Αρθρογραφία

Παράδειγμα προς μίμηση…

Ακούστε το άρθρο

Πρόσφατα οι βουλευτές του Ισπανικού Κοινοβουλίου ψήφισαν νόμο, με τον οποίο καταργούνται  όλα τους τα προνόμια και οι ειδικές  βουλευτικές ρυθμίσεις, επιδιώκοντες έμπρακτα να συμμετάσχουν με ίσους όρους στην προσπάθεια ανάκαμψης του Ισπανικού λαού και φυσικά επί της ουσίας να γίνουν και οι ίδιοι πολίτες της χώρας τους με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Για να καταλάβουμε την βαρύτητα της ενέργειας αυτής ,αλλά και την τόλμη των Ισπανών βουλευτών, είναι απαραίτητο να παραθέσουμε μερικές από τις διατάξεις του σχετικού νόμου και όποιος  επιθυμεί ή τολμά, ας κάνει τις ανάλογες συγκρίσεις με άλλες χώρες, ή ακόμη και με την δική μας, αν υπάρχει πεδίο τέτοιας σύγκρισης.

Διαβάζουμε λοιπόν στον σχετικό νόμο και παραθέτουμε σε περίληψη, ότι  οι βουλευτές θα πληρώνονται μόνο κατά την διάρκεια της θητείας τους, το ασφαλιστικό ταμείο της Βουλής καταργείται και εντάσσεται στο κοινωνικό ταμείο των Ισπανών πολιτών, οι βουλευτές πληρώνουν ότι τους αναλογεί στο κοινωνικό ταμείο  όπως όλοι οι πολίτες, καταργείται το υγειονομικό σύστημα της Βουλής  και οι βουλευτές εντάσσονται στο εθνικό σύστημα υγείας, υπόκεινται στους ίδιους νόμους όπως όλοι οι πολίτες ,η βουλευτική τους θητεία περιορίζεται σε δύο  περιόδους μόνο και δεν έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν αύξηση των  αποδοχών τους.

Τι λέτε είναι τολμηρή η απόφαση των Ισπανών βουλευτών ή όχι και θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο και στην χώρα μας από τους δικούς μας βουλευτές, αν βέβαια σκέπτονταν κάτι τέτοιο ή παρόμοιο, ή αν διάβαζαν την ειδησεογραφία και παραδειγματίζονταν?

Και αν δεν το σκέφθηκαν οι βουλευτές μας, κανένας τους απ όλους, αλήθεια ούτε τα επιτελεία των κομμάτων σκέπτονται και ακόμη ,η επιστημονική επιτροπή της Βουλής με τους ειδικούς επιστήμονες, δεν μπορεί να σκεφθεί και να προτείνει κάτι τόσο πολύ σοβαρό για την αναβάθμιση του ρόλου του βουλευτή?

Όλοι νομίζω, συμφωνούμε ότι είναι ανάγκη να αναβαθμισθεί ο βουλευτικός ρόλος  και να σταματήσει η απαξίωση, ότι πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τον θεσμό και το πρόσωπο φυσικά που τον υπηρετεί, αλλά πως αλήθεια μπορεί αυτό να συμβεί, μήπως με νόμους ,διατάξεις, διαταγές εξαιρέσεις και προνόμια?

Όχι βέβαια και αν οι ίδιοι οι βουλευτές το πιστεύουν ας το ξεχάσουν, ας αναθεωρήσουν εδώ και τώρα, εν μέσω κρίσης, δείχνοντας το καλό παράδειγμα και ας τολμήσουν αυτό που τόλμησαν οι Ισπανοί συνάδελφοί τους, με τόλμη και αποφασιστικότητα, που σίγουρα διαθέτουν, αρκεί να το ανακαλύψουν.

Επαναδημοσίευση από τις ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ της 01/02/2013, για απλή επανάληψη…

 

Όλη η επικαιρότητα