Ηλεία

Πανηλειακή απεργία στις 25 Φλεβάρη – Το Συμβούλιο Αιρετών κάνει το πρώτο δυναμικό βήμα

Ακούστε το άρθρο

Η ομόφωνη απόφαση για Πανηλειακή Γενική απεργία, την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020, με αίτημα την συνέχιση των εργολαβιών που εκτελούνται στο δρόμο Πάτρα – Πύργος χαρακτήρισε την χθεσινή συνεδρίαση του Πανηλειακού Συμβούλιο Αιρετών που πραγματοποιήθηκε στο Λάτσειο δημοτικό μέγαρο Πύργου. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν και άλλα φλέγοντα θέματα που απασχολούν το νομό Ηλείας (δημιουργία χοτ σποτ, Πανεπιστημιακές σχολές κ.α.). Ταυτόχρονα αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για συντονισμό κοινών απεργιακών κινητοποιήσεων με τα νησιά της Ζάκυνθου και της Κεφαλλονιάς.

Στο Λάτσειο βρέθηκαν χθες πληθώρα αυτοδιοικητικών που πήραν το λόγο (σ.σ. αναφέρονται παρακάτω), ανάμεσα τους και ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων καθώς και απλοί πολίτες. Όλοι τους συνέδραμαν με τις προτάσεις και τις απόψεις τους στο να διεξαχθεί δημοκρατικός διάλογος ισχυροποιώντας λειτουργικά το όργανο.

Η ολομέλεια των Αιρετών της Ηλείας εκτός της απόφασης για την απεργιακή κινητοποίηση στις 25 Φεβρουαρίου, εξέλεξε και 11μελή Γραμματεία. Η ακριβής μορφή της κινητοποίησης θα οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες ενώ το όργανο διεκδίκησης αναμένεται μέσα σε κοντινό χρονικό διάστημα να προβεί και σε άλλες δράσεις για τα υπόλοιπα (σ.σ. εκτός του Πάτρα – Πύργος) ζητήματα του νομού…

Την συζήτηση συντόνισε ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος που παίρνοντας το λόγο στο ξεκίνημα τόνισε πως «Πρέπει εκφράζοντας τη λαϊκή κυριαρχία που εκφράζουμε αναμφισβήτητα να ενδυναμώσουμε τη φωνή, να αναδείξουμε τα επιχειρήματα μας και να πούμε ότι οι πρόθυμοι είναι λίγοι και δεν εκφράζουν τη κοινωνία όπως έχει αποτυπωθεί η βούληση της. Το έργο Πάτρα – Πύργος όπως ανακοινώθηκε έχει τρομερή ασάφεια διαγράμματος και χρηματοδότησης. Η συνέχεια του έργου εδώ και τώρα φαίνεται ουτοπία. Τα Πανεπιστήμια ξεθωριάζουν ως οραματικά στοιχεία και στη θέση τους μπαίνει  μια ατέρμονη γραφειοκρατική προσέγγιση. Και σε μια περιοχή που στηρίζει τις ελπίδες της μόνο στον τουρισμό έρχεται μονομερώς μια απόφαση για ίδρυση χοτ σποτ για 2000 μετανάστες-πρόσφυγες. Το κλίμα έχει βαρύνει πολύ και ποτέ στη ιστορία δεν κέρδισαν αυτοί που σιωπούσαν και δήλωναν υποταγή στις απόψεις και στα κελεύσματα των εξουσιών. Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να αθροίσουμε δυνάμεις. Κανείς δεν διαφωνεί για την αναγκαιότητα κάποιων έργων όπως ο δρόμος η το Πανεπιστήμιο ή η αποτροπή της δημιουργίας χοτ σποτ ως μεθόδευση δημιουργίας φυλακής ανθρώπων. Κάποιοι είχαν ως πρακτική για πολλά χρόνια να πολιτεύονται στο ημίφως ή στο παρασκήνιο με αποτέλεσμα να είμαστε τελευταίοι στους δείκτες αναπτύξεις. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Να συνεχίσουμε με αξιοπρέπεια με επιχειρήματα και με το κορυφαίο δημοκρατικό δικαίωμα που είναι η συμμετοχή. Με απόντα τον πολίτη στα ζητήματα που τον αφορούν δεν έγινε ποτέ τίποτα. Η Κοινωνία πίστεψε σε εμάς για να φέρουνε καλύτερες μέρες σ` αυτό το τόπο. Στις 11 Νοεμβρίου 2019 η συγκέντρωση στο Ξυστρή είχε τεράστια επιτυχία και κάποιοι προσπάθησαν να την υπονομεύσουν. Ο Μητροπολίτης Ηλείας είχε πει τότε “ήταν ανάγκη σήμερα να καλέσει ο υπουργός τους δημάρχους;”… Δεν τηρήθηκε η υπόσχεση του υπουργού να τους ξανακαλέσει. Χάθηκαν δυο εκπαιδευτικοί και –κατά σύμπτωση- έγινε άλλη συνάντηση με τον υπουργό όπου ακούστηκαν διάφορα που δεν ικανοποίησαν κανέναν.  Βρήκαν κάποιοι την ευκαιρία να “πουλήσουν” ένα  τέτοιος ζήτημα ζωής ή θανάτου. Δεν έχουμε δικαίωμα να αδιαφορούμε για τα θύματα. Πρέπει να υπάρξει ένταση, πρέπει να ξεσηκωθούμε. Είμαι σίγουρος ότι τότε ο Πρωθυπουργός θα αντιληφθεί και θα προλάβει την αναστολή του έργου γιατί εκεί οδηγείται».

Ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος δήλωσε ότι «Δεν έχουμε αξιοποιήσει το γεγονός ότι από το δρόμο Πάτρα – Πύργος εξυπηρετούνται Ζάκυνθος και Κεφαλονιά και πρέπει να τους καλέσουμε στον αγώνα μας. Θέμα είναι και η διόρθωση του δρόμου έως ότου φτιαχτεί ο νέος. Ο δήμος Πηνειού είναι αρωγός και στα θέματα για Πανεπιστημιακές σχολές και κατά την δημιουργίας χοτ σποτ.  Να παλέψουμε με αγωνιστική διάθεση για την ακεραιότητα των συμπολιτών μας. Να υπηρετήσουμε αυτό που ζητάει ο Ηλειακός λαός».

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος είπε πως «Για το Πάτρα – Πύργος είναι πολλά τα εάν και δεν βλέπω να υπάρχει περίπτωση να μπουν οι νέοι παραχωρησιούχοι μέσα στο 2020. Ενώνω τις δυνάμεις μου με όλους του άλλους αιρετούς και φορείς για να μην έχουμε φυλακισμένες ψυχές που θα δημιουργήσουν –σίγουρα- προβλήματα στο νομό μας και θεωρώ αδιανόητο να φύγει από το νομό το ΤΕΦΑΑ».

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Ήλιδας, Δημήτρης Κράλλης, «άπλωσε» την ατζέντα των ζητημάτων που θα πρέπει να διαθέτει η κίνηση, αναφέροντας πως «Το Συμβούλιο Αιρετών είναι μονόδρομος. Εργαλείο μας η γενική απεργία. Ζητάμε να συνεχιστεί το Πάτρα – Πύργος, λέμε όχι στην δομή τύπου χοτ σποτ ναι στην  φιλοξενία σε καταλύματα με διαχείριση πόρων από το Κράτος και όχι από τις ΜΚΟ. Να σταλεί φάκελος διεκδίκησης στο υπουργείο για το ΤΕΦΑΑ στον Πύργο και να διεκδικήσουμε υποδομές για το Τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα. Ισχυρό αυτόνομο νοσοκομείο στην Αμαλιάδα, ανάκληση του ΠΔ για τον Κυπαρισσιακό, Επιχειρηματικό Πάρκο ανάμεσα Ανδραβίδα – Κυλλήνη, υπογειοποίηση του ΤΟΕΒ Γαστούνης, μέριμνα για τα πυρόπληκτα δάνεια και το Ταμείο Μολυβιάτη καθώς και ανάδειξη των λουτρών στο Λίντζι». Παράλληλα ο κ. Κράλλης εισηγήθηκε ως ημέρα κινητοποίησης να είναι η 25η Φεβρουαρίου (Τρίτη).

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Τάκης Δημητρουλόπουλος τόνισε ότι «Θα πρέπει να υπάρξει αποτελεσματικότητα και να επικεντρώσουμε στο Πάτρα – Πύργος. Η κινητοποίηση μπορεί να ξεκινήσει στην Ηλεία και ολοκληρωθεί στην Αθήνα. Στα υπόλοιπα θέματα μπορούμε να διοργανώσουμε κινητοποιήσεις σε άλλες ημερομηνίες».

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου Νώντας Κυριαζής ανέφερε ότι «Θεωρώ πως κι αυτοί που απουσιάζουν στη συνέχεια θα συμπορευτούν. Η ισχύς εν τη ενώσει πρέπει να διακρίνει τον αγώνα μας και σε αυτόν πρέπει να συμμετάσχουν Ζάκυνθος και Κεφαλονιά».

Ο αντιδήμαρχος Πύργου Λάμπης Αριστειδόπουλος υπεραμύνθηκε της στάσης του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας και του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νεκτάριου Φαρμάκη και Βασίλη Γιαννόπουλου, αντίστοιχα, που έχουν δηλώσει πως θα δώσουν μάχη για την ολοκλήρωση του Πάτρα – Πύργος.

Η αντιδήμαρχος Ζαχάρως Δήμητρα Σκαλτσά τόνισε πως « Το Πάτρα – Πύργος πρέπει να γίνει όπως πρέπει να γίνει και το Πύργος – Καλό Νερό. Να αλλάξει επίσης και το ΠΔ για τον Καϊάφα και τον Κυπαρισσιακό».

