Ηλεία Πολιτισμός

Πανελλήνια συστράτευση για την Αρχαία Ολυμπία – ΚΕΔΕ και δήμος Αρχ. Ολυμπίας ένωσαν τις δυνάμεις τους

Ακούστε το άρθρο

Ισχυρός σύμμαχος της Αρχαίας Ολυμπίας είναι και επίσημα από χθες η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), καθώς ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με σειρά δεσμεύσων για την ανάδειξη της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο συνυπέγραψε με τον δήμαρχο Ευθύμιο Κοτζιά. Η συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ολυμπίας, υπό την προεδρία του Γιώργου Πατούλη, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων για την τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Πιόνγκτσανγκ 2018».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι η ΚΕΔΕ τιμά με το προσήκον δέος τον ισχυρό συμβολισμό της Αρχαίας Ολυμπίας και δεσμεύτηκε ότι θα μεταλαμπαδεύσει το Ολυμπιακό Ιδεώδες και τη σπουδαιότητα της διακήρυξης ειρήνης σε όλα τα όργανα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων &Περιφερειών, του οποίου είναι αντιπρόεδρος.

«Θα γίνεται κάθε χρόνο πολιτιστική συνεδρίαση στην Αρχαία Ολυμπία, για να δείξουμε πόσο τιμούμε τους συμβολισμούς της περιοχής. Θέλουμς το Ολυμπιακό Φως άσβεστο και επιδίωξή μας είναι να το πετύχουμε μέσα από την αποκέντρωση, την επιχειρηματικότητα και την ανάδειξη των ιστορικών καταβολών μας», είπε ο κ. Πατούλης.

Στο ψήφισμα αναφέρεται η δέσμευση για ενέργειες που θα καταστήσουν την Ολυμπία σύγχρονο κέντρο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Ειρήνης για την Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η ανάδειξη τόπων με ιστορικά μνημεία όπως η Ολυμπία είναι καθήκον για τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, διότι τα μνημεία αποτελούν πανανθρώπινη κληρονομιά. Παρώνήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι η Ολυμπία δεν πρέπει να αρκεστεί στην τουριστική της διάσταση, αλλά να συνδεθεί με την παιδεία, σύμφωνα με το όραμ του Πιερ ντε Κουμπερτέν. Επίσης, ο κ. Γεωργιόπουλος άφησε αιχμές  για τη ΔΟΕ καταλογίζοντάς της ιδιοκτησιακή αντίληψη, ειδικά στο ζήτημα της Ολυμπιακής Φλόγας.

Αιχμές Χριστοδουλόπουλου

Ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, άσκησε δριμεία κριτική στην Πολιτεία και στη ΔΟΕ, προσάπτοντας υποκριτικό ενδιαφέρον και σημείωσε ότι είναι πρόθυμος να συμπορευθεί με την Ολυμπία για την ανάδειξη του ζωτικού άξονα Ήλιδα-Ολυμπία.

«Η ΔΟΕ, αλλά και το Ελληνικό Κράτος, κράτησαν από το σύνολο της Ολυμπιακής περιοχής, μόνο το Αρχαίο Στάδιο και αφήνουν στο σκοτάδι ολόκληρο τον γεωγραφικό και πολιτισμικό ιστό της γέννησης και γιγάντωσης του Ολυμπισμού και των Αξιών του. Η Φλόγα θα φύγει παίρνοντας το Φως των Αξιών μας και πίσω της θα αφήσει την σκιά της εγκατάλειψης», είπε ο κ. Χριστοδουλόπουλος και πρόσθεσε:

«Δηλώνω έτοιμος να σταθώ στο πλευρό των δίκαιων αιτημάτων της Ολυμπίας, γιατί είμαι ιστορικά και ηθικά υποχρεωμένος να το πράξω, ως εκπρόσωπος της μείζονος διοργανώτριας πόλης των αρχαίων αγώνων. Είμαστε έτοιμοι, ως δήμος, να αξιοποιήσουμε, από κοινού με την Ολυμπία, κάθε πρωτοβουλία ανάδειξης των δίκαιων και, Οικουμενικά ωφέλιμων, αιτημάτων μας.

 

Διεθνοποίηση και χρηματοδότηση

Ο δήμαρχος Πηνειού και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Αλέξης Καστρινός συνεχάρη τον κ. Πατούλη για την πρωτοβουλία του να εγκρίνει τις επιχορηγήσεις των τελετών Αφής και συμπλήρωσε ότι η ΚΕΔΕ θα είναι έμπρακτα δίπλα στην Ολυμπία.

Από την πλευρά του το μέλος του Δ.Σ. Γιάννης Λυμπέρης εξέφρασε την ελπίδα  διεθνοποίησης του ψηφίσματος και πρότεινε τη διεκδίκηση συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αυτοδιοίκησης στην Ολυμπία. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, υπογραμμίζοντας τον κομβικό ρόλο της Ολυμπίας στην ηλειακή οικονομία.

Η Επιτροπή Πολιτισμού
και Αθλητισμού

Πριν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. συνήλθε η Επιτροπή Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΚΕΔΕ υπό την προεδρία του Γιάννη Λυμπέρη, τ. δημάρχου Ήλιδας και μέλους του Δ.Σ. Ο κ. Λυμπέρης εισηγήθηκε και έγινε ομόφωνα αποδεκτό να καταστεί η Αρχαία Ολυμπία ιστορική έδρα της επιτροπής Πολιτισμού της ΚΕΔΕ. Στη συνεδρίαση αυτή ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε εμπνευσμένη την απόφαση της επιτροπής να συνεδριάσει στην Ολυμπία και να κάνει την συγκεκριμένη εισήγηση, δίνοντας εύσημα στον πρόεδρο κ. Λυμπέρη για την πρωτοβουλία. Παρών στη συνεδρίαση και ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Δεββές, ο οποίος καλωσώρισε τους αιρετούς τονίζοντας ότι η ΚΕΔΕ έχει τη δυνατότητα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο να προωθήσει τις Ολυμπιακές αξίες ώστε να γίνουν κτήμα κάθε πόλης. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε και ο τ. δήμαρχος Γιώργος Αηδόνης.

Ο κ. Κοτζιάς προσέφερε στον κ. Πατούλη ένα αναμνηστικό μπρούτζινο γλυπτό που συμβολίζει την Ολυμπιακή Φλόγα, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ του ανταπέδωσε ως δώρο ένα αγαλματίδιο αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης, τονίζοντας με έμφαση ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να επιδιώκει πάντα τη νίκη.

Όλη η επικαιρότητα