Ομογένεια

Παράδοση του 5ου κοντέινερ με υγειονομική δωρεά Τζαχάρη

iocc8.jpg
Ακούστε το άρθρο

Παραδόθηκε χθες στην Αθήνα και το πέμπτο κοντέινερ υγειονομικού υλικού από τον Οργανισμό Ιnternational Orthodox Christian Charities (IOCC) και της «Αποστολής» μέσω χρηματοδότησης του Ιδρύματος οικογένειας Τζαχάρη, συμβάλλοντας έτσι στην κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρας.
^2‘ο γραφείο του IOCC στην Αθήνα κάλεσε μάλιστα τον «Εθνικό Κήρυκα» να παραβρεθεί στην παράδοση του κοντέινερ νωρίς το πρωί χθες προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασιν την οργάνωση και την παράδοση που γίνεται με  σχολαστική λεπτομέρεια και όντως: Το κοντέινερ 40 ποδών έφτασε λίγο πριν τις 8 το πρωί στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο όπου το περίμενε μαζί με τον «Ε.Κ.» η συντονίστρια των προγραμμάτων του IOCC στην Ελλάδα Δέσποινα Κατσιβελάκη. Αυτή τη φορά μαζί της ήταν η Ταμάρα Σιγκάλ, προϊσταμένη Οικονομικών του ΙΟCC και η Μπιλιάνα Μιχαήλοβιτς συντονίστρια προσφορών του Οργανισμού, αμφότερες από τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στη Βαλτιμόρη.
Η παράδοση έγινε με κάθε καταγραφή παλέτας κιβωτίων με υγειονομικό υλικό που πάνω τους είχαν κωδικούς και τα οποία με ευθύνη της Πρώτης Υγειονομικής Περιφέρειας θα διαμοιραστούν εκτός του «Λαϊκού», στο «Ιπποκράτειο», στο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» και στο «Αττικόν».
Η παράδοση κράτησε πάνω από δύο ώρες μέχρι να αδειάσει το μεγάλο φορτηγό.
Η συνολική αξία του χθεσινού κοντέινερ ανέρχεται στα 811.000 δολάρια. Συνολικά όμως το περιεχόμενο και των πέντε κοντέινερ που παραδόθηκαν μέσα στο 2014 ανέρχεται κοντά στα $4.000.000 και περιλαμβάνει αναλώσιμο νοσοκομειακό υλικό σύριγγες, γάντια, γάζες, επιδέσμους και εκατοντάδες άλλα είδη αντικειμένων ευρείας και εξειδικευμένης νοσοκομειακής κατανάλωσης.
Για τη διανομή υπήρξε συνεργασία της «Αποστολής» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του υπουργείου Υγείας σε νοσοκομειακά ιδρύματα όλης της χώρας.
Παρών άλλωστε ήταν σύμβουλος του Υπουργού Υγείας προκειμένου να ευχαριστήσει για τη βοήθεια, καθώς και η Ιωάννα Μπουραζοπούλου από την διοίκηση της Πρώτης Υγειονομικής Περιφέρειας (Ανατολικής και Κεντρικής Αττικής).
Οπως είπε στον «Ε.Κ.» η κ. Μπουραζοπούλου, «οι ανάγκες έτσι κι αλλιώς για υλικό που είναι άμεσα αξιοποιήσιμο είναι καθημερινές και επιτακτικές της εποχής που ζούμε. Τις ελλείψεις προσπαθούμε πάντα να τις καλύψουμε. Ωστόσο, αυτή η βοήθεια σήμερα είναι πολύ σημαντική. Οχι μόνο για πρακτικούς λόγους, αλλά και ψυχολογικούς. Το αίσθημα αλληλεγγύης και στήριξης μας τονώνει και κάνει τον κόσμο ομορφότερο».
Η κ. Μπουραζοπούλου επίσης θέλησε να ενημερωθεί πώς θα ειδοποιεί έγκαιρα τον IOCC για τι ελλείψεις που παρατηρούνται και που κυρίως αυτή την περίοδο είναι σύριγγες και ιατρικά γάντια, δύο υλικά που καταναλώνονται μαζικά καθημερινά. Και βεβαίως δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τον Οργανισμό για τη συνεχή προσφορά του στην ελληνική Δημόσια Υγεία.
Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί ότι η προσφορά του Ιδρύματος Οικογένειας Τζαχάρη δεν περιορίζεται στην αποστολή αυτών των πέντε κοντέινερς. Με τη συνολική δωρεά στον IOCC και με τη συνδρομή της «Αποστολής», όπως μας εξήγησε η κ. Κατσιβελάκη, το Ιδρυμα Τζαχάρη (σ.σ. το 1,2 εκατ. δολάρια της αρχικής προσφοράς λειτουργεί ως βάση και σε αυτή προστίθεται πολλαπλασιαστικά κάθε δολάριο που δίνει ο ομογενής) προσφέρει πετρέλαιο σε 35 ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδας και γενικότερη βοήθεια σε 32 ιδρύματα (γηροκομεία, ορφανοτροφεία κ.λπ.).
Επίσης, έχει θέσει σε εφαρμογή σε 1072 πάμπτωχες οικογένειες της Αττικής ένα πρόγραμμα διανομής τροφίμων μέσω προπληρωμένων πιστωτικών καρτών που πηγαίνουν μία φορά τον μήνα σε συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ (σ.σ. και το οποίο μειοδότησε σε σχετικό διαγωνισμό) και ψωνίζουν τα βασικά τους τρόφιμα που πρέπει να είναι ελληνικά. Τονώνεται έτσι και η ελληνική οικονομία, κάτι που άλλωστε προβληματίζει τον IOCC αν για το ελληνικό του πρόγραμμα στο μέλλον θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη περισσότερο παρά στη βοήθεια…
Μιλώντας με την κ. Κατσιβελάκη, άλλωστε, μέσα στις σκέψεις των ιθυνόντων είναι για παράδειγμα αν πρέπει να επιχορηγηθούν νέοι αγρότες, όχι μεμονωμένα βεβαίως, αλλά μέσα από ένα σύλλογό τους, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν με καλλιέργειες που αποδίδουν στη σημερινή εποχή και ταιριάζουν στην ελληνική γη. Μια σκέψη είναι αυτή ανάμεσα στις πολλές που κάνει ο οργανισμός για αποτελεσματική δράση στην Ελλάδα.
Επίσης, μιλώντας με τον «Εθνικό Κήρυκα», οι δύο Αμερικανίδες εκπρόσωποι του IOCC, που ήρθαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα να δουν την επιτόπια αποτελεσματικότητα του IOCC, είπαν ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένες από το τρόπο βοήθειας. Αλλωστε μαζί με την κ. Κατσιβελάκη περιόδευσαν σε Κοζάνη, Καστοριά και Θεσσαλονίκη και είδαν την προσφορά του Οργανισμού, αλλά το κυριότερο τις αυξημένες ανάγκες στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Και βεβαίως, όπως μας είπε χαρακτηριστικά η κ. Σιγκάλ, εντυπωσιάστηκε από τις τοπικές κοινωνίες, που παρά τις δικές τους ανέχειες λόγω κρίσης, εντούτοις βοηθάνε όπως μπορούν πάντα τους συνανθρώπους τους, ενώ της χαράχθηκε στο μυαλό το γεγονός ότι σε πολλά ιδρύματα οι υπάλληλοι, αν και δεν πληρώνονται τελευταία ή πληρώνονται ανελλιπώς, προσφέρουν ένα έργο με μεγάλη προθυμία. Είναι σαν να μετατράπηκαν από επαγγελματίες σε εθελοντές και αυτή η αλληλεγγύη που συνάντησε όντως την εντυπωσίασε.
Το IOCC
Από το 2011, το IOCC, σε συνεργασία με την «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ανταποκρίθηκε στην οικονομική κρίση της Ελλάδας με περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια σε ιατρική υποστήριξη, θέρμανση, τρόφιμα, και προγράμματα επαγγελματικής βοήθειας:
Πιο συγκεκριμένα, έχει διανείμει περισσότερα από 8,5 εκατ. δολάρια σε ιατρικές προμήθειες και εξοπλισμό σε δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, στη Βόρεια Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα Ιόνια νησιά, και τα νησιά του Αιγαίου, καθώς και δωρεάν κλινικές σε όλη την Ελλάδα.
Κάθε μήνα, πάνω από 60.000 κιλά ξηρά τροφή σε μερίδες των 30 ημερών διανέμονται σε ευάλωτες οικογένειες. Και τέλος έχει προσλάβει με κανονική απασχόληση δέκα νέους που ασχολούνται με τη συλλογή, συσκευασία και διανομή των τροφίμων στις πέντε τράπεζες τροφίμων που διατηρεί η «Αποστολή» στην Αθήνα.

“Εθνικός Κήρυξ” – Η ημερήσια εφημερίδα που γράφει την ιστορία του ελληνισμού των ΗΠΑ από το 1915. Επισκεφθείτε την ανανεωμένη της ιστοσελίδα: www.ekirikas.com  

“The National Herald” weekly newspaper – brings the news to generations of Greek Americans. Also in the Web at: www.thenationalherald.com

Όλη η επικαιρότητα