Ο αντιδήμαρχος Λεχαινών Σάκης Κεκάτος ανέφερε ότι «Οι συνδημότες μου στα Λεχαινά θέλουν να συνεχιστεί ο δρόμος Πάτρα – Πύργος. Οτιδήποτε άλλο μας βρίσκει αντίθετους».

Ο Περιφ. Σύμβουλος Ηλείας Παναγιώτης Μπράμος είπε πως «Στη συνάντηση με τον υπουργό ακούσαμε πολλά εάν αντί για χρονοδιαγράμματα. Πλέον περιμένουμε την απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τύχη του έργου. Δεν τίθεται θέμα Νότιας χάραξης. Θα συμφωνήσω με συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου».

Ο Περιφ. Σύμβουλος Ηλείας Μανώλης Αγιομυργιαννάκης σχολίασε ότι «Αν θέλουμε να πετύχουμε να πάμε όλοι στο Μαξίμου. Πάσχουμε από ενότητα. Είμαστε κι εμείς υπαίτιοι για ότι συμβαίνει. Αν για τα θέματα του χοτ σπότ και των Πανεπιστημιακών τμημάτων υπάρχουν ψεγάδια για το Πάτρα – Πύργος δεν έχουν να μας πουν τίποτα! Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να γίνει μέχρι το 2023 με όποιον εργολάβο κι αν είναι».

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας Νίκος Μαρούντας  σχολίασε πως «Στην ατζέντα των διεκδικήσεων μπορούμε να βάλουμε και την κατασκευή Αθλητικού Κέντρου στην Ολυμπία καθώς και τη σύνδεση της με την θάλασσα. Λέμε ότι το Πάτρα Πύργος πρέπει να συνεχιστεί χωρίς καθυστερήσεις και ότι η δημιουργία χοτ σποτ δεν ταιριάζει στον τόπο μας».

Ο δημοτικός σύμβουλος Πύργου Θοδωρής Κόρδας είπε πως «Οι Αχαιοί βάζουν φρένο στην ανάπτυξη της Ηλείας», με τον δήμαρχο Πύργου να συμπληρώνει πως «Έχουμε πόλεμο και οι συμμαχίες αλλάζουν».

Ο γεν. γραμματέας του Σωματείου Παραπληγικών  και κινητικά Αναπήρων Ηλείας Γιώργος Παπανικολόπουλος  τόνισε πως «Από ατυχήματα στον υπάρχοντα δρόμο Πάτρα – Πύργος έχουν μείνει πολλοί ανάπηροι. Οι ΑμεΑ λένε ναι στον αγώνα και να κλείσουμε τον δρόμο και 500 φορές αν χρειαστεί».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος τόνισε πως «Ας αποφύγουμε την εσώστρφεια. Όσοι θέλουν ας αγωνιστούν. Θα πρέπει να μας απασχολήσει το πώς θα συντηρήσουμε το θέμα επικοινωνιακά ώστε να βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα σε Πανελλαδικό επίπεδο κι ένας τρόπος είναι και η δημιουργία ενός δυνατού σποτ που θα προβάλλεται στα ΜΜΕ».

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Τρύφωνας Αθανασόπουλος πρόσθεσε πως «Απαιτείται συμμαχία με τις κοινωνίες της Αχαΐας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς αφού όλοι περνάμε από τον ίδιο δρόμο. Μια συμμαχία της κοινωνίας μπορεί να ανατρέψει τα πράγματα και σας ενημερώνω ότι οι ΕΛΜΕ όλων των νομών αποφάσισαν να κάνουν κινητοποίηση στα σαράντα των δυο συναδέλφων μας που έχασαν την ζωή τους πρόσφατα, στα Λεχαινά».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης ανέφερε ότι «Πρέπει να διαθέτουμε και εναλλακτικές προτάσεις. Ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά τον δρόμο πολλά χρόνια τώρα. Μήπως πρέπει να αποκλείσουμε το υπουργείο Υποδομών;»…

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Θεοδωρόπουλος είπε πως «Χρειάζεται πρωτοτυπία στις δράσεις που θα αποφασιστούν. Αν χρειαστεί ας πηγαίνουμε καθημερινά στη Αθήνα».

Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας Αλέκος Γαλανόπουλος σχολίασε πως «Οι απόντες γνωρίζουν κάτι παραπάνω; Συμφωνούμε στις κινητοποιήσεις και προτείνουμε να ζητηθεί βοήθεια και από τους Έλληνες ευρωβουλευτές».

Οι μαθητές της 3ης Λυκείου του 2ου ΓΕΛ Πύργου (σ.σ. που πρόσφατα είχαν συμμετάσχει στις καταλήψεις για το Πάτρα – πύργος) ανέφεραν ότι «Η πρωτοβουλία του Συμβουλίου είναι ορθή και ελπίζουμε ότι θα είναι το έναυσμα για την λύση του ζητήματος του δρόμου».

Όλη η επικαιρότητα