Γ Εθνική

ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ : Ντέρμπι απ’ τα παλιά με Παναιγιάλειο (3μ.μ.)!

Ακούστε το άρθρο

Ένα πολύ μεγάλο πελοποννησιακό ντέρμπι που έχει γράψει την δική του ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι έτοιμο να φιλοξενήσει σήμερα το Δημοτικό στάδιο του Αιγίου αφού στις 3 μ.μ. θα τεθούν αντιμέτωποι Παναιγιάλειος και Πανηλειακός στο σπουδαιότερο παιχνίδι της 11ης ημέρας στον 6ο όμιλο της Γ’ Εθνικής.

Οι ερυθρόλευκοι, αν και για έναν ακόμα αγώνα θα παραταχθούν με ελλείψεις έχουν πολύ καλή ψυχολογία, απόρροια των τελευταίων νικών και των καλών εμφανίσεων και θα ψάξουν ακόμα μια νίκη που θα τους ανεβάσει κι άλλο βαθμολογικά και θα τους φέρει ακόμα πιο κοντά στην δεύτερη θέση.

Ο Άγγελος Διγκόζης είδε με ικανοποίηση του Καπετανάκη και Π. Τσίγκρηλα να ξεπερνούν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν και να τίθενται στην διάθεση του, αντίθετα δεν μπορεί να υπολογίζει ακόμα στον Φ. Παναγόπουλο και φυσικά στον Μπουρνέλη που θα χάσει το υπόλοιπο της σεζόν. Αμφίβολος, αν και σε καλύτερη κατάσταση, ο Χατζηστάμου.

Στο Αίγιο, οι ερυθρόλευκοι δεν θα είναι μόνοι καθώς όπως ανακοίνωσαν οι οργανωμένοι φίλοι της ομάδας, θα πραγματοποιηθεί εκδρομή που θα ξεκινήσει από το Δημοτικό στάδιο Πύργου «Χ. Βιλαέτης» στις 10.30 μ.μ. με σκοπό να βρεθούν στο πλευρό των ποδοσφαιριστών σε αυτό το σημαντικό παιχνίδι.

Ας θυμηθούμε ορισμένα παιχνίδια που «σημάδεψαν» την… σχέση των δύο σημερινών αντιπάλων λίγο πριν τη σέντρα.

Προ Πανηλειακού

Η ομάδα του Αιγίου δεν ήταν άγνωστη στον ποδοσφαιρόφιλο κόσμο του Πύργου καθώς οι ομάδες του Πύργου που δημιούργησαν τον Πανηλειακό (Ηρακλής, Εθνικός, ΑΕΚ) αγωνίζονταν στην ποδοσφαιρική ένωση Πατρών (ΕΠΣ Πατρών) αφού η Ηλεία δεν διέθετε ποδοσφαιρική ένωση μέχρι και το 1969, στην οποία υπαγόταν και ο Παναιγιάλειος. Ιδιαίτερα από το 1952 μέχρι και το 1956 όταν και οι 3 ομάδες του Πύργου αγωνίζονταν στο περιφερειακό οι αγώνες κόντρα στην ομάδα του Αιγίου ήταν πάρα πολλοί.

Ο πρώτος αγώνας

Ο πρώτος αγώνας του Πανηλειακού κόντρα στο σωματείο του Αιγίου ήταν ταυτόχρονα και ο πρώτος επίσημος αγώνας στην ιστορία του. Ο Πανηλειακός αγωνίστηκε υπό το όνομα Εθνικός Πανηλειακός και συμμετείχε στον αγώνα με το παλαιό καταστατικό του Εθνικού Πύργου. Η ομάδα του Πύργου γνώρισε ήττα με σκορ 4-1 από την πολύ δυνατή ομάδα του Παναιγιάλειου. Το τέρμα των ερυθρόλευκων σημείωσε στο 78ο λεπτό ο παλιός άσσος του Εθνικού Πύργου Τάκης Δημητρακόπουλος με κεφαλιά μετά από κόρνερ του Θεόδωρου Θεοχαρόπουλου. Στην ρεβάνς του Πύργου αν και ο μαχητικός Πανηλειακός προσπάθησε πολύ δεν σημειώθηκε κάποιο τέρμα και το παιχνίδι έληξε με σκορ 0-0.

Η πρώτη νίκη

Η πρώτη νίκη άργησε να έρθει για τον Πανηλειακό (αν και η συχνότητα της διεξαγωγής αγώνων των δυο σωματείων δεν ήταν και τόσο συχνή καθώς ο Παναιγιάλειος από το 1959 μέχρι το 1966 ( με εξαίρεση την περίοδο 1961-62 ) αγωνιζόταν στην Α εθνική ). Η διεξαγωγή του εντός έδρας αγώνα κόντρα στον Παναιγιάλειο στο γήπεδο της Αμαλιάδας στις 10-12-1967 μάλλον έφερε γούρι στον Πανηλειακό αφού νίκησε για πρώτη φορά την ομάδα του Αιγίου με σκορ 3-1. Τα τέρματα της ομάδας του Πύργου πέτυχαν οι Θεοδωρής Θεοχαρόπουλος, Χρίστος Χίτος και Γιαννακός.

Ο τελευταίος αγώνας

Η τελευταία φορά που Πανηλειακός και Παναιγιάλειος τέθηκαν αντίπαλοι μέχρι την… σημερινή ήταν στις 20 Αυγούστου του 2017 όταν σε ένα φιλικό προετοιμασίας που είχε διεξαχθεί στον Πύργο, οι ερυθρόλευκοι (αγωνίστηκαν βέβαια με τις μπλε εμφανίσεις) είχαν νικήσει τους Αιγιώτες με 2-1 παρά το γεγονός ότι εκείνοι αγωνίζονταν τότε στην Β’ Εθνική. Σκόρερ για τον Πανηλειακό ήταν οι Σωτηρόπουλος και Μπουρλάκης ενώ για τον Παναιγιάλειο προσωρινά είχε ισοφαρίσει ο Γεωργακόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα