Πανηλειακή Γενική Απεργία την Τετάρτη 26 Φλεβάρη – «Όχι στον δρόμο του θανάτου»

Με βασική απόφαση τη διοργάνωση Πανηλειακής γενικής απεργίας, στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου 2020, για τη συνέχιση των εργασιών του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία – Τσακώνα, συνεδρίασε χθες το μεσημέρι στο Λάτσειο δημοτικό μέγαρο Πύργου το Πανηλειακό Συμβούλιο Αιρετών. Η απεργιακή κινητοποίηση θα έχει ως «επίκεντρο» την περιοχή της Βουπρασίας, στα όρια Ηλείας – Αχαΐας, όπου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οποία θα κληθούν όλοι (σ.σ. πολίτες, βουλευτές, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων κ.α.) να δώσουν το παρών λέγοντας όχι στον δρόμο του θανάτου…

Τη διοργάνωση της Πανηλειακής απεργίας θα έχει το Πανηλειακό Συμβούλιο Αιρετών με κεντρικά συνθήματα «Όλη η Ηλεία μια φωνή», «Όχι στο δρόμο του θανάτου» και βασικό αίτημα διεκδίκησης -για την Ηλεία του μέλλοντος- τη συνέχιση των εργασιών στον δρόμο Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία – Τσακώνα που –άμα την κατασκευή του- δεν θα πρέπει να έχει διόδια…

Συμμετέχουν οι δήμοι Πύργου, Πηνειού και Ανδραβίδας -Κυλλήνης, το Εργατικό Κέντρο Πύργου, η ΕΛΜΕ Ηλείας, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου και μαζικοί φορείς του νομού καθώς και φορείς από τους νομούς Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας.

Οι παραπάνω θα αναλάβουν να «τρέξουν» το διαδικαστικό και να κινητοποιήσουν τους πολίτες καθώς και να επικοινωνήσουν το γεγονός με διάφορους τρόπους, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.

Στην χθεσινή συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, πήραν μέρος ο δήμαρχος Πύργος Τάκης Αντωνακόπουλος, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Τάκης Δημητρουλόπουλος, οι επικεφαλής της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και Δημήτρης Κράλλης, αντίστοιχα, ο γενικός γραμματέας του δήμου Πύργου Γιάννης Βαρελάς, ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Νίκος Μαρούντας, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Τρύφωνας Αθανασόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας Νίκος Κατσαρός, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου Νίκος Βέντρας, το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλών και Νηπιαγωγών Πύργου Αθανάσιος Κατσίμπελης…

Στα αξιοσημείωτα και η συμπαράταξη στο διεκδικητικό όργανο του γνωστού Ηλείου δημιουργού (στιχουργού και ραδιοφωνικού παραγωγού) Γιάννη Τζουανόπουλου  που πρότεινε την διεξαγωγή συναυλίας στις 6 Απριλίου 2020…

Αρχικά το λόγο πήρε οπ δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος που τόνισε, μεταξύ άλλων, πώς «Μετά τη τελευταία συνάντηση που είχαμε συμφωνήσαμε ομόφωνα να προχωρήσουμε σε διοργάνωση κινητοποιήσεων γιατί οι εξελίξεις στα μεγάλα θέματα της περιοχής δεν είναι καλές. Δηλαδή και για το δρόμο Πάτρα – Πύργος δεν παίρνουμε μια απάντηση όσον αφορά τη διασφάλιση χρηματοδότησης του έργου άρα δεν έχουμε χρηματοδοτικό πλαίσιο και δεν έχουμε και σαφές χρονοδιάγραμμα. Απλά διαχέεται μια ελπίδα ότι ο δρόμος θα γίνει… το πως θα γίνει είναι ένα ανοιχτό θέμα.

Απαιτούμε να εξαντληθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης και να μας δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση και επίσης ζητούμε να κατασκευαστεί ο δρόμος με κόστος όχι περισσότερο από το προβλεπόμενο σήμερα καθώς και να μην έχει διόδια. Τα παραπάνω αποτελούν θέση μεγάλων φορέων της περιοχής που συμμετέχουν στο συμβούλιο και από ότι διέκρινα το πολιτικό σύστημα της χώρας, εκπρόσωποι του οποίου επισκέπτονται την περιοχή μας έτσι αναφέρεται, να γίνει ο δρόμος χωρίς αύξηση κόστους και χωρίς διόδια και να ξεκινήσει άμεσα.

Κάποιοι άλλοι στην περιοχή μας έχουν άποψη που ευαρεστεί τους ιθύνοντες,. Εμείς δεν αποτελούμε διασκεδαστές των εξουσιών είμαστε οι ενοχλητικοί της κάθε εξουσίας διαχρονικά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε πράγματα στον τόπο μας. Η λογική να γίνει το έργο, και να γίνει όπως να’ ναι, και ας κοστίσει όσο να `ναι και ας έχει και διόδια, δε νομίζω ότι εκφράζει κανένα σοβαρό άνθρωπο. Τόση ασάφεια και αδιαφορία για ένα έργο πνοής δεν δικαιολογείται να ομολογείται από πολιτικά στελέχη και δη από αυτοδιοικητικούς. Ή μιλάμε για τεράστια αφέλεια ή υπάρχει δόλος. Δεν είναι σοβαρός λόγος δημόσιας διατύπωσης αυτό να βγαίνεις να λες ας κοστίσει όσο να `ναι και όπως να `ναι. Εμείς λέμε ότι αυτή η άποψη είναι άποψη συναλλαγής και δεν οδηγεί πουθενά».

Ο δήμαρχος Πύργου δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στα θέματα της δημιουργίας κλειστού τύπου κέντρου φιλοξενίας στο Επιτάλιο αλλά και στο περιστατικό με την λιποθυμία μαθήτριας στον Πύργο… «Το χοτ – σποτ παρά κινητοποιήσεις μας στο Επιτάλιο και τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, δεν έχουμε δει κάτι σαφές εκτός και αν υπάρξει συνολική αναθεώρηση σχεδίου και δημιουργηθούν μόνο στα νησιά. Μέχρι τώρα για το Επιτάλιο δεν υπάρχει αναίρεση. Μετά τα πανεπιστήμια που αφαιρέθηκαν με ένα νόμο… και κυρίως για την περιοχή του Πύργου η οικονομική κρίση αποτυπώθηκε με το πιο ακραίο περιστατικό που συγκλόνισε τη χώρα με την λιποθυμία μαθήτριας έξω από το σχολείο της. Ως πραγματικό γεγονός αποτυπώνει το μέγεθος της κρίσης και της διαχρονικής εγκατάλειψης που έχει η περιοχή μας.

Για όλα αυτά, όπως είπαμε και την προηγούμενη φορά ότι ο άγονος και ατελέσφορος διάλογος για επικοινωνιακή χρήση δεν έχει αποδώσει. Βλέπουμε επιτροπές να πηγαινοέρχονται στην Αθήνα, να φωτογραφίζονται και να διαχέουν μια αισιοδοξία ανυπόστατη, πράγματα που δεν έχουν καμία άξια. Εν τέλει η πολιτική ιστορία δείχνει ότι μόνο με κοινωνικούς αγώνες και με το λαό παρόντα, οργανωμένο και δυναμικό, κέρδιζαν τα μεγάλα ζητήματα οι πολίτες και οι κοινωνίες», πρόσθεσε ο κ. Αντωνακόπουλος.

«Ήρθε η ώρα των πολιτών»…

Ο δήμαρχος Πύργου κατέληξε λέγοντας ότι «Ήρθε η ώρα των πολιτών, να θυμηθούμε τους αγώνες και έτσι για το δρόμο Πάτρα Πύργος – Τσακωνα, κινητοποιείται όλη η Περιφέρεια. Η Καλαμάτα έχει αντιληφθεί πόσο σημαντικός είναι ο δρόμος, μίλησα μαζί τους, και θέλουν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, όπως και ο δήμαρχος της Πάτρας, στην Κεφαλονιά επίσης, ενώ εκκρεμεί η Ζάκυνθος. Έχουμε στείλει παντού γραπτές ενημερώσεις και προσκλήσεις και θα πρέπει να γίνει μια συγκέντρωση δυναμική, να υπάρξουν ομιλητές απ’ όλη την Περιφέρεια γιατί ο δρόμος αυτός οδεύει στις καλένδες»…

Συναυλία στην Αθήνα, στις 6 Απριλίου…

Από την πλευρά του ο Γιάννης Τζουανόπουλος δήλωσε πως «Μου προτάθηκε  η συμμετοχή στις δράσεις του οργάνου και είναι κάτι που δεν μπορώ να το αρνηθώ, είμαι πέρα από πολιτικές αντιπαραθέσεις, είμαι με την κοινωνία, με αυτό το δίκαιο αίτημα για την κατσκευή του αυτοκινήτοδρομου. Έχω γράψει και τραγούδι που λέγεται “Το ζεϊμπέκικο της ασφάλτου” που το ερμηνέυει η Ελένη Βιτάλη και ένα ακόμα τραγούδι που το τραγουδά ο Δημήτρης Μπάσης. Μια συναυλία θα μπορούσε να γίνει πριν το Πάσχα, πιθανόν στις 6 Απριλίου. Πιστεύω ότι θα είναι μια δυνατή φωνή για την Ηλεία στο Σύνταγμα ή στο χώρο της Βουλής, όπου θα συμμετέχουν απ’ όλες τις πόλεις που αναφέρθηκαν και γενικά η Πελοπόννησος θα δώσει το παρόν με συνθέτες, ερμηνευτές κ.α. Θα υπάρχουν μεγάλα ονόματα που θα μας τιμήσουν και θα είναι αντάξια της συναυλιακής βραδιάς που είχα διοργανώσει στο Ηρώδειο».

 

«Κάτω από τη λαϊκή αντίδραση θα συμμετάσχουν όλοι»…

Παίρνοντας το λόγο ο Δημήτρης Κράλλης τόνισε ότι «Πρέπει το γεγονός της κινητοποίησης να διαχυθεί στα μέσα ενημέρωσης και στα σόσιαλ μίντια. Το Πανηλειακό Συμβούλιο Αιρετών πρέπει να υπογράφει και από κάτω η συμμετοχή πρέπει να είναι συγκεκριμένη. Σε πρώτη φάση η Ηλεία πρέπει να δει ποιοι το υπογράφουν και να αναρωτιέται για τους απόντες. Κάτω από τη λαϊκή αντίδραση στο τέλος θα έλθουν όλοι. Όσον αφορά το δήμο Ήλιδας, όλη η αντιπολίτευση έχουμε υπογράψει και ζητήσει εγγράφως να συζητηθεί το θέμα για απόφαση. Διευρύνεται το μέτωπο και από το κεντρικό επιτελείο πρέπει να βγαίνουν οι φορείς και να απευθύνουν κάλεσμα».