτήσεις (Β2,Δ2,Δ3) ήταν έξω από το πνεύμα διδασκαλίας, το πνεύμα του σχολικού βιβλίου και της αξιολόγησης της Φυσικής.

Η Επιτροπή υποστηρίζει, τέλος, ότι προκλήθηκε σύγχυση στην έναρξη επεξεργασίας των θεμάτων από τους εξεταζόμενους, εξαιτίας διευκρίνισης που δόθηκε για το θέμα Β2 από την Επιτροπή των Εξετάσεων, η οποία θα μπορούσε να μην είχε δοθεί, γεγονός που επιβάρυνε τη συνολική απόδοση των υποψηφίων.

Υπενθυμίζεται ότι, το πρωί, σε περίπου 15 εξεταστικά κέντρα, η Επιτροπή των Εξετάσεων αναγκάστηκε να ξαναστείλει τα θέματα Φυσικής, επειδή ένα σχήμα δεν ήταν ευκρινές στη φωτοτυπία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση έναρξης της εξέτασης για περίπου μία ώρα.

Εν τω μεταξύ, στο ζήτημα που προέκυψε με τα Μαθηματικά την Τρίτη, κατά τη διάρκεια των Εξετάσεων των υποψηφίων των επαγγελματικών λυκείων, επανέρχεται σήμερα με «non paper» η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη, η Μαθηματική Εταιρεία διαπίστωσε την ύπαρξη λάθους σε ένα από τα θέματα (Δ3) των Μαθηματικών, ωστόσο η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, αν και «παραδέχθηκε» ότι όντως υπήρξε κάποιο πρόβλημα, δεν προχώρησε σε ακύρωση του θέματος.

Σήμερα λοιπόν, το υπουργείο Παιδείας, με «non paper» σχετικά με το θέμα Δ3 του μαθήματος «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας» των εσπερινών λυκείων, υπογραμμίζει τα εξής:
 
«1. H Ελληνική Εταιρεία Μαθηματικών δεν κάνει καμία αναφορά στην επίσημη ανακοίνωσή της (http://www.hms.gr/node/708), για ακύρωση του συγκεκριμένου θέματος.

Όπως αναφέρει «καλούμε… να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και να δώσει οδηγίες για τον τρόπο βαθμολόγησης των γραπτών».

Αυτό ακριβώς έπραξε αμέσως η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων. Με οδηγία που έχει ήδη σταλεί, κατευθύνει όλα τα Βαθμολογικά Κέντρα σχετικά με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την ισότιμη και αντικειμενική βαθμολόγηση όλων των υποψηφίων, όπως σε ανάλογες περιπτώσεις έχει συμβεί κατά τα προηγούμενα χρόνια.
 
2. Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΕ, στο συγκεκριμένο μάθημα, στο οποίο εξετάστηκαν 500 περίπου υποψήφιοι, δόθηκε μια ασύμβατη υπόθεση, που ουδόλως επηρεάζει την επίλυση του θέματος.
 
3. Επίσης, επισημαίνουμε πως το θέμα αντιστοιχεί στο 8/100 της συνολικής βαθμολογίας του μαθήματος».

Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα