Πολιτική

Παπαδημητρίου: Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Ακούστε το άρθρο

Βελτιωτικές αλλαγές θα επιφέρει στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων το υπουργείο Οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ενημέρωσε το Σώμα ότι εντός της ημέρας θα κατατεθούν οι βελτιωτικές αλλαγές:

  • δυνατότητα να ενταχθούν στον μηχανισμό και επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, εφόσον κάνουν προηγουμένως επανέναρξη της δραστηριότητάς τους.
  • ο διαμεσολαβητής να έχει τη δυνατότητα επαλήθευσης των στοιχείων που απαιτούνται για την ένταξη στον μηχανισμό, αλλά και τροποποίηση για την αύξηση του αριθμού των συντονιστών.

«Το νομοσχέδιο αποτελεί την ύστατη προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υπερχρέωσης δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση και ταυτόχρονα να ανατάξει τον παραγωγικό ιστό της χώρας, διασώζοντας και τις επιχειρήσεις αλλά και το σύνολο των εργαζομένων σε αυτές» ανέφερε η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, κατά την έναρξη της συζήτησης του σχεδίου νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.

Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο εισάγει έναν κατεξοχήν εξωδικαστικό μηχανισμό που τοποθετεί για πρώτη φορά την επιχείρηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της ως ισότιμο μέρος. Είναι πρόδηλο ότι ο στόχος της κυβέρνησης ήταν να ενταχθούν όσο το δυνατό περισσότερες επιχειρήσεις στο μηχανισμό και ο στόχος αυτός επετεύχθη, είπε η κ. Τζάκρη επισημαίνοντας ότι προηγήθηκαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς και διαβουλεύσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη.

Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «με το που προσέρχονται οι τράπεζες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διαγράφονται όλοι οι τόκοι υπερημερίας» και ότι θα είναι δυνατό να ρυθμίζονται και οφειλές από κάθε είδους δάνεια ή πιστώσεις που προέκυψαν από επιχειρηματικά δάνεια και επίσης θα είναι δυνατό να εντάσσονται στη ρύθμιση και τα στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια των επιχειρήσεων.

Καταψηφίζει η ΝΔ

Νωρίτερα, πριν τις ανακοινώσεις Παπαδημητρίου, η ΝΔ δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων, εκτιμώντας ότι η διαδικασία θα αποδειχθεί αδιέξοδη, δαιδαλώδης και προβληματική, που θα θέσει εκτός χιλιάδες επιχειρήσεις.

«Η διαδικασία, από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν σέβεται κανένα θεσμικό πλαίσιο. Ανακοινώθηκαν από την εισηγήτρια της πλειοψηφίας τροποποιήσεις που είναι σοβαρές» ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς, με συνέπεια ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης να καλέσει τον υπουργό Οικονομίας να ανακοινώσει τις βελτιώσεις στο νομοσχέδιο.

«Κύριε υπουργέ, είναι έτσι; Γνωρίζουν βουλευτές σας αλλαγές που δεν γνωρίζει το Σώμα; Υπάρχουν αλλαγές επί της ουσίας του νομοσχεδίου; Αν υπάρχουν θα μας τις πείτε τώρα» ανέφερε ο Νικήτας Κακλαμάνης, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομίας ο οποίος πάντως είχε προϊδεάσει για συγκεκριμένες βελτιωτικές παρεμβάσεις στο σχέδιο νόμου, από τη συζήτηση ακόμη στην κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο εισηγητής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με προχειρότητα αντιμετωπίζει τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Ο κ. Γεωργαντάς είπε πως «ούτε εξωδικαστικός είναι ούτε μηχανισμός υπάρχει με βάση το νομοσχέδιο», αφού η διαδικασία καταλήγει στα πρωτοδικεία της χώρας και γιατί δεν συνιστά απλοποίηση που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας, μια διαδικασία η οποία έχει 19 στάδια και προβλέπει 25 δικαιολογητικά.

«Εδώ και δύο χρόνια, η κυβέρνηση προαναγγέλλει ένα σημαντικό νομοσχέδιο και έρχεται προς ψήφιση ενώ δεν υπάρχει σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα που είναι αναγκαία και απαραίτητη, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα και να μην μπλοκάρει» ανέφερε ο Γιώργος Γεωργαντάς και αμφισβήτησε τη βασιμότητα της δέσμευσης που αναλαμβάνει η κυβέρνηση ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι έτοιμη εντός τριμήνου.

Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι η ίδια η Ελληνική Ένωση Τραπεζών που χρηματοδοτεί το συγκεκριμένο εργαλείο, έχει χαρακτηρίσει το φθινόπωρο ως το πιο φιλόδοξο σενάριο και έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι ολοκληρωμένη η ηλεκτρονική πλατφόρμα σε ένα έτος από σήμερα.

Ο κ. Γεωργαντάς εξέφρασε τις σοβαρές αντιρρήσεις της ΝΔ στο γεγονός ότι αποκλείονται του μηχανισμού χιλιάδες επιχειρήσεις που με κόπους ρύθμισαν τις οφειλές τους πριν την 1.7.2016. Ταυτόχρονα, αμφισβήτησε ότι υποχρεώνονται, από το σχέδιο νόμου, οι πιστωτές να κάνουν κούρεμα τόκων και επιβαρύνσεων και προέβλεψε ότι στην προστασία του νόμου θα είναι δυνατό να μπουν τελικά και στρατηγικοί κακοπληρωτές.

«Στόχος του νομοσχεδίου θα έπρεπε να είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά με το νομοσχέδιο, εκείνο που τελικά υπάρχει είναι μια δαιδαλώδης και αδιέξοδη διαδικασία που θα οδηγήσει και σε εκμετάλλευση κάποιων ευεργετικών διατάξεων από στρατηγικούς κακοπληρωτές που θα επωφεληθούν τους πρώτες μήνες που προβλέπονται και αναστολές διώξεων» είπε ο βουλευτής της ΝΔ και προέβλεψε ότι δεν θα λειτουργήσει ο μηχανισμός.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Χιλιάδες επιχειρήσεις θα μείνουν εκτός

«Ο εξωδικαστικός μηχανισμός και η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων είναι βασική προϋπόθεση για την ανάταξη της οικονομίας και ίσως από τις λίγες ευκαιρίες που έχουμε και για το λόγο αυτό χρειάζεται συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για να μπορέσουμε να βγάλουμε τη θηλιά από το λαιμό της πραγματικής οικονομίας. Αν δεν τα καταφέρουμε τότε δεν θα μιλάμε απλά για στασιμότητα στην αγορά, θα μιλάμε για κατάρρευση», ανέφερε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης.

«Αν το σημερινό νομοσχέδιο δεν λύσει το τεράστιο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους που βαρύνει επιχειρήσεις και επαγγελματίες, το μόνο εργαλείο που θα μας μείνει, θα είναι οι πωλήσεις των δανείων από τις τράπεζες» προειδοποίησε και επανέλαβε ότι στην πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, βασικός πυλώνας είναι το Ταμείο Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.

Ειδικά για το συζητούμενο νομοσχέδιο ο κ. Αρβανιτίδης είπε πως βασικός στόχος θα έπρεπε να είναι να ενταχθούν όσο το δυνατό περισσότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες στο νέο μηχανισμό και αυτός ο μηχανισμός να είναι αποτελεσματικός και γρήγορος. Αλλά με το σημερινό νομοσχέδιο δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, διότι ο μηχανισμός είναι δυσκίνητος και αναποτελεσματικός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα