Αχαϊα

Πανεπιστήμιο Πατρών – Κυριαζοπούλου: Αποκτάμε Νομική κι ας φωνάζουν

Ακούστε το άρθρο

«Πρώτη φορά στο αυτοδιοίκητο ενός Πανεπιστημίου παρεμβαίνει άλλο πανεπιστήμιο και όχι η πολιτεία».
Η συγκεκριμένη επισήμανση γίνεται μέσω της «εφ.Πελοπόννησος» από την πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου μετά τον ξεσηκωμό που έχουν προκαλέσει οι αντιδράσεις των άλλων Νομικών Σχολών της χώρας.

Η ίδια υπογραμμίζει ότι η ίδρυση της τέταρτης Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών είναι «τελειωμένη υπόθεση. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για μη ειλημμένη κυβερνητική απόφαση. Μέχρι το τέλος του χρόνου, το αργότερο αρχές του επόμενου, θα έχουμε καταθέσει το σχετικό σχεδιασμό και θα έχουν γίνει και τα βήματα που πρέπει». Η ίδρυσή της θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται. Ως εκ τούτου οι όποιες πολιτικές, κοινωνικές και πανεπιστημιακές αντιδράσεις υπάρχουν δεν πρόκειται να επηρεάσουν την ίδρυσή της.

«Το πώς θα αναπτυχθεί ένα πανεπιστήμιο δεν μπορεί να το κρίνει άλλο πανεπιστήμιο. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα πράγματα» ανέφερε μιλώντας στην «Π» η κ. Κυριαζοπούλου και προσθέτει:
«Ο λόγος που δεν θέλουν αναπτυχθεί η Νομική σχολή στην Πάτρα μόνον ιδιοτελείς μπορεί να είναι. ΄΄Αύριο΄΄ μπορεί να έχουμε ιδιωτική νομική σχολή στη χώρα, τι θα πούμε; Δεν τη θέλουμε; Το κάθε πανεπιστήμιο οφείλει να κοιτάζει το χώρο του και να διεκδικεί την ανάπτυξή του πάντα με βάση τα ακαδημαϊκά και επιστημονικά κριτήρια.

Εν τω μεταξύ το θέμα αυτό επρόκειτο, σύμφωνα με τις δημόσιες τοποθετήσεις άλλων πανεπιστημιακών αρχών της χώρας να τεθεί στην πρόσφατη Σύνοδο των Πρυτάνεων με σκοπό να κληθεί ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου να αιτιολογήσει τη συγκεκριμένη απόφασή του. Τελικά όμως το θέμα δεν τέθηκε, ίσως υπό το πρίσμα που επισήμανε παραπάνω η κ. Κυριαζοπούλου.

Ωστόσο το κλίμα των αντιδράσεων δεν έχει υποχωρήσει. Πέραν των πολιτικών και κοινωνικών φορέων, οι ηγεσίες των τριών άλλων Νομικών Σχολών της χώρας (Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Θράκης) τάσσονται απέναντι υποστηρίζοντας ότι η ίδρυση της τέταρτης Νομικής θα έχει ως αποτέλεσμα την αποψίλωσή τους.

Πηγή: Εφ.Πελοπόννησος

Όλη η επικαιρότητα